Tengkorak retak   Kangar:   “Saya tidak dapat menahan sebak apabila melihat anak yang hanya baru pandai meniarap tiba-tiba lembik s...



Tengkorak retak 

Kangar: “Saya tidak dapat menahan sebak apabila melihat anak yang hanya baru pandai meniarap tiba-tiba lembik serta tidak sedarkan diri,” kata Rizuwan Shafiee, 27, selepas anaknya Arman Iskandar, enam bulan koma dipercayai akibat didera pengasuhnya.

Mangsa dipercayai retak tengkorak di belakang kepala sepanjang sejengkal dalam kejadian di antara jam 8 hingga jam 11 pagi, Selasa lalu di sebuah taman di Jalan Kampung Guar Syed Alwi, di sini.

Difahamkan, mangsa yang juga anak tunggal pasangan Ridzuwan dan isterinya yang juga seorang penjawat awam Hazwani Ibrahim, 26. Rizuwan berkata, kejadian itu hanya dimaklumkan kepada isterinya kira-kira jam 11 pagi hari kejadian sebelum bergegas ke rumah pengasuh itu. 

“Saya bekerja sebagai juruteknik di Gurun, Kedah dan hanya isteri berada di Kangar ketika itu.

“Isteri saya ke rumah pengasuh dan terkejut melihat keadaan Arman yang tidak sedarkan diri serta kepalanya membengkak akibat kesan retakan berkenaan,” katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Bahiyyah (HSB), Alor Setar, Kedah. 

Menurutnya, ketika kejadian, pengasuh berusia 4o-an itu mendakwa tidak mengetahui apa yang berlaku dan hanya menyedari anaknya tidak sedarkan diri dan sesak nafas. 

Rizuwan berkata, isterinya mendapati Arman lembik dan tidak bermaya serta tidak sedarkan diri sebelum bergegas menghantarnya ke sebuah klinik swasta sebelum dikejarkan ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di sini.

“Doktor pakar di HTF kemudian mengesahkan anak saya retak di tempurung kepalanya sebelum dikejarkan ke HSB menaiki ambulans bagi tindakan selanjutnya kira-kira jam 5 petang. Saya turut membuat laporan di Balai Polis Kangar pada hari kejadian itu.

“Sebaik tiba di HSB doktor terpaksa melakukan pembedahan kecil bagi mengetahui keadaan di dalam kepala anak saya selepas terdapat darah beku di dalam otaknya berikutan hentakan kuat di belakang kepalanya itu,” katanya. 

Menurutnya, sehingga semalam, anak lelakinya itu masih kritikal serta masih belum sedarkan diri dan doktor masih menunggu keadaannya bagi meneruskan pembedahan bagi membuang tempurung kepala bagi menyelamatkannya.

Rizuwan berkata, doktor memberitahunya bahawa harapan anaknya hanya bergantung kepada kekuatan bayi kecil berkenaan melawan kecederaan dialaminya itu.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Kangar Deputi Superintendan Ismail Che Isa mengesahkan menerima laporan berkenaan dan sedang menyiasat kes berkenaan.

“Polis sudah mendapatkan keterangan daripada ibu bapa mangsa selain pengasuh bayi berkenaan. Wanita itu kini direman polis dua hari bermula hari ini (semalam) dan esok (hari ini),” katanya.

Menurutnya, mangsa dipercayai jatuh dari tempat tinggi menyebabkan tempurung belakang kepalanya retak sebelum mengalami pendarahan dalaman dan tidak sedarkan diri. 

Katanya, polis masih menyiasat kejadian berkenaan dan kes disiasat mengikut Seksyen 31(A), Akta Kanak-Kanak dan jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara 10 tahun dan denda RM20,000.

Source: [SINI]

Note: Macam bermusim plak kes dera nih. Bila dah mula satu kes...esok² ada lagi kes yang sama. Yang tukang dera pon satu hal. Dah tau tahap kesabaran tak tinggi, tak payahlah amik upah menjaga budak². 


♥ Tips Untuk Kebahagiaan Anak ♥ Jom amalkan 10 tip dibawah ini bermula dari hari ini juga. Sebenarnya diuji dalam nikmat i...




♥ Tips Untuk Kebahagiaan Anak ♥

Jom amalkan 10 tip dibawah ini bermula dari hari ini juga.


Sebenarnya diuji dalam nikmat ini amat memerlukan pertolongan Allah. Takut pula timbul sifat sombong, bangga diri, rasa hebat dan lain2. Hanya padaNya kita berserah setelah berdoa dan berusaha. Beberapa tip yang boleh kongsi bersama.


1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

@drmuhaya

Posted by Kiddie Funtime Didik Anak Bijak, Soleh dan Solehah.

Note: Ada Pot Luck Lunch hari ni. Macam² ada ☺☺



google pic. Nak buat apa lagi kan. Bangun cepat², buat macam biasa...macam tak der orang yang nampak...hahaha...uols pernah kena tak?...



Nak buat apa lagi kan. Bangun cepat², buat macam biasa...macam tak der orang yang nampak...hahaha...uols pernah kena tak? Jalan lenggang lenggok mak limah, control ayu kononya. Sekali...dah macam nangka busuk. Kalau tak der orang nampak, kira ok lah kan. Kalau ada soran dua yang nampak, ok lagi. Tapi kalau jatuh kat tempat orang ramai...perghhhhhh...boleh bikin malu dibuatnya.

Bukan apa, sebab tadi mak jatuh noks...depan toilet. Baik punya landing. Jatuh melutut dan tersagat kepala lutut ni kat simen. Nasib tak tersungkur habis. Dan nasib baik mak cik cleaner sorang yang nampak. Kalau member office yang nampak, jadi bahan lah jawabnya. Ntah macam mana bley jatuh. Ingatkan dah lepas step, sekali tak lepas. Buat malu betul. Tu lah...jalan menonong jer, tak pandang bawah...huhuhu...

Terasa kepedihannya. Lebam dan luka. Tak tau lah masuk dalam CCTV ker tak. Sebab kat office ni baru pasang CCTV. Pergerakan terkawal lah plak lepas ni. Tak boleh nak korek bijih sesuka hati dah...kahkahkah...tak boleh nak ber gossip girl, nanti ada yang dengar. Kena berbisik lepas ni. Jaga²...ada yang memerhati.

