Macam² keywords yang kita akan jumpa. Tapi keywords kali nih buat aku nak tergelak. Hadoiiii...mentang² lah blog aku nih ada citer pasal br...


Macam² keywords yang kita akan jumpa. Tapi keywords kali nih buat aku nak tergelak. Hadoiiii...mentang² lah blog aku nih ada citer pasal breastfeeding. 


Last year aku ada join giveaway ni, dapat lah free sample klo terpilih. Sekali nama blog aku naik untuk dapat free sample tuh. Happy lah ka...


Last year aku ada join giveaway ni, dapat lah free sample klo terpilih. Sekali nama blog aku naik untuk dapat free sample tuh. Happy lah kan. Email lah segala detail suma. Tunggu punya tunggu, barang yang di nantikan tak kunjung tiba gak, sampai aku pon dah naik lupa. Dah 6 bulan berlalu. Owner nya pon tak der plak announce kalau ada contestant yang masih blom dapat barang sila hubungi dia semula.

Aku bukak balik blog tu nak tengok pasal giveway yg di anjurkan, kononnya nak hantar email nak bagitau aku tak dpt² lagi barang tu, tapi tak der lah plak, blog sudah berubah. Hhhhmmmm...frust lah jugak kan. Tak per lah...tak der rezeki nak dapat sample free.

Skang aku tunggu hadiah contest yang lagi satu nih plak. Dah hantar detail awal bulan aritu. Tapi masih blom dapat lagi...huhuhuhuhu...


Dalam entry INI , aku ada cakap pasal arahan untuk berpindah. Hhhhmmmmm...aku masih bersiaran di bangunan MERCU lagi. Kan dah cakap, memang ...

Dalam entry INI, aku ada cakap pasal arahan untuk berpindah. Hhhhmmmmm...aku masih bersiaran di bangunan MERCU lagi. Kan dah cakap, memang tak boleh siap, ramai yang cakap macam tu, tapi Boss nih degil. Dia jugak yang betul. Tak siap sepenuhnya pon nak soh pindah gak. Takkan lah nak soh staff bekerja dalam keadaan yang tak selamat dan berhabuk.

Email yang aku dapat "the shifting of office equipment can only be done once the Cyberjaya Office completed and secured with office lock and facilitate with security"...baca tu boss. So, tarikh sudah bertukar ke 16 Julai 2010. Itu pon kemungkinan. Just wait and see lah. File² suma dah di angkut ke sana. Nak buat keja pon susah, kan dah menyusahkan staff.

Masih sempat lagi nak gilap skill memandu yang dah 7 tahun aku tinggalkan. Setakat ni dari rumah ke kedai dah lepas, paling jauh dari rumah ke klinik kat seksyen 4. Risau gak ni nak drive dari Bangi ker Cyberjaya. Boleh ker jauh² nih...huhuhu...



  Giveaway lagi. Kali ni dari Beba-Anas , sempena menyambut ulangtahun kelahirannya. Hadiahnya ialah: Personalized Mug from http://heart...

 
Giveaway lagi. Kali ni dari Beba-Anas, sempena menyambut ulangtahun kelahirannya.



Hadiahnya ialah: Personalized Mug from http://heartbeat.my/?rid=2571  
berakhir pada: 07.07.10

Untuk Beba, Happy Belated Birthday, smoga di murahkan rezeki dan di beri kesihatan yang baik.

For more detail, bleylah klk SINI


Dalam entry INI aku ada cerita pasal hubby yang nak further study. Alhamdulillah...permohonan diluluskan dan esok 26 June 2010, bermulalah...


Dalam entry INI aku ada cerita pasal hubby yang nak further study. Alhamdulillah...permohonan diluluskan dan esok 26 June 2010, bermulalah class yang pertama. Class twice a months every weekend. Start dari pukul 9.00 am till 7.00 pm. Ini baru permulaan, esok² mungkin lebih dari 2 kali sebulan. Huhuhuhu...aktiviti weekend akan terbatas bila hubby dah start class. Tak per lah, untuk kebaikan.
 
Untuk suami tersayang, selamat menyambung pelajaran. Jangan notti² tau. Ingat halatuju belajar tu untuk apa. Isterimu dan anakmu ini akan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kejayaan di masa akan datang.


very useful.. Petua dan tips daripada Dr.Fatma.. (From Dr. Fatma's tafsir Al-Quran class How to use the Surah Al Fatihah) 1. To ma...

very useful..

Petua dan tips daripada Dr.Fatma..

(From Dr. Fatma's tafsir Al-Quran class How to use the Surah Al Fatihah)

1. To make someone (YOUR Husband, your children) think of you all the time :
* Read the Al-Fatihah 14 times before going to sleep.

2. For terminal diseases:
* Read the Al-Fatihah 41 times and blow it in the water. Drink and take a bath with that water.

3. For the mentally ill:
* Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the person's head once in the morning and once at night, everyday without fail.

4. When in extreme pain:
* Read the Al-Fatihah 3 times and blow it in a glass of water and drink it.Then, read the Al-Fatihah while rubbing the area that is in pain.

