Tuesday, March 31, 2009

First Award

The rules:
*Place the award logo on your blog.
*Nominate 10 other blogs which show “Attitude and/or Gratitude”
*Link to the nominees on your blog post.
*Comment on their blog that you have nominated them.
*Share the love and link to the person who nominated you.

This is my first award. Thanks to Maryaa, Hayatie & Amyatie for the award. Really appreciated. So...aku nominated kat sape yang sudi baca blog ni lah. Hehehe....ku tak punya banyak peminat seperti kalians.


Read More

Tuesday, March 24, 2009

Inspiring Story - Long Journey for Mother's Milk

Aku cukup kagum dengan semangat wanita ini. Semoga ia dapat memberi inspirasi untuk kita terus berusaha memberi yang terbaik iaitu.....SUSU IBU.

Toddler Silas Bohl gets special deliveries every two weeks from his mom halfway across the globe, and he just eats them up.

Silas turns 1 later this month. His mom, Ginger Bohl, is deployed overseas and sends her breast milk home from a war-torn land. "It's my wife," says Michael Bohl, her husband and Silas' father. "She is an amazing woman - her spirit, her faith, everything about her just shines."
Ginger Bohl, an Air Force captain, is an active-duty doctor deployed in Afghanistan from Goodfellow Air Force Base. Since leaving in late August, Bohl has sent home biweekly shipments of her breast milk, frozen and shipped in 30- to 40-pound quantities directly to the Bohl family.
Thirty-five pounds of milk is about 4 gallons' worth. This delicate commodity makes it halfway across the planet, a distance of more than 8,000 miles, in just three short days.

While Michael Bohl and the children have spent the majority of the recent months in Michigan visiting family, Ginger made time each day to pump milk using a Medela breast pump. Michael said she had reservations about being able to pump and store the milk on a daily basis.
Electricity and a working freezer were a must - what if the necessary facilities weren't available?
"My wife left with faith that everything would be provided for," Bohl said. "And it has."
Ginger sends the breast milk to her stateside family in one of several Igloo Ice Cube coolers using DHL shipping services. Michael then packs the cooler with items he thinks she might want or need and sends it back. He recognizes that not every family is as fortunate as his, as the shipping costs could be prohibitive.

"We're really blessed that we can afford to make these shipments so often," Bohl said. "But it can get quite pricey, and because of that, it's cost-prohibitive for a lot of military families." On a recent day at the Bohl home, Olivia Bohl, 3 1/2 years old, squealed with delight as she played with her toys and listened to music. Her brother Silas was down for his daily nap, and Michael Bohl took a breath of temporary relief known only to those who have the important job of raising children.

Since no moratorium exists on training exercises or deployment for breast-feeding mothers, Michael Bohl said, he feels that the military should make more of an effort to provide facilities for mothers who choose to breast-feed. "What I'd really love to see the military do is provide compensation for families who choose to breast-feed their children," he said, "even though the mother is away on deployment."

However, the problem is not simply cost-related: Bohl said he recognizes that what some take for granted in the U.S. is simply not an option in many parts of the world. "Something as simple as an electrical outlet and a freezer can make all the difference," he said. Lt. Col. Susan Baker at Goodfellow Air Force Base said that there has been no moratorium on deployment for breast-feeding mothers beyond the first four months of a child's life since late 2006. Baker acknowledged that deployed breast-feeding mothers can encounter obstacles. "It's highly dependent on where a person is deployed," she said. "Some places are better-equipped than others."

Help with wrangling bureaucracy would help many families that share the Bohls' desire to breast-feed. Bohl says his family encountered a lot of red tape when trying to ship the breast milk. Shipments have been held up by customs and the USDA because of the potential for infectious diseases. "There's one guy at JFK (airport in New York City) who is now very informed about the benefits of breast-feeding and why we needed the milk right away," Bohl said. "I was even sent to the IRS to get the milk because they thought we were running some kind of Afghani breast-milk ring." Through all the mishaps and difficulties, Ginger Bohl has been able to provide vital nutrition for Silas.

In an additional contact provided by the United Through Reading military program, Ginger also has been able to read to her children. Through the use of a webcam, the children are able to see their mother whenever they wish. Ginger Bohl returns to her family in a few days. Whether Silas will be able to resume breast-feeding with his mother is unclear. "She's been gone for so long, nearly half of his life," Bohl said. "Every time he hears her on the TV, he crawls up to touch it. He knows her face and her voice. He knows his mommy. I know it won't be a problem."