Note: Hari ini dalam sejarah....aku jatuh kat office. Kena tulis...personal diary katakan.




Dah lama tak join Segmen. Meh ramai² join segmen blog Paly ni. Segmen bloglist untuk bulan Julai. Kalau ada rezeki, tersenarai lah dal...



Dah lama tak join Segmen. Meh ramai² join segmen blog Paly ni. Segmen bloglist untuk bulan Julai. Kalau ada rezeki, tersenarai lah dalam 10 blog yang terpilih. Hari ni last day @ 11.59 malam. Klik banner kalau nak join.


Sharing is caring and loving ☺☺ Note: Kejap jer masa berlalu. Minggu depan dah masuk bulan JULAI dan juga BULAN RAMADHAN.


Sharing is caring and loving ☺☺


Note: Kejap jer masa berlalu. Minggu depan dah masuk bulan JULAI dan juga BULAN RAMADHAN.



Alhamdulillah...bertambah lagi BUFFERED EARNINGS. Menjadikan tiga kesemuanya. Dan di tambah lagi BLOGBUSTER CAMPAIGNS. Baru jer dapat ...



Alhamdulillah...bertambah lagi BUFFERED EARNINGS. Menjadikan tiga kesemuanya. Dan di tambah lagi BLOGBUSTER CAMPAIGNS. Baru jer dapat tu. Tapi tu lah...aku tak reti nak buat BBC tu, Nak upload dalam bentuk video...owh...aku sangat tak kreatif hokey.

Apa² pon, Terima Kasih NUFFNANG sebab bagi BE dan BBC untuk blog saya. Tapi lagi bagus kalau NUFFNANG bagi saya buat ADVERTORIAL POST...hehehe...Tak der ADVERTORIAL POST untuk saya lagi ker NUFFNANG. Bagi lah lagi...bagi lah lagi...☺☺

Note: Tak sabar nak tunggu cheque nuffnang. Amount paling tinggi pernah ku dapat.


Geram dengan budak ni: Muka tak bersalah ☺☺ Kalau dalam entry [INI] , qhalif tak lepas nak turun kalau dah panjat grill. Tapi sk...


Geram dengan budak ni:

Muka tak bersalah ☺☺

Kalau dalam entry [INI], qhalif tak lepas nak turun kalau dah panjat grill. Tapi skang dah expert. Pandai panjat dan pandai turun dah. Siap nak capai kunci yang tergantung kat grill tu. Ok...panjat turun grill, kerusi, katil suma dah lepas. 

Skang ni bakat memanjat dah berkembang. Kita panjat meja pulak. Tengok lah tu...muka bangga dapat naik atas meja atas usaha sendiri. Dan dah selamat jatuh malam tu. Gara² si abam kimi tak sempat nak sambut. Kimi pon dah pandai. Bila dok asyik tengok ibu amik gambar, pastu upload dalam IG, dia pon suruh amik gambar qhalif yang dah pandai panjat meja tu. Aku tengah bancuh susu anak dara tu. Si kimi plak...'cepatlah ibu...cepatlah ibu', tak perasan adik dah kat hujung meja. Hurmmmmm...dah selamat jatuh. Tak per lah...anak jantan kan. Kena lah tahan. Kejap jer pon nangisnya.

Jenuh lah ibu macam ni qhalif yang bijak. Asyik nak memanjat jer kerjanya. Aku nak solat pon rasa tak tenang sebab dia asyik memanjat katil. Kalau aku dah masuk bilik, ImanQahirahQhalif pon sama masuk bilik. Tak der makna dorang nak tengok tv tanpa ibu dorang ni. Ntah apa yang ditakutnya. Cuma pesan kat abang kimi jerlah tengok² kan adik.

Note: Bila teringat keletah anak², bley tersenyum sorang² dibuatnya. Ni tengah taip pon senyum² ni ha. Dah macam orang tak betul senyum depan PC...hehehe...




Alhamdulillah...hujan kita tunggu² muncul juga. Terdengar radio masa on the way nak balik tu. Selepas solat zohor tengah hari smalam, M...



Alhamdulillah...hujan kita tunggu² muncul juga. Terdengar radio masa on the way nak balik tu. Selepas solat zohor tengah hari smalam, Masjid Negara ada buat Solat Hajat dan doa. Petang tu terus hujan. Syukur. Hujan lebat selebatnya beserta angin. Sampai aku takut nak drive sebab jarak penglihatan yang membataskan. Memang tak nampak sangat jalan. Lebatnya hujan sampai aku rasa macam hujan batu. Sebab kereta dan cermin rasa macam berdetak² kuat. Macam baling batu tu.

Petang smalam juga famous status hujan kat FB dan gambar hujan kat IG >_<. Kalau sebelum ni kita merungut...tak suka hujan sebab jalan sesak lah, baju tak keringlah. Tapi status semalam sebaliknya. Memuji dan bersyukur sebab hujan turun...mensyukuri nikmat hujan yang diturunkan olehNYA. Bak kata seorang sahabat:

'Allah berikan jerebu supaya kita lebih menghargai nikmatnya titisan hujan'

Dah boleh nampak keindahan awan yang selama ini di litupi jerebu. Pagi ni jerebu pon dah nampak ada kurangnya. Tapi petang smalam Bangi lambat hujan. Dekat pukul tujuh malam baru hujan turun. Kena tunggu giliran kekdahnya...hehehe...itu pon kejap jer. Tapi bersambung bila pagi tadi hujan lagi kat bangi. Sejuk sikit rasanya. 

Note: Good luck lagi buat suami. Hari ni exam paper 2 and 3.



Selama ni main pakai jer. Aku pon baru tau. Rasanya ada lagi yang tak tau kan? Meh nak share.  SEMASA JEREBU/SELSEMA - Bahagia...



Selama ni main pakai jer. Aku pon baru tau. Rasanya ada lagi yang tak tau kan? Meh nak share. 

SEMASA JEREBU/SELSEMA

- Bahagian berwarna putih patut menghadap muka kita dan bahagian berwarna lain menghadap luar. Ini kerana ia mengandungi tapisan untuk menapis mikroorganisma daripada tersebar kepada orang lain

- Pegang penutup mulut dengan kemas dan tekan perlahan di bahagian hidung untuk memastikan ia berada dalam kedudukan selesa

- Jika anda sihat atau tiada selsema, bahagian berwarna putih harud menghadap ke luar untuk melindungi kita daripada mokroorganisma daripada tersebar kepada kita.