5. For babies who cry at night or at any time:
* Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the baby's head.

6. For injury : ex: Cut, Bee sting, Bleeding, Finger got slammed by the door
* Read the Al-Fatihah 3 or 7 times, using your thumb, take your saliva from the "langit-langit" of your mouth and rub it onto the injured area.

All of the above INSYAALLAH will work with several conditions:
* Believe that the Al-Fatihah is the best "penawar" for everything
* Read it with full "khusyuk"
* Tawakal to Allah
* Use it with GOOD "niat" /intentions.

Untuk yg berhajat: (percepatkan jodoh, memanjangkan jodoh,dikurniakan cahaya mata, sembuhkan penyakit, elakkan dari malapetaka,diampunkan dosa dan sebagai nye):

* Dilakukan pada hari Jumaat selepas sembahyang Asar sehinggalah masuknye waktu Maghrib.
* duduk menghadap kiblat
* lakukannye dgn khusyuk dan yakin yg Allah akan membantu kita
* Baca lah Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Allah berulang-ulang sepanjang-panjang kita duduk selepas sembahyang asar sehinggalah masuknye waktu maghrib.
* Masuk sahaja waktu Maghrib, di kala the first "Allahuakbar" dilaungkan, terus lah angkat tangan dan berdoa kepada Allah yg MAHA berkuasa dgn apa yg dihajati.
* Buat sebanyak 3 Jumaat berturut turut.

Mintak lah yg baik baik. Niat biar baik. InsyaAllah akan dimakbulkan oleh Allah. Wallahualam.

Notes taken fm Ustazah Fatma's last lecture session taken by her closest friend, Ani:-

Untuk awet muda both internal & external.
1.Zikir - Baca
" Ya Badiyah " 1 x
" Ya Nur " 1 x
" Ya Hadi " 1 x
" Ya Allah " 3 x

Baca dan tiup ke tapak tangan dan sapu ke raup muka kita pada tiap hari.

2.Baca ayat Al Waqiah , ayat ke 35,36,37 dan 38, pada tiap selepas sembahyang subuh ke air dan minum. (air rawatan dalaman to look young and feel young inside)

3.Baca Al Waqiah tiap tiap hari sebelum tidur kita akan kaya dengan ketenangan jiwa.

4.Baca Al Waqiah Ayat 19 untuk yang selalu sakit kepala. Moga-moga boleh menghilang/meredakan.


Ini antara aktivi yang aku selalu buat untuk Iman. Terjumpa pasal Butang Kognitif ni pon secara kebetulan masa tengah surf MukaBuku. Yang me...

Ini antara aktivi yang aku selalu buat untuk Iman. Terjumpa pasal Butang Kognitif ni pon secara kebetulan masa tengah surf MukaBuku. Yang menjualnya pon cikgu prasekolah, Aznee. Info kat bawah ni aku C & P dari blog Aznee. Actually bahan² ni kita bley jugak cari sendiri, mcm aku tak der masa nak cari, solutionnya...order saja (^_^)

bahan yang digunakan adalah:

- butang berwarna
- butang berlainan bentuk
- kontena (untuk simpan butang)

kaedah ini adalah di bawah Sains dan Teknologi iaitu Matematik kerana ianya melibatkan bentuk, warna, rupa iaitu seriasi.

Seriasi merupakan susunan lebih daripada dua objek mengikut turutan berdasarkan kriteria yang jelas. Tujuannya adalah untuk memastikan susunan turutan yang betul. Kebolehan menyusun dan menertib adalah mengikut perkembangan konservasi dan pengelasan.

Contoh seriasi:

a) Menyusun mengikut pola urutan
  •     Kecil – besar, nipis – tebal, rendah – tinggi, pendek – panjang, sempit – luas.
b) Menyusun objek mengikut ciri

1. Keluarkan butang-butang dari bekas casing. Letakkan butang-butang secara bercampur dan rawak..

2. Minta anak anda memilih satu butang dari satu warna tertentu. Kemudian masukkan ke dalam lubang casing yang pertama.. Dituruti butang kedua dan seterusnya...Dan pastikan mereka mengisi mengikut urutan lubang yang kosong sekiranya tiada pilhan warna butang yang telah dipilih. Untuk pertama kali percubaan, anda boleh tunjukkan caranya supaya anak anak anda lebih mudah faham.

3. Sambil mereka bermain, anda boleh memperkenalkan bentuk dan warna butang tersebut..

4. Biarkan mereka bermain dan mencuba.. Jika anda ada 2 set butang atau lebih yang sama saiz.. Anda boleh campurkan butang tersebut dan arahkan anak anda susun mengikut warna yang sama.. Walaupun, berlainan bentuk, lihat kebolehan anak anda mengasingakan butang mengikut warna dengan betul..

5. Diakhirnya, anda juga boleh mengajar anak anda mengira butang tersebut mengikut warna masing-masing..

 Tadaaaaa....inilah hasilnya, muka happy sebab dapat susun dengan betul ikut warna (^_^)

Seronok sangat bila apa yang kita ajar mendapat tindak balas yang positif. Memula agak mencabar jugak sebab iman tak faham konsep. Bila dah banyak kali ajar, barulah dia faham. Practice make perfect.

Ok...selamat mencuba.


Untuk penggemar coklat di luar sana, bleylah mencuba. This giveway will be end on 8th July 2010. Gift: Love Box - Praline Chocolate with ...


