Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Apa yang ada dalam fikiran anda bila baca title di atas, mulalah menyimpang ke lain tu (*_^)...ahaks...Bukan itu yang aku nak ceritakan, tap...

Apa yang ada dalam fikiran anda bila baca title di atas, mulalah menyimpang ke lain tu (*_^)...ahaks...Bukan itu yang aku nak ceritakan, tapi ini perihal keywords Nuffnang aku. Sila jangan salah anggap hokey (^_^)


Adoiiii...tergelak aku bila tengok keyword tu, tak der benda lain ker nak cari.


Sempena Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W esok, di sini aku kongsikan Biodata Rasulullah SAW untuk pengetahuan kita bersama. Entry ini aga...

Sempena Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W esok, di sini aku kongsikan Biodata Rasulullah SAW untuk pengetahuan kita bersama. Entry ini agak panjang, tapi padat. Perasan tak...kita skrg lebih kenal artis daripada rasulullah, lebih menyambut hari valentine drp menyanjung Rasulullah, renung-renungkan...

******************************************************************************

Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasaan cinta terhadap baginda. Malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya. Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi ' St. Valentino ' daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT? Justeru itu kita harus berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

BIODATA RASULULLAH S.A.W.

• Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
• Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571
. Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera
bergajah
. Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
• Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
• Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
• Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
• Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
perempuan bapa Rasulullah SAW).
• Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
• Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah

USIA 5 TAHUN

• Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN

• Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa '
(sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
• Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN

• Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
• Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

• Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan..
• Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira
(Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN

. Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah
14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
• Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN

• Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
• Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
• Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
• Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN

• Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.
• Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah.
• Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN

• Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN

• Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
• Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN

• Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW

- Khadijah Binti Khuwailid.
- Saudah Binti Zam'ah.
- Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
- Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
- Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
- Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
- Zainab Binti Jahsy.
- Maimunah Binti Harith.
- Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
- Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW

1. Qasim
2. Abdullah
3.. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN

1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

SAUDARA SUSUAN

1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib 2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza 3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza 4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza

Sabda Rasulullah SAW:

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong

KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH. Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.

Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:

- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
- Aku melihat cahaya dari lidahnya.
- Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
- Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
- Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
- Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
- Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
- Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
- Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
- Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
- Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
- Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
- Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
- Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
- Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
- Warna putihnya lebih banyak.
- Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
- Kulitnya putih lagi bercahaya.
- Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
- Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
- Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.

KESIMPULANNYA :

Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman. Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.


N3 luahan perasaan. Iyer...aku cukup benci dengan orang yang suka mengarah nih. Pangkat tak der lah beso mana pon, tapi berlagak macam tua...


N3 luahan perasaan.

Iyer...aku cukup benci dengan orang yang suka mengarah nih. Pangkat tak der lah beso mana pon, tapi berlagak macam tuan Director. Macam mana aku nak teruskan kerja ngan orang macam ni erk? Uols ada tips tak? Ada yang cakap lawan jer org mcm ni. Tapi serious...aku bukan jenis yang pandai melawan atau membantah apa yang orang suruh buat, aku tak reti, tapi bila dah melampau² sangat bossy nya...orang pon menyampah. Bayangkanlah:

1) Photostat - benda senang pon nak suruh org buat
2) Printing - Klo ko dah dapat email dari consultant, print lah kan, ini tak, dia bley forward email tu balik kat aku suruh print.
3) Scanning - Bukannya susah, scan jer, pastu trus masuk email ko, aku gak kena buat.
4) Claim - Tak reti nak buat sendiri, manager pon buat claim sendiri.
5) Cuti & MC - Sendiri nak cuti/mc pon nak suruh org buat gak.

Aku pon ada keja gak. Jangan lah amik kesempatan atas kelemahan orang lain. Aku bukannya secretary ko pon. Aku sungguh bosan melayan karenah org macam ni, tu belom campur karenah² yang lain lagi. Sampai bilalah aku nak kerja dalam keadaan tak tenteram dan sakit hati macam ni. Nak cari kerja lain...bukan senang nak cari kerja skang nih.

Hhhmmm...sabar jer lah selagi boleh.


Untuk renungan kita semua... Mudah2an kita mendapat hidayah dariNYA..AMIN Solat itu tiang agama! Berikut dikongsikan beberapa perkara yang...