Source: [SINI] dan [SINI]

Sekian pesanan khidmat masyarakat dari saya.

Note: Sekolah Iman Hakimi tutup sampai esok. Tapi daycare masih beroperasi...alhamdulillah...Kalau tak ibu terpaksa amik EL





Memang mudah berkata², memberi kata², berkongsi madah² dan tazkirah yang penuh makna. Tak per...kau teruskan lah. Tak beri makna apa² pon ...


Memang mudah berkata², memberi kata², berkongsi madah² dan tazkirah yang penuh makna. Tak per...kau teruskan lah. Tak beri makna apa² pon pada aku. Mengambil dan di ambil tak sama perasaannya. ALLAH knows everything. Sebab aku tahu:

SETIAP YANG BERAKHIR AKAN BERTUKAR DENGAN PERMULAAN
SETIAP PERPISAHAN AKAN DIGANTI DENGAN PERTEMUAN
SETIPAP KEDUKAAN AKAN DIGANTI DENGAN KEBAHAGIAAN 
SETIAP KEBAHAGIAAN AKAN DIGANTI DENGAN KEMENANGAN DAN...
SETIAP KEJADIAN PASTI ADA HIKMAH YANG ALLAH BERIKAN

Muhasabah diri jap. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Aku cuba untuk kuat tapi.........

Note: Kekadang aku cuba nak melupakan seketika bebanan yang datang, tapi aku tak mampu nak mengelak emosi yang datang secara tiba²...aku tewas. Bertabahlah wahai hati. Mungkin ada hikmah yg menanti. Allah hu akhbar *tears welling*

Pagi ni @ 9.00 am, si dia akan menghadapi peperiksaan. Nak tukar bidang katanya. Peperiksaan berlangsung kat GMI, Bangi. Hari ni 1st ...



Pagi ni @ 9.00 am, si dia akan menghadapi peperiksaan. Nak tukar bidang katanya. Peperiksaan berlangsung kat GMI, Bangi. Hari ni 1st paper. Esok tambah lagi 2 paper. Seterusnya kena buat assignment. Buat suami, semoga berjaya dalam peperiksaan dan semoga urusan dipermudahkan olehNYA. Hanya doa dan sokongan yang dapat isterimu ini kirimkan dengan harapan semoga abang beroleh kejayaan. Jawab dengan tenang...relax. Jangan demam sebab terkejut nak amik peperiksaan plak yer. 


Note: Tekak dah mula rasa perit.

Masuk hari ni dah 3 hari tak nampak awan. Gara² jerebu yang menutup terus keindahan awan. Rasa rindu plak nak tengok awan yang membiru dan...


Masuk hari ni dah 3 hari tak nampak awan. Gara² jerebu yang menutup terus keindahan awan. Rasa rindu plak nak tengok awan yang membiru dan terbentang luas tu. Hidung pon dah mula berair, mata dah mula rasa pedih, kulit dah mula gatal². Owh...sangat risau dengan kesihatan anak². Biarlah sakit tu pergi kat ibu, tapi jangan kat anak² sebab Iman Hakimi ada sejarah 'BRONCHITIS'. Tu yang risau sket. Nak buat pembenihan awan tak boleh sebab tak der awan yang sesuai. Sama² kita panjatkan doa padaNYA agar diturunkan hujan dan semoga kesihatan kita sentiasa dibawah lindunganNYA.

Source; [SINI]

Jerebu dah mula serbu Bangi hari sabtu aritu. Tapi masih terkawal lagi. Masuk hari ahad, cuaca dah berkabus pagi tu. Bukan sebab sejuk, tapi sebab jerebu. Beserta bau asap skali. Apalagi...terus tutup tingkap dan sliding door. Pon masih boleh bau asap dalam rumah.


Jerebu kat cyberjaya. Dah lah jerebu, office plak dekat dengan construction site, bertambah debu² nya. Pagi ni hantar Iman Hakimi sekolah. Boleh plak lupa yang sekolah tutup. Tapi nasib daycare bukak...haishhhhh...Ni sedikit info Tindakan Semasa Jerebu:

Source: [SINI]

Minum air masak banyak² yer. Jaga kesihatan dan kurangkan aktiviti luar. 

Note: Budak² sekolah cuti, budak² office tak boleh cuti ker...hehehe...



Info yang di ambil dari my IG friend, Adila Ali. Thanks for the info dear. Aku pon baru tau apa maksudnya. Selama ni ingat nafkah bat...



Info yang di ambil dari my IG friend, Adila Ali. Thanks for the info dear. Aku pon baru tau apa maksudnya. Selama ni ingat nafkah batin tu berhubungan intim...hehehe...Husband/husband to be, sila ambil perhatian.

Note: Ada date ngan blogger hari ni...yeehaaaaaa... ☺☺


Inilah tujuan utama aku ke JB hari Sabtu tu. Seterusnya ke USS hari ahad. Rebranding Launch Dinner untuk staff. Meraikan dan memperkena...



Inilah tujuan utama aku ke JB hari Sabtu tu. Seterusnya ke USS hari ahad. Rebranding Launch Dinner untuk staff. Meraikan dan memperkenalkan penjenamaan baru syarikat. No more UEM LAND. Sekarang dah dikenali sebagai UEM SUNRISE...lagi gah dan mantop katanya. Siapa tak kenal kawasan Mont' Kiara tu kan kalau bukan SUNRISE yang bangunkan. Siapa tak kenal NUSAJAYA, PUTERI HARBOUR dan juga  PUSAT PENTADBIRAN BARU KERAJAAN NEGERI JOHOR (JSNAC) kalau bukan UEM Land yang bangunkan. Bila kedua² syarikat hartanah ini bergabung, makin bertambah kukuh, berkembang dan mantap lah kan. in shaa allah. 