Untuk penggemar coklat di luar sana, bleylah mencuba. This giveway will be end on 8th July 2010.


Gift:
Love Box - Praline Chocolate with filling ( 8 cavities)

The winner will determine by lucky draw.

For more detail, please visit NisaChoc.


Saya terima emel berkaitan ucapan-ucapan mahmudah yang sepatutnya kita amalkan dalam kehidupan seharian. Malangnya, ada antara ucapan-ucapan...

Saya terima emel berkaitan ucapan-ucapan mahmudah yang sepatutnya kita amalkan dalam kehidupan seharian. Malangnya, ada antara ucapan-ucapan ini disalah guna oleh orang ramai lantaran terkeliru. Terima kasih kepada pengirim emel dan terima kasih kepada individu yang mengumpulkan maklumat berharga ini.

1 – Perkataan SUBHANALLAH
Ertinya ialah : ” MAHA SUCILAH ALLAH “

Ianya diucapkan tatkala kita melihat sesuatu perkara yang menggembirakan kita ataupun perkara-perkara yang hebat lagi ajaib . Contohnya tatkala kita melihat orang yang tidak cedera walaupun terlibat di dalam kemalangan

Tujuan kita mengucapkan “ SUBHANALLAH “ iaitu seolah-olah kita mendidik diri kita : “ Wah ! hebatnya orang itu , tak cedera langsung . Tapi Allah lebih Maha Hebat kerana itu semua tidak akan berlaku melainkan dengan izin Allah Ta’ala “ .

Ianya diucapkan juga apabila kita melihat ada apa-apa perkataan ataupun perbuatan yang menyebabkan seseorang itu syirik kepada Allah . Contohnya kita ucapkan “ SUBHANALLAH “ apabila melihat ada orang yang menyembah berhala-berhala . Di dalam hati kita ketika itu seolah-olah kita berkata : “ Allah Ta’ala Maha Suci dan tiada kena-mengena langsung sebagai Tuhan yang mereka anggap itu “ .

Pregnancy kali ni aku try pakai bio oil plak. Masa 1st pregnancy dulu just pakai baby oil jer, kesudahannya...byk gak stretch marks, sampai...


Pregnancy kali ni aku try pakai bio oil plak. Masa 1st pregnancy dulu just pakai baby oil jer, kesudahannya...byk gak stretch marks, sampai ke punggung. Sejak pakai bio oil nih, alhmadulillah...ada nampak perubahan. Kesan stretch marks lama pon dah nampak pudar, tak tahulah bley hilang trus ker tak. Perut pon tak nampak stretch marks even dah 6 bulan, kecuali kesan lama kat bahagian bawah perut. Kena rajin sapu hari². Tapi aku plak jenis liat, kekadang sapu kekadang tak.

Skang ni dah ada tukang urut baru yang rajin sapu minyak bio oil ni kat perut. Siapa lagi kalau bukan anak bujang nan sorang tu (^_^). Seronok btul dia. Adiknya pon suka bila abang urut² perut ibu nih, menendang² kat dalam tu (^_^).

Ni ada sedikit info mengenai cara² penggunaan minyak bio oil:

Application


Bio-Oil should be applied to the abdomen, breasts, hips, buttocks and thighs twice daily from the first trimester, to help prevent the appearance of pregnancy stretch marks by moisturizing and maintaining the elasticity of the skin.

Bio-Oil should be applied to dry skin directly after bathing or showering, and allowed to fully absorb before getting dressed.

Safe for use during pregnancy

Vitamin A

Vitamin A has come under the spotlight as being potentially hazardous to the health of the foetus if ingested orally in very large quantities by the mother. Because it is extremely difficult for high concentrations of vitamin A to penetrate the body via the skin, topically applied vitamin A (and its derivatives) is of less concern. The level of vitamin A (Retinyl Palmitate on the label) in Bio-Oil is far lower than that which could ever be harmful if applied topically.

Rosemary

In recent years there has been a great deal of publicity surrounding the safety of the excessive use of Rosemary oil during pregnancy. However, the Rosemary oil contained in Bio-Oil (Rosemarinus Officinalis on the label) is of little concern as it is extremely difficult for high concentrations of Rosemary to penetrate the body when topically applied. Therefore, the level of Rosemary in Bio-Oil is far lower than that which could ever be harmful.

Lavender, Calendula and Chamomile

Lavender, Calendula and Chamomile are also all considered safe for use throughout pregnancy.

Episiotomy scars

An Episiotomy is a minor procedure used to ease a normal vaginal delivery; it involves a surgical incision in the perineum to enlarge the vaginal opening. Although Bio-Oil is extremely safe for use on the surface of the skin, we do not recommend that it be applied to any mucosal membranes. Bio-Oil contains a low level of fragrance and is therefore not considered 100% sterile. For this reason, we do not recommend that Bio-Oil be applied to episiotomy scars.

Perineal Massage

Perineal massage is the gentle stretching and massaging of the perineum (the skin between the anus and vagina) with the aim of reducing the incidence of episiotomy and perineal tears during childbirth. For the same reasons listed above, we would not recommend the use of Bio-Oil for perineal massage.