Untuk renungan kita semua... Mudah2an kita mendapat hidayah dariNYA..AMIN

Solat itu tiang agama! Berikut dikongsikan beberapa perkara yang mungkin kita boleh amalkan supaya diri kita menjadi lebih berdisiplin dalam melaksanakan solat yang diperintahkan.

1. Tingkatkan kesedaran tentang peri pentingnya solat itu sendiri

Perkara paling asas supaya dapat menjaga solat adalah datangnya dari kesedaran yang tinggi terhadap kepentingan solat. Ketahuilah bahawa solat merupakan ibadah pertama sekali dikira pada hari pembalasan. Jika diterima maka amalan lain akan dihitung, jika tidak maka sia-sialah amalan kita yang lain

2. Berkawanlah dengan rakan-rakan yang sentiasa jaga solat

Kita kena cari kawan-kawan yang menjaga solat mereka. Kawan-kawan sebegini boleh saling ingat mengingati dalam melakukan perkara ibadah. Rakan-rakan kita tu setidak-tidaknya boleh memberikan kita motivasi untuk melaksanakan perintah Allah. Jadi, carilah dan dampingilah rakan-rakan yang baik dan menjaga solat mereka.

3. Cuba lawan nafsu sedaya mungkin

Kadang-kadang nafsu malas solat memang datang juga kepada kita. Jangan sesekali tewas dan mengikut rasa hati untuk tidak mendirikan solat. Lawan perasaan tersebut, jangan biarkan kita tewas. Setiap kali kita menang, ia akan berikan kekuatan tambahan bagi mendirikan solat pada waktu seterusnya.

4. Ingat ganjaran dan pahala bagi orang yang menjaga solat

Cuba ingat dan fikirkan ganjaran bagi orang yang bersusah payah menjaga solat. Pahala yang melimpah ruah yang boleh berganda sehingga 700 kali ganda, apatah lagi jika dilakukan pula secara berjemaah. Ini belum dikira penghapusan dosa bagi mereka yang melakukan solat secara konsisten. Ingatlah dari satu solat ke satu solat yang lain dapat menghapuskan dosa-dosa yang dibuat di antara kedua solat tersebut.

5. Jangan tidur lewat. Pastikan anda dapat tidur yang mencukupi

Ini terutamanya memberikan kesan pada solat subuh. Kalau kita tidur lewat dan tidur tak cukup, bagaimana untuk solat subuh? Memang liat laa jawabnya. Jadi, pastikan kita dapat tidur yang mencukupi. Ini akan dapat membantu kita lebih mudah untuk bangkit bagi mendirikan solat.

6. ‘Set’ kan minda bawah sedar dan niat dalam hati

Peranan minda bawah sedar sebenarnya sangat penting. Sebenarnya minda bawah sedar ni adalah sangat berkait rapat dengan niat di dalam hati. Saya sarankan sebelum kita masuk tidur, cuba cakap pada diri kita, samaada cakap dalam hati atau cakap bisik pada diri sendiri, contohnya ‘Esok, aku mesti bangun pukul 6 pagi untuk solat subuh’. Ia mungkin nampak kecil saja perkara ini, tetapi sebenarnya ia memberikan pengaruh yang besar pada minda dan tubuh badan kita. Pernahkah kita ada pengalaman seperti ini. Contohnya bila kita kena jumpa seseorang (awek ker, pakwe ker) atau ada meeting penting pada esok pagi pukul 7 pagi. Jadi kita kena bangun awal untuk mandi dan bersiap-siap. Apa kita buat sebelum kita tidur? Bukankah kita akan set kan minda kita, atau niat dalam hati bahawa, ‘Besok pagi, aku kena bangun awal sebab nak jumpa awek/pakwe atau nak kena hadiri meeting penting’. Kalau kita memang dah set kan minda dan niat dalam hati macam tu, kita mesti boleh bangun punya walaupun tidur baru 2-3 jam!

7. Ingat mati

Bayangkan jika kita mati sebentar lagi atau esok. Di mana kita akan ditempatkan? Apa nasib di kubur nanti? Bagaimana pula pada hari akhirat kelak?

8. Doa pada Allah mohon hidayah dan kekuatan

Sentiasalah pinta pertolongan dari Allah. Perbanyakkanlah doa. Pohonlah pada Allah, “Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah pertolongan bagi diriku untuk berzikir mengingati-Mu, memanjat syukur pada nikmat-Mu dan memperbaiki ibadahku kepada-Mu”


Giveaway datang lagi, kali ni dari Little Red Reading Nook . sponsored by Huiwearn Kids Store Grand prize : Maisy's Home & Gard...