Berbalik kepada cerita. Mengikur jadual, semua staff kena berkumpul pukul 6.30 am. Nasib bas direct gi Cyberjaya. Kalau tak nak kena berkumpul kat Mercu, KL Sentral sana. Pagi yang kelam kabut. Boleh plak aku bangun lambat. Lagi lima minit nak pukul 6.30 am baru terjaga. Ya! allah...hati dah berdebar tak hingat. Kalau qhalif tak nangis minta nenen memang aku tak bangun. Mekasih nak sebab kejut ibu...ahaks...Terus call member office soh tunggu. Sepantas kilat aku bersiap. Anak² plak masih tido lagi. Plan asalnya nak bagun pagi² bergerak skali ngan mr.mama dan anak². Lepas hantar aku gi office, Mr. mama nak balik gombak. Minta tolong adik jagakan anak² skali. Tapi bila dah lambat, terpaksalah hantar si isteri dulu. Kesian anak² terpaksa bagun pagi  sebab nak hantar ibu. On the way tu aku susukan qhalif puas². 


Sampai² jer suma dah naik bas. Apa lagi...kena bahan lah kan sebab lambat. Bas bertolak dalam pukul 7.15 am. Sedih plak rasanya sebab 1st time berjauhan dengan anak². Nasib dorang tak nangis masa ibu naik bas. Nampak lah si Qhalif tertinjau² dari car seat dia tu...huhuhu...On the way tu rasa lapar sebab tak sempat nak breakfast. Bas berhenti rehat kat R&R Air Keroh, Melaka. 

Posing depan LEGOLAND pon jadi lah

Cute tengok signage toilet ni

Sampai Johor dalam pukul 11.00 pm. Kami di bawa ronda² sekitar kawasan² Nusajaya Centre, Puteri Harbour dan juga Pusat Pentadbiran Baru Kerajaan Negeri Johor. Banyak juga bas rombongan. 13 buah bas. Siap escort  dengan polis bantuan. Berhenti lunch dekat Medini Mall. Dapat coupon KFC. Tu yang sempat bergambar depan LEGOLAND. Sebelah menyebelah dengan Medini Mall ni. Tapi cuaca dia...masy'allah...panas terik. 



Masa untuk check-in. Sampai dekat The Zone Hotel dekat pukul 4.00 pm. Terus amik kunci. Bilik hotel plak mengadap laut. Memang penat lah. Rehat² kan diri sebab pukul 7.00 pm nak kena turun dewan. Tapi tak tidur pon. Sibuk baca novel sambil pam susu. 

Gambar 1st tu nampak aku mcm budak skolah plak ☺

Dinner paling sempoi. Tak payah nak pening² kepala pilih baju sebab company dah bagi t-shirt. Senang kan. Tapi kena pakai dengan black pants. Bila dah pukul 7.00 pm tu masing² dah mula turun. Sesi bergambar, sesi sign sambil buat ucapan dan macam² aksi lagi lah. Lautan merah dalam dewan tu. Sampai alas meja tu pon kaler merah ko. Dah macam Red Hot Chili Pepper...Merah garang uols. 


Acara kemucak malam tu dan acara yang di nanti² kan. AMY SEARCH buat persembahan. Memang hysteria dalam dewan tu...terpekik². Kecik jer Amy Search ni. Bila dah start nyayi, semua berkerumun kat depat termasuklah haku. Nak amik gambar kan. Dah tak kira depan tu meja Tan Sri ngan Dato'. Semua dok berdiri belakang meja tu sambil nyanyi. Sampai kena halau dengan event management sebab orang belakang tak nampak...hehehe...Memang happening lah malam tu.

Amy Search nyayi 4 buah lagi kalo tak silap. Bila tiba lagu yang last, makin hysteria jadinya, Lagu apa lagi kalau bukan lagu ISABELA. Dewan bergema bila semua nyayi sekali. Suara AMy Search memang mantop lah. 1st time tengok secara life kan. Haruslah excited. Tan Sri dan Dato pon sporting malan tu. Naik pentas skali menyayi. Tapi lupa lirik...ekekekeke...Memang puas hati lah. Yang tak puasnya sebab tak dapat bergambar dengan Amy Search...huhuhu...

Overall malam tu memang best. Makan pon sedap. Cuma aku tak puas hati dengan house keeping service. Aku tumpang ice pack dalam freezer dorang tapi kan...tunggu next entry yer...hehehe...

Note: Perghhhhh...jenuh nak mengarang entry ni wei. Tu belum entry USS lagi...haishhhh...



Anak dara yang dah ada tiga orang anak ☺☺ Bukan saya cakap yer. Tapi orang lain yang cakap. Kembang setaman bila ada orang ca...


Anak dara yang dah ada tiga orang anak ☺☺




Bukan saya cakap yer. Tapi orang lain yang cakap. Kembang setaman bila ada orang cakap owner blog ni macam anak dara. Bukan sorang, tapi dua orang...auwwwwww...vangga jap >_<.



Mekasih Fara Mommy Aydin dan Adila Ali *bila nak update blog?* diatas pujian dalam entry [INI] dan [INI] yang membuatkan owner blog ni kembang kempis kempus. Nasib tak koyak sluar...hehehehe...Mungkin sebab faktor owner blog ni yang petite lagi comel, tu yang nampak macam anak dara kot *bluekkkk*. Untung juga jadi orang petite ni kan. 

Note: Sekali sekala buat entry over exposed dan masuk bakul angkat sendiri. Kalau tak suka, tekan jer button X kat atas tu ☺☺




Nampak tak? Cantik terletak jer kunci motor tu kan. Semalaman kunci tu kat situ. Memang senang lah pencuri nak amik. Pagi tu si dia sib...



Nampak tak? Cantik terletak jer kunci motor tu kan. Semalaman kunci tu kat situ. Memang senang lah pencuri nak amik. Pagi tu si dia sibuk dok cari kunci motor. Cari punya cari tak jumpa. Bila dah turun....kat motor rupanya. Agaknya orang pon tak perasan...selamat motor si dia. 

Dah terjangkit virus si isteri gamaknya. Dua kali tertinggal kunci dalam kereta. Boleh baca kat [SINI] dan [SINI]...hehehe...

Note: Curi masa kejap. Maaf...tak sempat bertandang rumah uols.



Note: Tunggu...owner blog cuti hari ni. Kepenatan berjalan sampai melecet kaki tak hilang lagi ni. Extra Note:  Tungg...



Note: Tunggu...owner blog cuti hari ni. Kepenatan berjalan sampai melecet kaki tak hilang lagi ni.

Extra Note: Tunggu lagi yer. Owner blog busy plak hari ni...huhuhu...