Use during breast feeding

It is completely safe to use Bio-Oil on the body while breast feeding, but it is not recommended for use on the nipples - although Bio-Oil is non-toxic, young babies are very sensitive and should not ingest even the smallest amount of Bio-Oil.

Use on babies

Although Bio-Oil was not developed for use on babies, it will not be harmful when using the product on the unbroken skin of infants over 2 years of age. However, the product must be applied with care, and should not be used near the eyes or mouth.


Padan muka pon iyer gak sebab careless sangat. Memang kebiasaan kalau gi lunch aku tak bawak wallet, just bawak duit, HP & bawak diri sa...

Padan muka pon iyer gak sebab careless sangat. Memang kebiasaan kalau gi lunch aku tak bawak wallet, just bawak duit, HP & bawak diri sahaja. Malas btul nak pegang wallet tu ke hulu ke hilir, pastu nak amik lauk lagi. Dah lah aku ni jenis pelupa. Senang...letak jer duit dalam poket.

Lunch tadi gi bank, bawak duit sket & kad ATM. Dengan confident nya beratur kat kaunter. Pastu nampak org pegang IC. Alamak...IC mak tertinggal lah noks. Geramnya. Dah lah nak ker KL Sentral tu 10 minit. 

Ok lah, nak ker bank lagi. 



Alhamdulillah, dengan rasminya dah sebulan lebih aku wean-off Iman. Ianya bukan satu perasaan yang mengembirakan bila dah wean-off nih, tapi...

Alhamdulillah, dengan rasminya dah sebulan lebih aku wean-off Iman. Ianya bukan satu perasaan yang mengembirakan bila dah wean-off nih, tapi perasaan sedih. Kalau dalam entry INI aku sibuk cerita pasal nak stop BF, tapi sebenarnya perasaan tak sampai hati tu begitu kuat. AKu still BF iman even Breast & nipple rasa sangat sakit. Tapi bila keadaan dah bertambah teruk di mana belahan² kecil kemerahan dah mula kelihatan kat keliling nipple, aku kena stop kan jugak.

Dengan keadaan iman yg memang sangat susah nak wean-off, aku terpaksa beli jadam. Tapi tak pakai pon, bila terbaca blog Mommy Lyna pasal petua cerai susu badan. Aku print entry tu, nak hubby baca sebab husband pon memainkan peranan penting gak. Malam tu aku cuba buat kat iman. Guna Psychology lah konon. Dengan muka sedih aku cakap nenen sakit, siap tunjuk kat dia lagi (^_^). Pastu aku cakap "iman dah big boy, tak bley nenen lagi" sambil peluk & cium dia. Hhmmmm...kejap jer. Bila nak tido mintak candu balik. Tapi kali ni nekad, aku tak bagi. Iman merengek, merajuk...aku tepuk punggung nak soh tido dia tolak tangan aku "jangan tepuk", huhuhu...sedih tu.

Beberapa malam jugaklah macam tu, nak tido jer mesti mintak nenen, bangun malam nak nenen. Tapi aku tetap tak bagi, terpaksalah bangun bancuh susu. Alhamdulillah...lepas seminggu tu iman dah tak nak BF. Yang aku perasan, bila dia rindu sangat dengan BF moment tu, malam sebelum tido dia akan peluk aku dan di sembamkan muka kat breat aku (^_^)...sian, dapat bau pon jadilah ☺☺☺.

Kekadang saja aku offer nenen, pastu dia cakap "tak nak, nenen ibu sakit, abah pon tak bley nenen"...erkkk...apa kene mengena dgn abah plak. Sejak dah wean-off nih, jarang lah iman bangun malam, sebelum tido dah bagi susu dulu. Lena sketlah tido malam ku (^_^).

Apa² pon aku tetap bersyukur walaupon terpaksa campur dengan FM, Iman masih mendapat khasiat Susu Ibu  sehingga 2 tahun 5 bulan.


1) Ants Problem: Keep the skin of cucumbers near the place or ant hole. 2) To get pure and clean ice: Boil water first before freezing. ...

1) Ants Problem:
Keep the skin of cucumbers near the place or ant hole.

2) To get pure and clean ice:
Boil water first before freezing.

3) To make the mirror shine:
Clean with spirit

4) To remove chewing gum from clothes:
Keep the cloth in the freezer for an hour.

5) To whiten white clothes:
Soak white clothes in hot water with a slice of lemon for 10 minutes 10.

6) To give a shine to hair:
Add one teaspoon of vinegar to hair, then wash hair.

7) To get maximum juice out of lemons:
Soak lemons in hot water for one hour, and then juice them.

8) To avoid smell of cabbage while cooking:
Keep a piece of bread on the cabbage in the vessel while cooking.

9) To rid the smell of fish from your hands:
Wash your hands with a little apple vinegar.

10) To avoid tears while cutting onions:
Chew gum.

11) To boil potatoes quickly:
Skin one potato from one side only before boiling.

12) To boil eggs quickly:
Add salt to the water and boil.

13) To check freshness of fish:
Put it in a bowl of cold water. If the fish floats, it's fresh.

14) To check freshness of eggs:
Put the egg in water.
If it becomes horizontal, it's fresh.
If it becomes slanting, its 3-4 days old.
If it becomes vertical, its 10 days old.
If it floats, it's stale.