Giveaway datang lagi, kali ni dari Little Red Reading Nook.


sponsored by Huiwearn Kids Store


Grand prize : Maisy's Home & Garden Pop-up & Play Book

Selling price at major bookstores RM79.90. This is the most expensive children's book in my blogshop - my selling price : RM58.00. Click on link above to read full description of this interesting book.


The winner will be selected randomly (random.org) so the higher the number of entries you have, the better the chance of you winning.

So what are you waiting for? Get those entries in QUICK! Sama² kita memeriahkan lagi Giveaway nih (^_^)

Dateline : 3rd March 2010


Sedap jer mata memandang bila rumah dah kemas. Tak der lagi habuk, lantai pon licin berkilat & baju plak cantik bersusun (^_^). Inilah ...


Sedap jer mata memandang bila rumah dah kemas. Tak der lagi habuk, lantai pon licin berkilat & baju plak cantik bersusun (^_^). Inilah dia bila somi istri bekerjasama mengemas rumah. Tapi Hubbylah yang lebih buat kerja kan. Dari menyapu, mengelap sampai lah mengemop. Kerja isteri plak, mesin baju & lipat baju 2 bakul...phewwww...tak suka betul lipat baju. Bila dah malas melipat, mcm tu lah jadinya, kumpul sampai banyak, bila mata dah sakit tengok kain berlonggok, barulah terhegeh2 nak lipat sebelum somi bising. Sila jangan amalkan tabiat ini yer kawan2.

Iman plak kerjanya melompat2 atas katil sambil mengacau ibu dia lipat kain. Bila dah boring, gi kacau abah dia buat kerja plak (^_^)


Mengapa Perempuan lebih banyak menangis daripada lelaki? Kajian ilmiah menetapkan bahawa perempuan lebih banyak menangis empat kali ganda...


Mengapa Perempuan lebih banyak menangis daripada lelaki?

Kajian ilmiah menetapkan bahawa perempuan lebih banyak menangis empat kali ganda berbanding lelaki. Ini kerana mereka memiliki kelenjar-kelenjar air mata yang bentuknya lebih besar daripada kelenjar-kelenjar air mata lelaki.

Para ilmuwan Amerika sampai pada kesimpulan bahawa menangis sangat berguna untuk kesihatan. Air mata yang asli, baik itu air mata bahagia atau air mata kesedihan dapat membantu mengembalikan keseimbangan kimia tubuh.

Perempuan lebih banyak menangis kerana mereka sering hanyut dalam tangisan. Mereka mengeluarkan tangisan dengan diiringi suara yang dapat didengar sebanyak 64 kali dalam setahun. Sedangkan lelaki hanya mampu menangis 17 kali dalam setahun.

Para ilmuwan berpendapat “ Jenis air mata yang mengalir akibat tekanan perasaan (emosi) dari segi bentuk dan fungsinya adalah berbeza-beza. Air mata jenis ini merupakan reaksi kimia yang muncul sebagai tindak balas atas gejala-gejala emosi yang bercampur dengan perasaan. Dengan demikian, ia lebih penting daripada protein.”

Menangis dapat meringankan kadar tekanan kejiwaan. Ini sangat berguna untuk kesihatan lebih-lebih lagi kita kerap mendengar pelbagai jebnis penyakit yang disebut sebagai penyakit tekanan jiwa.

Menangis faktor penyebab panjangnya usia kaum hawa

Para ilmuwan menegaskan bahawa menangis dapat menyebabkan panjangnya usia kaum hawa. Menurut mereka, air mata mengandungi peratusan racun yang dikeluarkan dari tubuh melalui tangisan. Perkara ini mengakibatkan tubuh akan bebas dari racun. Para ilmuwan dalam bidang kedoktoran jiwa menegaskan bahawa menangis dapat menyelamatkan perempuan masa kini dari ketegangan urat saraf yang ia alami akibat banyaknya permasalahan yang harus dihadapi ketika menjalani rutin kehidupan.