Semoga dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik sepanjang ketiadaan isteri kesayanganmu ini. Jaga anak baik² yer abang. Bertabahlah...



Semoga dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik sepanjang ketiadaan isteri kesayanganmu ini. Jaga anak baik² yer abang. Bertabahlah untuk dua hari satu malam ni. Tak lama pon kan. Terima kasih banyak² sebab mengizinkan isterimu ini outstation...hehehe...outstation lah sangat kan. Sambil berjimba² di USS, Singapore tu. Sekali sekala nak menghilangkan stress.

Selain menguruskan anak², di harap juga abang dapat menguruskan EBM (Express Breast Milk) dengan baik. Nanti isteri kesayanganmu ini akan bagi tunjuk ajar. Tak pon abang follow jer instruction yang akan isteri abang ni print nanti yer. Harap² bekalan susu untuk Qhalif mencukupi hendaknya...in shaa allah.

Buat anak²...ImanQahirahQhalif, jangan nakal² yer. Dengar cakap abah tau. Jangan sampai abah bertukar jadi orang hijau...hehehe...Tapi ibu tau, dengan abah kamu ok jer. Qhalif pon macam tu juga. Bila dengan ibu kamu ni mengada² sket. Jangan nangis kalau anak² bangun tengok ibu tak der tau. Ibu pergi dua hari satu malam jer *sedih lah pulok*.

Tapi kenyataannya...tak best berjalan tanpa suami dan anak² sebenarnya. Nanti isterimu ini belikan souvenir yer. 

Note: Jauh di mata...tapi dekat di hati. 1st time berjauhan dengan anak² ni. Mau malam menangis ni...hehehe...





Merajuk dgn ibu. Kuat merajuk juga macam abang kimi Dah mula rasa tak sedap hati nak berjalan bila anak tak berapa nak sihat. Petang ...


Merajuk dgn ibu. Kuat merajuk juga macam abang kimi

Dah mula rasa tak sedap hati nak berjalan bila anak tak berapa nak sihat. Petang smalam pengasuh cakap qhalif ceri beri. Hari rabu lagi aku dah perasan sebab balik tu dah 3 kali dia membuang. Pastu kat dahi ru ada 2 butir bintik² yang berair tu. Nampak macam bengkak pon iyer juga. Aku sapu minyak gamat jer. Yang berbintik tu plak bila air tu pecah, dia berair balik. Tak boleh jadi ni.

Malam smalam gi klinik. Dr tanya bagi minum susu apa? Aku cakap lah fully breastfeed. Dr check bintik² tu...katanya takut chickenpox. Tapi kat badan tak der pon bintik². Cuma kat dahi tu jer. Daripada 2 dah naik jadi 3. Alahaiiiiii...risau plak ibu dik. Pasal ceri beri, tak der plak dr cakap apa². Cuma dia suruh continue BF. Memang lah doctor, takkan saya nak bagi susu tepung plak kan. Qhalif ceri beri sebab nak ringankan badan dalam persediaan untuk mula berjalan ker? Pernah dengar tak statement ni ☺☺☺

Pagi ni nampak macam dah ok. Bintik² tu pon dah kecut dan kering. Tapi qhaliff ok jer. Tak der plak nampak meragam. Ya! allah...janganlah kena chickenpox. Minggu ni ibu tak der dik. Risau nih. Tak pergi event tu tak boleh sebab compulsory. Alahaiiiii...berbelah bagi jadi nya ni.

Note: Smoga anak manja ibu ni cepat sembuh.


YES...I am STRONGER!!!! Jangan terlalu mengingati perkara yang menyakitkan hati. Nanti kamu bertambah sakit hati. Tidak mengap...


YES...I am STRONGER!!!!


Jangan terlalu mengingati perkara yang menyakitkan hati. Nanti kamu bertambah sakit hati.

Tidak mengapa ANDAI DILUKAI, sekurang-kurangnya ia mengajar anda ERTI HIDUP. Tak mengapa ANDAI TIDAK DIHARGAI, sekurang² nya ia mengajar anda apa itu ERTI SAYANG. Tidak mengapa andai TIDAK MEMILIKI, ia menyedarkan anda bahawa masih ada PERKARA HEBAT MENANTI.

Iyer...aku masih menanti perkara hebat itu. Aku masih menanti kemunculan pelangi yang indah. Cuma untuk mendapatkan keindahan pelangi itu...hujan, kilat, angin dan ribut yang aku kena tempuhi dulu. Sebab aku tahu, semakin allah sayang kepada seseorang hambanya, semakin kuat ujian buatnya kan. Bertabahlah buat orang² yang di uji.

Salam hari jumaat semua. Penghulu segala hari. 

Note: Baju tak packing lagi ni. 

Sempat capture nombor ni... 88888 ...Terima Kasih buat tetamu² istimewa ku yang sudi datang bertandang.  Note: Busy tak habis². So...




Sempat capture nombor ni...88888...Terima Kasih buat tetamu² istimewa ku yang sudi datang bertandang. 

Note: Busy tak habis². Sorry sayangs² semua...tak sempat nak terjah rumah kamu yang cantik tu. Mana yang sempat jer. 


google pic. Drama yang di adaptasi kan dari sebuah novel. Banyak betul citer skang ni yang diambil dari novel kan. Untunglah penulis...


google pic.

Drama yang di adaptasi kan dari sebuah novel. Banyak betul citer skang ni yang diambil dari novel kan. Untunglah penulis novel. Ker pengarah dah tak der idea...ahaksssss...

Bukan aku jer yang dah tersampuk tengok drama ni, rasanya ramai yang dah terkena tempiasnya kan, Hari² memang tak sabar nak tengok. Meluat betul aku tengok kak long, ayu dengan mak tiri iffa tu. Memang kena betul watak tu dengan dorang. Tapi memang lawak ah smalam, frust jer rancangan nak kenakan si iffa tak menjadi...kahkahkah...

Tapi kan...memang ada ker perempuan macam kak long, ayu dengan mak tiri iffah tu kalau di alam nyata? Memang ada kan. Iyerlah...kawan makan kawan dan sanggup hancurkan kebahagian orang lain. Memang berlambak orang macam ni sebenarnya. Tak sabar nak tengok sambungan nya petang ni >_<.