15) To remove ink from clothes:
Put toothpaste on the ink spots generously and let it dry completely, then wash.

16) To skin sweet potatoes quickly:
Soak in cold water immediately after boiling.

17) To get rid of mice or rats:
Sprinkle black pepper in places where you find mice or rats. They will run away.


Dalam masyarakat tradisi Melayu, terdapat banyak petua-petua melayu lama untuk perawan (anak dara) yang elok diamalkan agar sentiasa dipan...



Dalam masyarakat tradisi Melayu, terdapat banyak petua-petua melayu lama untuk perawan (anak dara) yang elok diamalkan agar sentiasa dipandang menarik, menawan dan cepat dipinang orang. Ini juga merupakan petua-petua yang boleh diamalkan terus oleh wanita yang telah berkahwin dan telah mempunyai anak.

Petua-petua berikut adalah koleksi dari berbagai pengalaman dan tulisan.

1. Bangkit Bersambut
2. Wajah Suci
3. Menyegarkan Payudara
4. Taman Semerbak
5. Lubang Jarum
6. Suara Perindu
7. Mengurut Pangkal Bunting Padi
8. Payudara Montok

1. Bangkit Bersambut

Apabila mahu tidur malam, duduk berlunjur dan rebahkan badan ke tilam tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Apabila mahu bangkit dan tidur, lunjurkan kaki dan bangunlah tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Cecah ibu jari kaki dengan kedua tangan.


2. Wajah Suci

Apabila bangun pagi, jika membasuh muka, elakkan dari mencucinya menggunakan sebarang alat pencuci atau mengesat muka dengan sebarang pengesat. Biarkan air itu kering sendiri pada muka. Jika mengambil air sembahyang pun, usahlah dikesat air itu, biarkan ia kering sendiri. Ini berfaedah mengekalkan kecantikan asli wanita, dan rnenjadikan muka bercahaya dan segar kerana pelembap asli muka tidak dibuang.

3. Menyegarkan Payudara

Apabila mandi, terutamanya di awal pagi, cucurkan air pancuran atau air paipke atas kedua-dua belah payudara agar payudara sentiasa subur dan segar, tidak mudah jatuh

4. Taman Semerbak

Mewangi Amalkan memakan makanan yang segar seperti ulam-ulam yang wangi baunya dan sayur-sayuran yang wangi sejak dari perawan. Amalkan sentiasa. Nafas dan badan juga akan menjadi wangi. Petua ini telah diketahui sejak beribu tahun yang lampau.

5. Lubang Jarum

Latih otot penahan kencing, seolah-olah seperti menahan dan hendak buang air kecil, kemutkan berulang-ulang. Kemudian kemutkan pula otot dubur seolah-olah mahu menahan dari buang air besar, berulang-ulang juga. Jika boleh jadikan ia amalan setiap hari.

6. Suara Perindu

Elakkan dari banyak memakan makanan yang pedas-pedas atau yang agak panas. Selalu minum air asam jawa. Berlatih bercakap dengan mengawal nada suara, jangan dilepaskan suara sewenang-wenangnya. Dikatakan bahawa suara perawan adalah bagai bunyi seruling yang merdu.


7. Mengurut Pangkal Bunting Padi

Biasakan mengurut di pangkal betis, iaitu dengan cara menekan dan memicit kawasan antara urat keting dan buah betis. Lakukan selalu, kerana ini baik untuk mempertingkatkan prestasi kepekaan rasa apabila jimak setelah berkahwin nanti.

8. Payudara Montok

Elakkan dari meniarap di atas lantai sama ada di waktu siang atau malam, kerana meniarap dilantai akan mengendurkan payudara anda


Dah lama tak citer pasal pregnancy journey. Alhamdulillah...hari selasa aritu gi klinik trus buat check-up skali. Amik result blood test. D...


Dah lama tak citer pasal pregnancy journey. Alhamdulillah...hari selasa aritu gi klinik trus buat check-up skali. Amik result blood test. Dr cakap darah aku bagus. Condition baby pon ok...sihat. Cuma bila aku nak tahu jantinanya, dr. cakap tak nampaklah. Banyak kali gak godek sana sini, tapi di tutupnya dengan kaki. Aduhhh...ibu dah excited dah ni adik tgk baju² baby yang cute², especially baju baby girl (^_^).

Bak kata dr. kalau kes tak nampak nih, chance lebih kepada baby girl *wink*. Kita tunggu dan lihat sajalah. Tak kisah lah, boy or girl, janji sihat sempurna dan cukup sifat. Berat aku kali ni naik 2 kg. So...untuk pregnant 6 bulan nih, berat dah menjangkau 58 kg. Sekejap jer masa berlalu. Perut pon dah makin membesar bagai johan.

Pergerakan baby plak semakin rancak, ada jer aksi akrobatik yang di tunjukkan. Kekadang sampai terkejut di buatnya. Seronok sangat (^_^).

Alhamdulillah jugak, heartburn dah semakin berkurangan. Cuma skang nih tido malam tak lena sangat, kerap terjaga. Biasalah tu kot, dah nak masuk 3rd trimister nih.