Para doktor pakar mata juga berpendapat bahawa air mata berfungsi membasuh mata dan mengosongkannya daripada kandungan racun yang muncul akibat tegangnya urat saraf perasaan dan emosi yang selalu datang silih berganti

Hormon berbicara yang dimiliki oleh kaum hawa

Perempuan memiliki hormon yang dipanggil oksinosin. Para ilmuwan menamakannya sebagai hormon pengendalian watak. Hormon ini dianggap sebagai faktor terpenting di sebalik fenomena bersembangnya kaum perempuan dengan teman-teman ataupun keluarga mereka untuk menghilangkan stress dan bukan cara menyembunyikan diri atau melampiaskannya dengan tindakan yang zalim seperti yang dilakukan oleh lelaki.Ini akan berhujung pada satu kesimpulan bahawa kaum hawa lebih sedikit menjadi Koran akibat kekacauan saraf atau lebih sedikit terjerumus ke dalam jurang kewujudan ubat daripada lelaki

Air mata yang termahal siapa yang punya?

1. Ibu
2. Ayah
3. Remaja
4. Orang yang dizalim

Rujukan: Dipetik dari buku hikmah terapi air mata menangis kerana Allah Karya Hasan bin Muhammad Ba’Mu’aibid diterjemahkan oleh Mohd Basri bin Yusof


Bila cuti panjang, mulalah tahap kemalasan yang melampau pon datang. Lebih² tengah pregnant nih, lagilah menjadi² malasnya. Dah 5 hari tak u...

Bila cuti panjang, mulalah tahap kemalasan yang melampau pon datang. Lebih² tengah pregnant nih, lagilah menjadi² malasnya. Dah 5 hari tak update blog, tak blogwalking & tak tinggalkan jejak kat blog kawan², macam manalah traffic nak naik...ahaks...

Rindu sungguh nak menulis, tapi otak tengah tepu, no idea. Klo kat umah lagi lah, ada jer yg mengacau. Nak stay sampai tgh malam lagi lah tak larat. Pukul 8 malam tu mata dah berat, pantang baring...trus masuk ke alam mimpi, hahaha...penangan pompuan ngandung, mabuk nan ado, tapi malas dan cepat ngantuks ☺☺☺



Idea...oh idea, cepatlah datang.


To all my chinese & blogger friends, Gong Xi Fa Chai and Happy Holiday to all (^_^) Bagi yang pulang ke kampung atau bercuti² Malaysi...

To all my chinese & blogger friends, Gong Xi Fa Chai and Happy Holiday to all (^_^)



Bagi yang pulang ke kampung atau bercuti² Malaysia, berhati-hati di jalan raya. Semoga selamat sampai ke destinasi yang di tuju (^_^)


Perghhhh... Little Mama dari MBP (Mom Blogger Planet) dapat hasil lumayan hanya dengan Google Adsense. Usaha yang berterusan akhirnya membu...

Perghhhh...Little Mama dari MBP (Mom Blogger Planet) dapat hasil lumayan hanya dengan Google Adsense. Usaha yang berterusan akhirnya membuahkan hasil yang sangat menguntungkan. Congrats to Little Mama (^_^)

For more detail, bley baca kat sini ☺☺☺


Although there are many benefits of eating persimmon, but there are a few points that we must be aware of: 1. Persimmons Cannot Be Eaten ...


Although there are many benefits of eating persimmon, but there are a few points that we must be aware of:


1. Persimmons Cannot Be Eaten On An Empty Stomach.

Contains more tannin and pectin, in an empty stomach under the effect of gastric acid, lumps of various sizes will formed, if these lumps can not reach the pyloric intestine, it will remain in the stomach to form gastric persimmon stone. The stone original is as small as apricots and persimmon seedsnu, but will tend to get larger if naturally expelled from the stomach , it will cause diospyrobezoar the digestive tract obstruction, resulting in upper abdominal pain, vomiting, and even vomiting blood and other symptoms. During surgery, persimmon stone as big as a fist was found in the stomach . If the's food in the stomach then the persimmon stone formation in the stomach can be avoided.

2. Persimmon Skin Should Not Be Eaten

Some people feel that eating persimmon fruit together with the skin taste betten than just eating the flesh by itself. Scientifically this is not advisable because the vast majority of persimmon tannin in concentrated in the skin. If eaten toegether with its skin the formation of gastric persimmon stone is easier, especially when the astringent process is incomplete, as its skin contains more tannic acid.