Pada yang tak tau lah *kalaulah ada*, drama ni setiap ISNIN-KHAMIS, 7.00 - 8.00 pm @ TV3.

Note: Nak belli novel dia plak lepas ni. Nak menambah koleksi novel katakan ☺☺



Dah sarapan semua? Sayangs² semua sarapan apa pagi ni?...ayat...hehehehe...Sarapan ku pagi adalah LAKSAM uols. Nampak, kuah nya yang...


Dah sarapan semua? Sayangs² semua sarapan apa pagi ni?...ayat...hehehehe...Sarapan ku pagi adalah LAKSAM uols.


Nampak, kuah nya yang pekat...perghhhhh...memang terbaik lah. Sedap sangat. Dah kata makanan favorite kan. Maka sedaplah ditekak ku ini. Sebelum ni beli kat pasar malam. Tapi kuahnya cair sikit, but still maintain sedap. Tapi yang ni memang terbaik. Beli kat Restoran Berlauk kat seksyen 7 Bangi. Next time boleh try nasi dagang dan nasi kerabu dia plak.

Burrrpppppp...Alhamdulillah untuk rezeki pagi nih ☺☺

Note: Benci betul dengan orang yang suka buat kerja last minute. 



get widget ©HotelsCombined.com Note: 1st time Berjimba dengan kawan² tanpa anak²...huhuhuhu...sedih sebab anak² kena tinggal.

Note: 1st time Berjimba dengan kawan² tanpa anak²...huhuhuhu...sedih sebab anak² kena tinggal.

Ada dengar pasal produk ni. Kebetulan aritu terbaca kat blog ASHRA pasal Coklat IQ Coco Damia ni. Terus rasa tertarik nak mencuba se...



Ada dengar pasal produk ni. Kebetulan aritu terbaca kat blog ASHRA pasal Coklat IQ Coco Damia ni. Terus rasa tertarik nak mencuba sebab banyak khasiat yang terkandung dalam Coklat IQ ni. Antaranya:



Dan yang paling menarik, salah satu kandungan utama Coklat IQ ini adalah LUBANAH. Apa itu Lubanah dan apakah khasiatnya:

Apa itu Lubanah?



       Di sesetengah tempat di dunia, luban atau frankincense dikenali sebagai ‘olibanum’ berasal dari perkataan Arab bermaksud “susu” al-lubán. Ini juga merujuk kepada warna getahnya yang putih seakan-akan susu yang mengeras untuk dijadikan resin luban.
     Luban berasal daripada istilah bahasa Arab yang digunakan di dalam kitab perubatan Islam. Nama masyhurnya dipanggil Kemenyan Arab/Serani/Kemenyan Yamani di kalangan pengamal perubatan herbal Melayu. Luban merupakan salah satu makanan sunnah Nabi yang menjadi warisan para ulama’ sejak turun temurun lagi.  Dewasa ini, luban tidak lagi dikenali di kalangan masyarakat Islam.  Setelah umat islam meninggalkan pemakanan Islam mutakhir ini

Sejarah Lubanah : Imam Syafie

Sejarah menyatakan bahawa Imam Syafie yang amat terkenal dengan kekuatan daya ingatannya selalu mengamalkan memakan Libanah sehingga akhir hayat beliau. Setelah meninggal dunia didapati kesan Libanah masih berada di celah-celah gigi al Imam Rahimatullah.

Khasiat Lubanah

Libanah atau luban amat berkesan bagi menambahkan daya ingatan  dan mencerdaskan minda kerana ia berfungsi menghilangkan lender balagham dalam otak. Gumpalan balagham yang banyak menyebabkan lemah daya ingatan, selsema, resdung, lelah, batuk dan sebagainya yang berkaitan dengan system pernafasan.


Terus aku whatsapp Ashra. Tak sangka plak service ash ni tip top ☺☺. Hari ni order esok dah dapat. Tak sangka plak barang tu coklat. Sebab aku ingatkan buku. Bila bawa balik umah, si kimi sibuk nak bukak. Sekali dia kata 'ibu...coklat lah'. Alahaiiiiii...tak dapat lah nak sorok lagi. Bukan dapat coklat jer, ash siap bagi hati unta lagi tu. Sedekah katanya pasa siapa yang beli Coklat IQ tu. Terima Kasih ashra, smoga makin bertambah rezeki kamu sekeluarga.

Apa yang aku boleh kata pasal coklat ni. Perghhhhhhh...memang sedap sangat uols. Kalah coklat Cadbury. Malam tu makan tak cukup satu bar. Bukan Anak² jer rasa tak cukup, si ibu ni pon rasa tak puas makan. Dasar penggemar coklat tegar kan. Mana cukup satu. Anak² minta lagi. Si Qhalif yang kecik tu pon sama juga. Tak dapat coklat habis pembalut coklat tu ditibainya. Ntah bila dia amik pon aku tak perasan. Dah sedap sangat makan colat kan...hahahaha...

Kalau ikut aturan tu, sehari satu bar. Tapi mak kena budget uols takut cepat habis. Kalau dapa kat bebudak tu memang tak cukup lah. Mau tak sampai seminggu dah habis Nak kena repeat order lagi nampak nya ni ashra ☺☺

Khasiat hati unta ni plak, untuk pengidap asthma, eloklah makan. Selain daripada tu, kalau nak anak² jadi baik, bolehlah bagi makan mentah² hati unta tu. Mana tau anak² boleh berubah sikap. Cuba tengok unta tu...baik, tak mengamuk, tak membantah, tahu buat kerja dan bersopan santun...ekekekeke...Cuba baca kat [SINI] dan [SINI] untuk mengetahui betapa istimewa haiwan ciptaanNYA yang bernama Unta ini ☺☺

Untuk lebih detail, boleh baca kat blog CocoDamia: Coklat IQ. Pada sesiapa yang berminat nak mencuba, boleh contact Ashra. Klik jer nama tu. Sharing is caring and loving.

Note: Belum cuba lagi hati unta tu. Rasa macam nak bagi anak² makan mentah². Agak² dorang makan tak...hehehehe...ibu nak pedajal anak ☺☺☺



Nak berkongsi Parenting Tips dari Official Page Wardina Safiyyah Di FB. Tips yang sangat menarik untuk di kongsi bersama. Maaf sangat s...