Your baby is still on the skinny side with no body fat but his brain is growing rapidly and he's starting to fill the space in your uterus. By now, you probably have a definite "pregnant" shape and the linea nigra, a dark line of pigmentation, may appear down the centre of your abdomen. Your baby's taste buds are also forming and, believe it or not, his sweet tooth. Could that explain your sudden craving for doughnuts? No one knows for sure but it's a good excuse, next time you find yourself visiting the bakery.


Phewwwww...baru lepas packing barang. 10 kotak semuanya. Lepas ni nak sambung lagi. Ni pon nak berehat kejap bersama kitkat . mengah plak r...


Phewwwww...baru lepas packing barang. 10 kotak semuanya. Lepas ni nak sambung lagi. Ni pon nak berehat kejap bersama kitkat. mengah plak rasanya. Biasalah kan...org mengandung buat kerja.


Barang² bos tak packing lagi nih. Untung jadi boss ni kan, suma keja dia orang tolong buatkan.  Kalau tak sempat packing hari ni, terpaksalah datang office esok. Malasnyasss....hopefully petang nih bley lah habis.


Salam pagi jumaat. BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN - semasa duduk antara dua sujud Dalam tidak sedar. Setiap hari kita memohon di...

Salam pagi jumaat.

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN - semasa duduk antara dua sujud

Dalam tidak sedar.

Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kit.

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja..

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuat.


Kesinambungan dari enty yang INI , petang tu jugak aku gi cari madu lebah kat KL Sentral. Cari punya cari, jumpalah booth yang jual madu leb...

Kesinambungan dari enty yang INI, petang tu jugak aku gi cari madu lebah kat KL Sentral. Cari punya cari, jumpalah booth yang jual madu lebah nih. Ada macam² jenis. Tapi aku beli yang jenis sticks. Senang nak makan, macam sedut straw tu (^_^). Ini ada sedikit info:


Honey Sticks adalah merupakan produk terkini dan pertama kali berada di pasaran Malaysia, ianya dihasilkan sesuai dengan keadaan hari ini yang mana masyarakat berada di dalam keadaan serba pantas didalam segala perkara dan tidak terkecuali didalam soal makan minum mereka. Justeru itu, kaedah dimana madu dimasukkan kedalam straw sebagaimana ianya dimasukkan kedalam kom oleh lebah dan terpelihara kebersihannya serta mudah dibawa kemana-mana. Produk ini sebenarnya telah lama berada di pasaran Eropah, manakala di Malaysia ianya masih baru.

Bersaiz 6ml@8gm atau bersamaan satu sudu kecil, sesuai untuk semua peringkat umur dan paling sesuai diberikan kepada kanak-kanak kerana mereka lebih mudah mengambilnya seperti candy atau snek yang berkhasiat. Cara pengambilan yang sungguh mudah, iaitu dengan terus menggigit atau dipotong dihahagian hujungnya. Menjana perkembangan minda dan memberikan kecergasan fizikal dan mental. Produk ini tidak perlu disimpan didalam peti sejuk, didatangkan dengan pek 10 batang bagi Harga RM7.00 dan 25 batang dengan Harga RM17.50 bagi setiap pek.
Alhamdulillah, ada nampak kurang sket batuk.

Sekadar berkongsi info yg aku dapat dari email. Salam hormat kepada seluruh ummat Islam, Sila perhatikan isyarat jari seperti gambar di...

Sekadar berkongsi info yg aku dapat dari email.


Salam hormat kepada seluruh ummat Islam,

Sila perhatikan isyarat jari seperti gambar diatas.Mungkin anda pernah melihatnya dan ikut melakukannya terutama ketika bergambar.Ya,itu adalah simbol 'PEACE/KEAMANAN' seperti yang digembar gemburkan diseluruh dunia.Kita biasa melakukannya sebagai isyarat spontan terutama ketika bergambar.Tetapi berhati-hatilah,kerana ada sesuatu maksud terhadap 'simbolik' pada perbuatan tersebut ('V').Sekiranya anda belum mengetahui,sila ambil tahu sekarang.


Simbol ini berasal dari simbol syaitan yang diamalkan semasa upacara keagamaan Yahudi. Simbol ini telah digunakan oleh Yasser Arafat (Bekas Presiden Palestin), Richard Nixon (Bekas Presiden amerika) dan Winston Churchil (Bekas Presiden Britain).

Lambang kedamaian pada tangan sebenarnya simbol gerakan Illuminati.Tanda “v” mempunyai pelbagai sejarah. V (tanda tangan) adalah tanda huruf Roman yang bermaksud nombor 5 dan Adam Weishaupt menggunakan simbol ini dalam gerakan rahsianya iaitu Illuminati (pertubuhan Yahudi). Ahli-ahli Illuminati akan menggunakan simbol ini sebagai tanda “Law of Fives” (Hukum Lima).