3. Do not eat pesimmon together with high-protein crabs, fish, shrimp and other foods

In Chinese medicine, crab and persimmon are considered "cold foods", therefore they cannot be eaten together. From the perspective of modern medicine, crab, fish and shrimp contains high level of protein and thus under the effect of the tannic acid, it is easy to solidified into blocks, namely, stomach persimmon stone.

4. Diabetics Should Not Eat Pesimmon

Persimmon has 10.8% sugars content, and most are simple pairs of sugar and simple sugars (sucrose, fructose, glucose is such), which can easily be absorbed by our body after eating which may result in hyperglycemia. For diabetic people, especially those with poor glycemic control, it is even more harmful.

5. Enough is enough

The tannic acid in persimmon together with dietary calcium, zinc, magnesium, iron and other minerals form compounds that cannot be absorbed by the body so that these nutrients can not be used and therefore eating persimmons can easily lead to a lack of these minerals. And because there is more sugar in persimmon, eating the same amount of pesimmon compared to apples or pears will make one fill full faster hence will affect one's appetite, and reduce the intake of meals. Generally, with an empty stomach, it is advisable that not more than 200 grams of persimmon should be taken.

6. Mouthwash after eating

Persimmon has is high in sugar and contains pectin. After eating persimmon there will be some of the fruits remaining in the mouth, especially in between the teeth. With the acidic properties of the high tannic acid it is easy to cause tooth decay, the formation of dental caries. Therefore after eating persimmons it is advisable to drink some water or to rinse our mouths.


Adoiiii...sakit mata aku petang smalam. Dah lah penat balik keja, penat berebut² nak naik KOMUTER pastu mata plak di hidangkan dengan aksi²...


Adoiiii...sakit mata aku petang smalam. Dah lah penat balik keja, penat berebut² nak naik KOMUTER pastu mata plak di hidangkan dengan aksi² yang kurang enak, lagi lah bertambah sakit & tambah dosa.


Adalah satu couple nih, berpeluk bagai nak rak, macam dorang sahaja yang ada kat dalam KOMUTER tu. Sakit plak mata aku nengok, berdiri kat depan aku plak tu. Pastu naik plak lagi satu couple nih. Berdiri kat sebelah aku. Bila tgk couple tu berpeluk, dorang pon berpeluk sakan gak. Kononnya nak menunjukkan klo ko boleh...aku pon boleh, mcm ko sorang jer ada makwe. Lagi sekali mata aku sakit. Macam nak comolot pon yer. Walaupon sebelah, tapi mata aku masih bley nampak aksi² dorang nih. Tau lah Valentine Day nak dekat. Klo iyer pon nak bercumbu rayu, ko pergi lah tempat lain, janganlah dalam train. Tak payahlah nak menunjuk². Tu belom lagi aksi raba meraba. Sabo jer lah.


Let FB tell the story. Komen yang bagi aku memang biadab dan kurang ajar. Lagi sekali kalimah ALLAH dan Nabi Muhammad SAW di permainkan. ...

Let FB tell the story. Komen yang bagi aku memang biadab dan kurang ajar. Lagi sekali kalimah ALLAH dan Nabi Muhammad SAW di permainkan.



Hulurkan tangan, ringankan beban. Marilah kita bersama² membantu adik Ammar yang sangat² memerlukan bantuan. Sebagai blogger yang prihatin, ...

Hulurkan tangan, ringankan beban. Marilah kita bersama² membantu adik Ammar yang sangat² memerlukan bantuan. Sebagai blogger yang prihatin, aku dengan ikhlasnya telah menukar 'Global CPC Ads' kepada ‘Show Charity Ads’ demi untuk menyokong kempen ini. Untuk maklumat lanjut, bley klik Nuffnang Charity Project – Baby Ammar


2-year-old Ammar Danish has suffered from Patent Ductus Arteriosus (PDA) since birth. He has a hole in his heart which results in oxygenated blood and non-oxygenated blood mixing together, which in turn puts a lot of strain on his heart and lung arteries. In some cases, the hole eventually seals itself up after some time, but during a routine checkup on 11 January 2010, it was clear that that wasn’t the case with Baby Ammar and doctors pronounced surgery as being necessary to prevent the situation from growing worse.

There are a few ways you can help Baby Ammar get the surgery that he needs; we’re sure everyone would be able to contribute through one of the ways as mentioned below:

1. Enable ‘Show Charity Ads’ in your Blog Manager preferences for the duration of this fundraiser. You will not be paid for displaying the ads, but the ads will greatly help to promote this cause to more people who might be willing to do something for Baby Ammar.