Nak berkongsi Parenting Tips dari Official Page Wardina Safiyyah Di FB. Tips yang sangat menarik untuk di kongsi bersama. Maaf sangat sebab aku tak boleh nak letak link sebab FB dah kena blocked. Bley search jer kat FB nanti yer. Memandangkan tips tu tak berapa nak jelas, dengan rajinnya aku menaip untuk pembacaan sayangs² semua...ahakssss...


Parenting Tip: Belikan buaian kecil dan letakkan di rumah samada di dalam atau luar. Selalu benarkan/biarkan  anak² menaiki buaian.  Anak² saya selepas pulang sahaja dari sekolah, beg sekolah akan dicampak tepi dan akan terus menuju ke buai di halaman rumah kami. Kenapa? Kerana buai/ayunan menghilangkan stress dan memberikan ketenangan. Selama 9 bulan dalam rahim ibu kita, kita sebenarnya dibuai. Bayi suka dibuai. Antara lain kebaikan buaian:

Cognitive benefits

Outdoor swings often aid in movement and perceptual skills as well as spatial awareness, mental representation and sensory integration - the process by which the brain organizes and interprets information. Playing on the swings can also help improve balance.

Jom beli buai. Tapi rumah apartment macam aku ni kat celah mana plak nak letak. Tempat adalah sangat terhad. Bestnya kalau dapat landed house kan. Boleh buat buai macam kat rumah Wardina Safiyyah ni ha >_<. Kena rajin bawa anak² ke taman lepas nih. Boleh hilangkan stress anak² kan. 

Note: Bukan budak² jer suka buai. Mak budak ni pon suka berbuai juga. 



Alhamdulillah...akhirnya buku yang di nanti tiba juga. Terima kasih buat Kak Nora di atas hadiah yang cukup bermakna ni. Fresh from ov...



Alhamdulillah...akhirnya buku yang di nanti tiba juga. Terima kasih buat Kak Nora di atas hadiah yang cukup bermakna ni. Fresh from oven tu kak sebab baru sampai tadi. Buku ni ada lah hadiah dari giveaway anjuran dari blog Kak Nora. Kak nora ni rajin buat giveaway yang hadiahnya berupa sebuah buku. Rajin² lah terjah kalau ada giveaway baru. Mana tau boleh menang buku kan ☺☺☺


Ucapan dari Kak Nora. Cantik tulisan akak. Kemas jer. Tak sabar nak membaca buku nih. Untuk novel plak, aku dah start masuk membaca novel yang ketiga. Tak sabar nak habiskan. Boleh beli novel baru ☺☺. 
Ok...jom kita terjah blog kak nora. Ada promosi tupperware tu. Siapa penggemar tupperware...apa lagi. Daku pon dah mula nak terjebak dah ni...hehehe...

Note: Mood adalah sedih...sedih dengan orang yang tak beradab, kurang ajar dan tak mengenang jasa. 


Ni gara² BAG NURSERY Qahirah tertinggal. Barang penting tu kan. Susu, pampers, baju suma dalam tu. Termasuklah HP Samsung TAB, tumpan...



Ni gara² BAG NURSERY Qahirah tertinggal. Barang penting tu kan. Susu, pampers, baju suma dalam tu. Termasuklah HP Samsung TAB, tumpang dalam bag tu juga. Nak kata kelam kabut pagi ni...tak pulak. Siapa yang terlupa...siapa yang tak perasan atau siapa yang cuai nih???...hehehehe...Bukan salah mak yer noks.

Bila anak dah bertambah ni, bag pon bertambah. Tak cukup tangan nak membawanya. Dengan bag pump lagi kan. Jadinya...satu bag untuk kau, satu bag untuk aku...hehehe...Si abah bawa bag qahirah, si ibu bawa bag qhalif dengan bag pump. Si anak bujang yang dah skolah tu bawak bag sendiri lah kan. Aku dah letak bag tu kat rak kasut sebab si dia yang akan kunci pintu and grill suma. Dah tinggalkan pesanan lagi tu.

Masa on the way nak hantar tu, perasan bag qahirah tak der dalam keta. Mungkin si dia bawa skali kot. Sebab anak dara tu naik motor. Tapi dalam hati ni rasa macam ada benda jer yang tinggal ni. Instinct mak betul noks. Sekali HP bunyi, dari nursery...'kak, bag qahirah tak der ni'...alahaiiiiii...suamiku...nak patah balik tak boleh sebab nak masuk cyberjaya dah. 

Sampai office minta ijin bos nak balik kejap, nak hantar bag nursery anak. Call lah si dia tanya pasal bag, hurmmmmm...tak perasan katanya. Terlupa pon iyer juga. Bila aku cakap aku nak balik rumah, si dia kata tak per...biar dia yang amik. Main tarik² tali plak dah, berebut² nak balik amik bag anak...ahaks...Tak per lah, biar si dia jer lah yang balik. Jimat sikit duit minyak. Bukan apa, lagi pon aku nak amik TAB dalam bag tu....huhuhu...

Note: Jadinya...tak boleh nak ber INSTAGRAM, ber FACEBOOK dan ber WHATSAPP untuk hari ni...huhuhu...




Tolonglah jangan semakkan lagi kotak komen aku nih. Haishhhhhh...menyusahkan betullah. Tolong...macam mana tak nak bagi komen anon ni me...


Tolonglah jangan semakkan lagi kotak komen aku nih. Haishhhhhh...menyusahkan betullah. Tolong...macam mana tak nak bagi komen anon ni memenuhi kotak komen yer? Kat SPAM pon berderet² komen dari anon ni...huhuhu...

Note: Kalau komen dari kawan² yang penuh, syiok lah juga membacanya kan.

Sorang satu. Nak tak nak terpaksa bagi juga TAB ibu tu. Anak dara bijak nan sorang ni bukan boleh tengok abang dia main ipad. Dia pon n...



Sorang satu. Nak tak nak terpaksa bagi juga TAB ibu tu. Anak dara bijak nan sorang ni bukan boleh tengok abang dia main ipad. Dia pon nak juga. Berebut² jadinya. Melalak²...bikin bingit dan gamat satu rumah. Kalau datang mood baik, elok jer dua beradik ni berkongsi. Kalau datang hanginnya...lu fikirlah sendiri. Dari kepala ibu fening, nah...amik sorang satu. Habis bateri, ibu memang tak charge dah.