Di dalam tulisan Yahudi, huruf V (Van) bermaksud ‘Nail’ (Kuku). The Nail adalah salah satu tanda rahsia Syaitan yang digunakan dalam upacara penyembahan berhala. Syaitan ingin membiarkan kita tahu bahawa itu adalah tanda kegemarannya. Anton Lavey, pengasas Church of Satan (Gereja Syaitan), menggunakan simbol PEACE sebagai latar belakang mimbar upacara penyembahannya.Salah seorang penyelidik menegaskan, simbol PEACE adalah dari simbol kumpulan Yahudi yang anti Kristian (antiChrist). Mereka mengambil salib kristian dan mematahkannnya ke atas dan menerbalikkannya ke bawah. Tanda 3 palang yang menghala ke bawah membawa maksud ; Past (Palang kanan), Present (Palang tengah) dan Future (Palang kiri)


Gambar sebelah kiri adalah simbol yang telah diubahsuai dan digunakan sekarang, gambar tengah adalah cabang asal 3 rukun gerakan syaitan atau kedamaian oleh syaitan dan gambar sebelah kanan adalah logo asal kumpulan Gereja Syaitan. Lihat gambar kecil berbentuk bunga di atas palang, ia adalah logo nazi.

Oleh itu berhati-hatilah,berpesan-pesanlah pada mereka yang belum mengetahui..krn jgnla kita membiarkan walau perkara yg sekecil ini,menjadi amalan dan budaya ummat Islam tanpa kita sedari.

WALLAHUALAM

Sumber : IbnuYaacob
Prepared By : PermataDunia


Balik keja petang semalam. Stupid lady driver Honda Accord kaler Hitam yg nak masuk laluan station minyak, semata² nak ikut jalan short-cut,...

Balik keja petang semalam. Stupid lady driver Honda Accord kaler Hitam yg nak masuk laluan station minyak, semata² nak ikut jalan short-cut, membelok ke kiri secara mengejut tanpa bagi signal. Terkejut giler kami di buatnya. Memang kurang ajar betul. Yang lagi horror...hubby bley kejar balik keta tu, pastu di balingnya botol mineral, kena lah cermin kat belah driver tu, nasib bukan botol kaca. Padan muka ko. Next time klo bawak keta...ingat² lah kat org yang memandu motokar nih.

Berderau darah aku. Nasib hubby bawak motor pada kelajuan yang sederhana. And proud to hubby too sebab cekap memandu motor. Kalau tak sempat mengelak smalam...tak tau lah nak cakap apa. Alhamdulillah...kami selamat.

Hari² travel naik motor dari Bangi ker KL, dengan keadaan aku yang pregnant nih ada jer risiko. Kena sentiasa beringat dan bertawakal padaNYA jerlah.


Entry emosi dari mak buyung di pagi hari. Aku bengang giler, nak nangis pon ada. We have been received an instruction from Our Project Dir...

Entry emosi dari mak buyung di pagi hari.

Aku bengang giler, nak nangis pon ada. We have been received an instruction from Our Project Director that "SH department" is confirmed moving to Cyberjaya on 20 June 2010. Barang² hendaklah di packing before this sunday sebab mover akan angkut suma barang on sunday. Barang² sahaja. 1 weeks after on 28 June 2010 barulah staff plak yg akan di angkut ke sana.

Yang aku bengang, hari ni dah hari rabu, tau² lah kalau project dept...file berlambak. Sempat ker aku nak buat packing? Dengan kerja lain lagi. Pastu keadaan aku yang bawak perut 6 bulan nih. Yang lagi menyakitkan hati, office masih tak siap sepenuhnya lagi. Let pictures do the talking. Aku hanya akan publish gambar ni utk sementara, harap maklum.


Boleh ker siap dalam masa 11 hari before staff suma pindah? Tak ker gila tu. Semata² nak kejar KPI nyer pasal & nak suruh Contractors siapkan keja cepat, our PD sanggup suruh staff pindah walau office tak siap sepenuhnya, tanpa fikir kebajikan staff. Kalau dah complete suma tak perlah jugak.

Penat aku, awal tahun hari tu baru jer pindah, ni nak kena pindah lagi. Menyusahkan betul. Gggrrrrrr.....


Start dari minggu lepas. Batuk menyerang kembali. Paling teruk lepas acara makan besar punya . Penangan sambal belacan bachang barangkali, ...

Start dari minggu lepas. Batuk menyerang kembali. Paling teruk lepas acara makan besar punya. Penangan sambal belacan bachang barangkali, makan tak hingat dunia, malam tu aku batuk teruk yang amat sangat. Tekak bagai dicucuk²...gatal giler. Kesudahannya, aku batuk beserta muntah. Habis kluar segala isi perut dari lunch & dinner. Bila pompuan mengandung batuk², faham-fahamlahkan...basah seluar di buatnya. Ya allah...azab rasanya. Malam tu banyak kali gak batuk serentak ngan muntah skali. Tido malam pon tak lena.

Google Pic.

Pastu start sakit tekak and selsema. Sampailah hari ni. Penangan batuk + muntah + bersin yang kerap buat badan aku jadi sengal². Yerlah...bila batuk & bersin perut jadi tertekan. sakit dah rasanya perut nih, especially belah kanan.

Rasa berat jer dada nih, macam nak kena sedut gas gamaknya, kahak degil tak nak kluar. Nak makan ubat kerap sangat takut plak, even ubat tu bley di makan utk ibu mengandung. Nak makan madu lebah...madu pon tak beli² lagi, harus aku cari petang nih.