2. Blog about Baby Ammar’s condition, and include a link to this Nuffnang blog post so that your readers will know where to go for more information. Again, this will also do a great service to Baby Ammar by spreading the word about his condition.

3. Make a donation to Asmaniza Mohamad Kamal – 514093114912 (Maybank). Every little bit helps, so please do contribute any amount you can.

Baby Ammar’s surgery is scheduled for 22 February 2010, and the fund-raising effort will end on midnight at 17 February 2010. It is indeed a short period of time, but let us all rise to the occasion and prove to everyone the strength of a blogging community like ours. We’ll update in this post from time to time on the amount of donations raised.

Untuk lebih detail, bley tgk kat sini http://mylife-asz.blogspot.com

Kebanyakan masalah yang sering di hadapi oleh ibu² selepas bersalin ialah ketiadaaan susu. Dalam erti kata lain...susu tak keluar. Dan yang ...

Kebanyakan masalah yang sering di hadapi oleh ibu² selepas bersalin ialah ketiadaaan susu. Dalam erti kata lain...susu tak keluar. Dan yang paling utama sekali, tak yakin dengan diri sendiri. Last week child-hood friend aku selamat delivery anaknya yang kedua. Aku pon call lah nak tanya khabar. Pastu aku tanya beberapa soalan maut:

Tahniah, ko BF anak ko tak (AKU)
Tu lah, susu tak der langsung (KAWAN)
Takkan tak kluar langsung kot (AKU)
Tak der setitik pon, bila pam pon tak kluar (KAWAN)
KO bagi baby hisap tak? (AKU)
Bagi, dia hisap bersungguh², macam ada susu (KAWAN)
Klo dia hisap mcm tu maknanya susu ko adalah (AKU)
Kita rasa mcm tak der jer, sebab tetek pon lembik (KAWAN)
Ko janganlah ckp macam tu, ko kena yakin yang susu ko ada, klo ko asyik cko takder susu, memanglah susu tak der (AKU)

Itu lah sebahagian dari perbualannya. Si baby pon dah selamat di sumbat FM. Sebab pengaruh sekeliling pon yer gak. Konsep BF ni senang jer, macam kilang gak. Ada demand and supply. Kalau banyak permintaan banyaklah pengeluarannya. Ilmu² penyusuan pon sangatlah penting kalau kita nak menjayakan penyusuan susu ibu secara ekslusif.



Antara cabaran² awal yang bakal di tempuhi ialah:

1. Susu tidak keluar pada hari atau minggu pertama

Isu tidak keluar susu ini bukanlah 'taboo' dalam proses pertama penyusuan. Jika tidak, masakan ia sentiasa disebut-sebut oleh ramai para ibu. Dan ramai para ibu yang gagal sedari awal menjadikan ia sebagai faktor utama.

Hal ini juga membawa kepada satu lagi permasalahan iaitu bayi keliru puting. Manakan tidak, apabila ilmu penyusuan kurang, semangat pula semakin menghilang, bayi pun disumbat dengan susu formula menggunakan botol. Ramai pakar penyusuan menggalakkan memperkenalkan botol kepada bayi pada umur bayi 30 hari. Bagi bayi yang menghadapi masalah penyusuan di bawah tempoh itu, disarankan menggunakan cawan ataupun sudu bayi sebagai langkah terbaik. Ia memang mengambil masa untuk bayi membiasakan diri, tetapi langkah ini dapat mengelakkan bayi mengalami keliru puting yang mana akan mendatangkan cabaran yang lebih besar kepada bayi dan ibu.

2. Pandangan keluarga dan masyarakat

Perlu diakui, betapa banyak keluarga di Malaysia yang tidak terdedah dengan peri pentingnya anugerah Tuhan ini. Setiap hari kita terlalu dimomokkan oleh media massa dan elektronik betapa hebatnya susu-susu formula yang dinaik taraf kandungannya dari masa ke masa. Antara ayat² lazim yang slalu kita dengar:

"Susah nanti kau nak bekerja, anak asyik nak bergayut sahaja."

"Beri susu X ni banyak-banyak, cepat bijak budak ni nanti. Tengok anak si Polan tu, cergas dan sihat budaknya."