Risau juga dengan anak dara ni. Kalau dia nak...dia nak juga. Kalau tak dapat, menangis jer lah...memberontak. Sampai dia dapat apa yang dia nak tu. Anak kedua memang macam ni ker? Tapi so far alhamdulillah...kalau gi mall tak der lah buat perangai kalau tak dapat apa yang dihajati. Cuma kat rumah jer macam tu. Tak boleh jadi ni. Nak kena bagi hati unta juga ni ASHRA. Selain dari berdoa kan. Mana tau boleh berubah sikap ☺☺

Note: TAB tu memang aku jarang bagi anak² pakai. IPAD plak kalo dah habis bateri memang aku jarang charge. Tak nak bagi dorang selalu main gadjet ni. 



 Contoh emosi budak tak stabil...hehehe...Iman Hakimi satu ketika dulu. Menurut kajian, anak² menjadi agresif adalah disebabkan emosi...


 Contoh emosi budak tak stabil...hehehe...Iman Hakimi satu ketika dulu.

Menurut kajian, anak² menjadi agresif adalah disebabkan emosi mereka.

EMOSI? Ya! betul. Walaupon mereka masih kecil tetapi anak² ini mempunyai tahap sensitiviti emosinya adalah tinggi. Oleh itu, kita sebagai ibubapa adalah sangat penting untuk memahamai emosi mereka agar kita dapat menguruskan emosinya dengan cara yang sangat halus. Antara tips yang boleh kita kongsi untuk menguruskan emosi anak² adalah:

  1. Sentiasa senyum dengan anak²
  2. Berikanlah pelukan yang sangat erat kepada mereka
  3. Cium mereka dengan penuh kasih sayang
  4. Luangkan masa yang berkualiti bersama anak²
  5. Bekalkan anak² dengan ilmu kerohanian
Walaupun ia nampak remeh pada kita sebagai ibu bapa, tetapi anak² kita sangat mendahagakan perkara² tersebut.

Info yang sangat berguna ni aku dapat dari FB. Bukan orang dewasa jer ber 'EMOSI', anak² kecil pon tak terkecuali. Sama² lah kita jaga emosi anak². 

Note: Nak tukar duit...nak tukar duit. Money changer mana yang murah erk?



In shaa allah...kalau dengan izinnya dan berkat doa dari ibu dia ni. Doa seorang ibu setiap hari supaya IMANQAHIRAHQHALIF (singkatan I...



In shaa allah...kalau dengan izinnya dan berkat doa dari ibu dia ni. Doa seorang ibu setiap hari supaya IMANQAHIRAHQHALIF (singkatan Iman Hakimi, Qahirah dan Qhalif) dijadikan anak yang soleh/solehah dan hafiz/hafizah. Ni sebenarnya nak citer pasal Perjumpaan Ibu/Bapa dan Guru untuk Tadika Pasti Siti Sarah hujung bulan May aritu. Baru lepas periksa pertengahan tahun kan. Kebetulan si dia kerja. Jadinya...nak tak nak terpaksalah aku bawak qahirah dengan Qhalif skali. SUPERMOM katakan. Boleh jer handle...hehehe...Kalau tak pergi, rasa rugi. Nak juga tau perkembangan anak kat skolah kan.

Dah besar anak bujang nih. Tahun depan dah darjah 1. How time flies

Sampai² jer parents dah ramai. Tapi di bahagikan ikut kelas dan umur anak². Jadinya..tak der lah tunggu lama sangat kan. Tibalah giliran aku jumpa cikgu kimi. Cikgu tunjuk dulu buku prestasi kimi. Anak bujang ni dapat nombor 6 dalam kelas dari 19 orang. Tak per...boleh usaha lagi. So far dalam pembelajaran, kimi tak der masalah. Aku pon citerlah yang aku risau sebab kimi masih tak berapa nak lancar lagi membaca. Tapi cikgu cakap kimi dah boleh membaca, cuma lambat sikit lah. Ada lagi budak sebaya dia yang masih lagi tak tau nak membaca langsung. Pastu cikgu cakap, kimi ada kelebihan lain. Wah....aku dah excited dah ni nak tau.

Nak tau apa kelebihannya. Anak bujang ni pandai dalam HAFAZAN. Kalau cikgu baca ayat separuh jer pon, kimi dah boleh sambung. Dan kalau cikgu sebut nama surah, kimi dah tau surah apa. Ya! Allah...rasa nak nangis bila mendengarnya. Pastu cikgu cakap, setiap budak ada kelebihan dan kekurangannya. Mungkin kimi masih lemah dalam membaca, tapi kalau bab MENGHAFAL, memang kimi sangat bagus...puji cikgu lagi. Allah hu akhbar...kembang kempis kempus ibu >_<. Sambung cikgu lagi, suara kimi dalam kelas memang kuat. Jadinya...kalau cikgu suruh membaca ramai², cikgu boleh tau sama ada kimi baca atau tak. Habis...kalau dah suara dia kuat kan.

Di sebabkan suara dia yang kuat tu lah cikgu lantik jadi IMAM untuk Solat Dhuha pagi² dan juga solat² yang lain. Kadang² bergilir² dengan pelajar lain. Ya! Allah...speechless. Disebabkan IMAN HAKIMI bagus dalam HAFAZAN. In shaa allah...bulan august ni cikgu lantik  kimi untuk wakil skolah dalam pertandingan Hafazan. Kalau berjaya, boleh wakil untuk daerah pula.

Cerita dalam kelas pula. Kimi ni kerjanya jenis nak cepat siap. Kalau bagi kerja skolah, memang dia yang akan siap dulu. Sebabnya...cepat siap boleh lah main...haishhhh...masa periksa pon macam tu juga. Tu yang cikgu suruh dia semak dulu jawapan semua. Ni memang aku akui. Kimi memang jenis nak cepat. Tak per...nanti kita perbaiki.

Alhamdulillah...itu antara komen cikgu. Yang lain² biasalah kan. Dah nama pon budak, asyik nak main jer kerjanya. Apa² pon...IBU bangga dengan IMAN HAKIMI. Smoga dapat menjadi seorang Hafiz satu hari nanti...in shaa allah...

Note:  Salah satu permintaan anak bujang ni. Nak pergi LEGOLAD. In shaa allah yer kimi.  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...