Get well soon to myself. 


Mata pon jadi mengantuk...hehehehe...Ada makan besar punya kat office nih tadi. Aktiviti² makan yang telah di rancang. Bila dah di rancang ...

Mata pon jadi mengantuk...hehehehe...Ada makan besar punya kat office nih tadi. Aktiviti² makan yang telah di rancang. Bila dah di rancang tu, biasalah kan, adalah tugasan untuk bahagian masing². Menu aktiviti makan² untuk hari ni:

Asam Pedas Ikan Terubuk

Ayam Goreng

Sambal Belacan bersama Bacang

Telur Masin & Ikan Masin

Timun

Kesemua makanan di atas bukan di masak di rumah yer, tapi di masak di office ni ha (^_^), termasuklah nasi putih. Bos² ada yang bermurah hati hulur duit buat belanja beli barang. Masakan memang marvellous, especially asam pedas dengan sambal belacan bacang...pergghhhh...sehingga menjilat jari. Masing² makan tak hingat dunia, bertambah nasi beberapa kali, termasuklah mak buyung nan sorang ni ha ☺☺☺.

Sebelum tu, orang² lelaki makan dulu, yerlah...nak gi sembahyang jumaat kan, pastu baru giliran orang pompuan plak makan (^_^). Lepas makan nasi, ada dessert plak. Buah²an, fruit cocktail & caramel. Memang kenyang lah. 

Apa lah menu makan² untuk next aktiviti...hhmmmmm....

Note: Kesemua gambar di atas adalah dari Google, pic. asal tak sempat nak snap ☺☺☺



Kalau dah jenis jalan laju tu laju jugak. Kalau tak pregnant jalan laju tak per lah jugak. Ini bila dah pregnant pon masih lagi macam tu. Ma...

Kalau dah jenis jalan laju tu laju jugak. Kalau tak pregnant jalan laju tak per lah jugak. Ini bila dah pregnant pon masih lagi macam tu. Macam tak sedar plak yang diri tu bawak perut...hehehehe...

Tak biasalah jalan slow². Kalau dah lambat lagi lah...macam lipas kudung mak buyung nih jalan. Risau gak kalau ada effect ker. Yerlah...dah 6 bulan kan. Mintak tolong pak cik Google cari info, jumpa lah ini:

Google Pic.

What are the benefits of walking?

Walking is one of the most popular types of exercise for mums-to-be (Clapp 2000). Walking keeps you fit without jarring your knees and ankles. It's a safe way to exercise throughout your whole pregnancy.

There are other benefits, too. If you go for regular walks, you may be less likely to develop certain complications, such as pre-eclampsia (Sorensen et al 2003) and gestational diabetes (Oken et al 2006).

Best of all - it's free, and easy to fit into your day!

Tips for a walking workout

First trimester

You won't need to stray too far from your normal walking habits. It's a good idea to buy proper walking shoes so that your feet get the support they need. When you're walking, place your heel on the ground first and then roll onto your toes, rather than placing your feet flat on the ground.

If it's hot and humid outside, give walking a miss. You won't want to get too hot.

Second trimester

You may feel more ungainly now your bump's starting to show. Try to pay attention to your posture when you walk so that you don't strain your back. Keep your back straight, your head and chin level and your eyes on what lies ahead. You can swing your arms to help your balance and to intensify your workout if you want.

You may notice that the way you walk is changing now, and you may waddle slightly. This is perfectly normal. The way you walk is just another way your body is adjusting to all the changes that are happening to you (Limberry and Gilleard 2000). Your hips and ankles are doing a lot of the work, so they may ache if you overdo things (Foti et al 2000). Listen to your body, don't walk to the point of exhaustion, and cut down if you feel you are doing too much.

Third trimester

Keep doing what you have been for as long as you can. Given that you can barely see your feet for your bump, you may want to avoid steep or uneven paths that could put you off-balance. If you have any pelvic or back pain while walking, talk to your midwife or doctor. You may need to be referred to a physiotherapist, who will be able to give you specialist advice.


Biasalah, orang buta IT memang macam nih. Bila berjaya buat sesuatu, seronok betul rasanya. Barulah aku tahu, for those yang guna third-part...

Biasalah, orang buta IT memang macam nih. Bila berjaya buat sesuatu, seronok betul rasanya. Barulah aku tahu, for those yang guna third-party template, ada code tertentu yang perlu di masukkan untuk membuatkan button Jump Break berfungsi. Patutlah aku cuba banyak kali tak lepas² gak.

Ok. sebelum tu aku nyer new post template tak der jump break button. Puaslah cari kat setting macam mana nak buat jump break button ni wujud. Rupa²nya kena gi kat Setting - Basic macam contoh nih:


Sebelum update editor


Selepas update editor


Untuk bagi Jump Break button ni berfungsi, kena C & P code nih, tapi make sure backing up your template dulu.

After you've pasted in the code, click Save and then you're done!

Note: For those using a customized third-party template, you will have to add a snippet of code to make Jump Breaks work.

Kalau nak detail lagi, bley klik kat SINI

Erk...dah macam tutorial lah plak (^_^). Pada yang pakai third-party template tu, bleylah try. Practice make perfect ☺☺☺ 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...