"Kau ni jangan manjakan sangat budak ni, nanti naik lemak dia esok. Mulalah asyik nak berkepit sahaja. nak buat kerja pun susah nanti."

"Eh, badan nampak kecik sahaja. Banyak kah susu kau ni? Seminggu dua lagi habis kering lah ni."

"Patutlah banyak susu, tengoklah badan dia."

Ya, ini adalah antara 'pandangan' yang bakal anda semua terima. Ini baru sebahagian, saya percaya pelbagai lagi perkara yang bakal kalian tempuhi.

3. Tempoh pantang yang mencabar

Selepas melahirkan, proses mengharungi tempoh berpantang pasti antara waktu perit yang bakal dihadapi oleh para ibu. Ini tidak termasuk lagi proses kelahiran secara pembedahan, kelahiran pra matang, berlaku tumpahan darah, episiotomi yang parah dan sebagainya.

Di sinilah waktu yang benar-benar mencabar semangat para ibu. Ditambah pula apabila bayi dijangkiti Jaundis (demam kuning), ibu mengalami bengkak susu, ibu baru sedar beliau mempunyai puting rata dan puting tenggelam dan sebagainya. Pada waktu yang sama pula 'orang tua' kita yang terdiri daripada ibu, nenek, ibu saudara dan lain-lain tidak habis-habis mengingatkan kita dan menjaga kita dengan pelbagai pantang larang.

"Jangan minum air banyak."

"Jamu ni kamu dah makan ke belum?"

4. Sokongan suami

Pada pandangan saya, sokongan suami sangat memainkan peranan yang besar kepada kejayaan penyusuan ibu. Suami yang prihatin kepada keperluan ibu dan anak akan memberi kesan motivasi kepada si ibu dalam meneruskan penyusuan dengan lebih bersemangat.

Sokongan yang dinyatakan di sini bukanlah hanya daripada segi material semata-mata, tetapi yang paling penting ialah sokongan spiritual dan psikologi.

Tidak dinafikan, pertolongan suami menyediakan segala keperluan material sampingan yang memudahkan penyusuan seperti pam, bantal penyusuan, penutup penyusuan, baju penyusuan dan sebagainya sangat penting terutama bagi ibu-ibu yang tidak bekerja. Tetapi, sokongan kata-kata semangat dan motivasi adalah tunjang utama.

Dalam hal ini, ibu perlu memastikan suaminya faham keinginan dan matlamatnya un tuk menyusukan anak, target mereka, situasi yang bakal ditempuhi, faedahnya dan lain-lain. Ia perlu diterapkan sedari awal mengandung lagi. Pemahaman dua hala ini sangat penting supaya matlamat kedua-dua ibu bapa adalah seiringan dalam menentukan yang terbaik buat si manja.

Di samping itu, ibu juga pasti akan lebih tabah dan kuat dalam menghadapi dan menangani karenah serta pandangan orang sekeliling yang pastinya mempunyai pelbagai persepsi dan pendapat yang bisa menggoyahkan matlamat penyusuan mereka.

5. Semangat dan matlamat ibu

Inilah halangan dan kekangan yang paling besar sebenarnya di dalam dunia penyusuan. Saya sendiri dihubungi oleh ramai ibu yang ingin menyusukan anak mereka tetapi apabila ditanya dari segi usaha dan matlamat, adalah tidak seiring dengan usaha yang mereka inginkan.

Perlu diingat, dunia penyusuan adalah bukan satu perkara yang remeh dan mudah. Ia tidak akan berjaya tanpa usaha dan tekad yang berterusan. Tidak ada sebarang ALASAN di dalam dunia penyusuan. Saya teringat akan satu kes yang saya baca di dalam web kegemaran saya. Ia dikongsi oleh seorang ibu yang prihatin, cerita berkaitan seorang warga Inggeris yang bertekad menyusukan anaknya secara relaktasi (kembali kepada penyusuan) walaupun susunya telah kering.

Setiap hari beliau mengepam payudaranya yang telah kering dengan sentiasa berfikiran positif. Ini kerana beliau tahu bahawa payudara kita boleh menghasilkan susu apabila mendapat stimulasi 8-12 kali sehari apabila kita mengepam atau bayi menyusu secara konsisten setiap hari. Sehari, sebulan..beliau terus mengepam dengan minda yang positif bahawa dia boleh menghasilkan susunya kembali walaupun telah lama kering. Dan hasilnya? Ya, beliau berjaya lakukan!

Percayalah ibu-ibu semua, setiap anak itu pasti dianugerahkan rezekinya sekali ke muka bumi ini. Tuhan itu adil. Tidak akan dianugerahNya cahayamata dengan dibiarkan kelaparan. Cuma kita sebagai manusia perlu mengkaji dan menggali caranya. Jika anak itu lelaki pasti rezeki nutrien melebihi sekali ganda anak perempuan. Jika dianugerahkan anak kembar, pasti kilang susu kalian lebih beruapaya menghasilkan susu yang lebih banyak! Pokok pangkalnya, tepuk dada tanya matlamat

source: Menyusu si manja. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai ilmu² penyusuan, bolehlah lawati blog ini (^_^)


HATI-HATI DENGAN DAKYAH PEROSAK AKIDAH ISLAM Susulan dari website “ www.thequran.com ” yang nyata bercanggah dengan Islam. Nyata website t...

HATI-HATI DENGAN DAKYAH PEROSAK AKIDAH ISLAM

Susulan dari website “www.thequran.com” yang nyata bercanggah dengan Islam. Nyata website tersebut dibuat Paderi (father Zakaria) yang sengaja untuk mengelirukan umat islam.

Fakta “thequran.com” PENIPU 1

Kan telah dimaklumkan pada kita oleh Nabi Muhammad SAW yg Al-Quran kalam Allah itu
lengkap dan tiada cacat celanya.... tapi dalam website thequran.com siap bagi tau quran ada
error plak.


Fakta “thequran.com” PENIPU 2

Dah ler dia kata quran ada error.... then siap promote bible plak tu dalam error yg dia highlight.


Fakta “thequran.com” PENIPU 3

Yang ini lagi jelasnya….. Bila check IP siapa sebenarnya thequran.com nie membawa kpd privacy protection…tapi ada ayat boleh check
detail di www.aboutus.org/thequran.com. Hasilnya….. jeng jeng jeng…. Pecah tembelang.



Hati-hatilah rakan2ku… semoga kita di beri hidayah dan petunjuk dari Allah dalam mengenal kebenaran dan kepalsuan.


Impian jadi kenyataan (^_^). Tahap kesihatan yang kurang baik rupa²nya memberi petanda yang mengembirakan dan yang di tunggu². I'm posit...

Impian jadi kenyataan (^_^). Tahap kesihatan yang kurang baik rupa²nya memberi petanda yang mengembirakan dan yang di tunggu². I'm positive...pregnant (^_^). Nak masuk 6 minggu sudah usia kandungan. Kiranya sedang elok lah sbb iman pon nak masuk 3 tahun. Unexpected pon yer gak, sbb peyod aku lari². Dah beberapa bulan asyik lewat peyod, tapi bila test...negative.


So far blom ada tanda² mabuk lagi. Klo nak ikutkan pregnancy yang 1st dulu memang aku tak mabuk, tapi hubby aku yang mabuk, kali ni tak tau lah...just wait & see (^_^). Harapan aku smoga kandungan aku sihat & sempurna. Semoga aku dapat menempuhi hari² yang mendatang dengan penuh sabar. Yerlah...nak uruskan rumahtangga, anak, kerja lagi. Dan semoga aku dapat Exclusive BF utk baby yg akan dtg nih.

Buat yang masih mencuba...usaha tangga kejayaan, jgn stress². Usaha dengan lebih gigih lagi...ahaks...



Bila siang ko malu² plak, tapi bila malam...bukan main ligat lagi yer. Inilah dia penangan Broadband. Aku ingat bila dah ada broadband ni, b...

Bila siang ko malu² plak, tapi bila malam...bukan main ligat lagi yer. Inilah dia penangan Broadband. Aku ingat bila dah ada broadband ni, bley lah bertenet tanpa batasan dan halangan. Tapi aku silap perhitungan, ker aku yang silap pilih?

Hujung minggu yang membosankan. Tak bley nak buat lawatan ke blog kawan², tak bley nak tinggalkan jejak, nak reply komen pon amik masa gak nak loading. Memang slow tahap gaban. Takkan aku nak kena tunggu tengah malam kot, sekali sekala bley lah. Hilang mood aku nak update blog.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...