Read More

Anakku jatuh KATIL

Ya Allah....berderau jantungku pagi tadi bila aku tersedar iman dah tak der kat sebelah. Jenguk plak kat Hubby kot2 terselit celah2 tu...tak der gak. Skali tengok2 dia dah kat latai. Dalam keadaan meniarap. Aku yg dah menggelabah ni gi kejut hubby, bukannya nak amik Iman dulu, boleh plak tanya soalan bodoh...'Abang, macam mana iman boleh ada kat bawah ni', hubby ku apalagi sepantas kilat terus bangun angkat Iman. Dan yang paling2 mendebarkan kitorang bila Iman tak bagi response masa hubby ku panggil2 nama dia, aku dah risau tahap gaban dah, hubby tepuk2 plak badan dia, tak bangun gak, pastu tepuk2 lagi, baru dia response. Alhamdulillah....lega rasa hati ni. Terus aku sumbat nenen.

Aku pon hairan...bila masa plak anakku tu jatuh katil? Sebab tak dengar plak dia nangis. Atau pon dia nangis tapi aku yang tak dengar? Tahap tido tak hingat dunia btul laki bini ni. Atau pon dia turun katil sendiri dan tido kat bawah? Lagi pon smalam Iman telah di kepong, hubby hujung katil dan aku plak sisi katil. Ape2 ajelah, yang penting aku bersyukur sangat2 yg Iman tak apa2.

Kesimpulannya....awasilah anak2 anda. Kalau anak tengah lasak tu, tak yah lah tido atas katil. Tido jerlah kat bawah...bentang TOTO. Kalau nak tido gak atas katil, letaklah anak tu kat dalam baby cot. Kalau nak tido sama2 ngan anak gak, buatlah benteng keselamatan yg paling tinggi supaya anak tak jatuh.

Read More

Monday, March 23, 2009

Our Future Home - Still under construction

Alhamdulillah....setelah menempuhi segala cabaran dan dugaan untuk memiliki sebuah rumah, akhirnya impian kami tercapai, amin....Walaupun hanya Apartment 5 tingkat, tapi kami sangat puas hati. Sebenarnya banyak kesulitan yang kami hadapi masa nak beli rumah ni. Kalau nak tau apa dia....akan ku ceritakan di lain entry. So....layan gambar jer lah yer.




As per attached photo, every months kami buat lawatan. Hehehehe....Excitedkan, klo dah siap nanti tak taulah mcm mana plak feeling nya nanti...lagi ter'over' excited. Hhmmmmm...tak sabar dah rasanya nak pindah, nak duduk umah sendiri, nak merasa macam mana susah & senang bila dah ada rumah, tak sabar nak men'deco' umah dan macam2 lagilah. Hopefully segalanya berjalan dengan lancar. Ok...antara spesifikasi rumah yang aku beli ni:
  • Apartment 5 tingkat kos sederhana with lift (Kajang Impiana Apartment)
  • 3 Rooms 2 Bathroom
  • 1018 sq. ft.
  • Grill at main entrance

Hehehe....yg lain aku tak ingatlah. Kena buka balik S & P Agreement.

Pstttt....cepatkan dorang nyer construction works. Hopefully cepatlah siap.

Read More

'Apple of my Eyes'


Read More

Friday, March 20, 2009

Easy and Difficult

Easy to occupy a place in the telephone directory.
Difficult to occupy the heart of somebody.
Easy to judge the errors of others.
Difficult to recognize our own errors.
Easy to hurt those whom we love.
Difficult to heal those wounds.
Easy to forgive others.
Difficult to ask for forgiveness.
Easy to exhibit victory.
Difficult to assume defeat with dignity.
Easy to dream every night.
Difficult to fight for a dream.
Easy to say we love.
Difficult to demonstrate it every day.
Easy to criticize everybody.
Difficult to better / perfect ourselves.
Easy to think of improving.

Difficult to stop thinking & really do it.
Easy to receive.
Difficult to give.

Read More

Thursday, March 19, 2009

Crack Nipple

Antara cabaran yang aku rasa paling mencabar dalam BF ialah Crack Nipple. Phew.....sakit betul pedih plak tu. Banyak kali aku kena. Kekadang sebelah and kekadang dua2 belah. Nangis aku dibuatnya. Bila aku pakai Nipple Shield, anak bujang tu bukannya nak hisap...lagi di gigitnya adalah...macam pelik plak dia nengok benda tu. Nak tak nak....terpaksalah aku BF dalam keadaan emosi yg tak menentu..pedih, sakit & aku nangis wei...tapi itu tak mematahkan semangat aku untuk terus BF, aku takkan putus asa, aku tetap akan BF selagi termampu & itu bukan alasan atau penyebab untuk aku stop BF kerana Susu Ibu adalah yang terbaik.

Ini info yang aku copy and paste. So...check it out..

Penyebabnya...
  • Meletakkan bayi dalam posisi yang salah.
  • Teknik penyusuan yang tidak betul.
  • Penjagaan puting yang tidak betul.
  • Bayi menggigit.
  • Ekzema puting: Apabila ekzema berlaku, puting menjadi merah kehitaman, gatal, meleleh dan bengkak.
  • Seriawan: Jangkitan kulat disebabkan oleh Candida Albicaus juga boleh menyebabkan puting melecet. Ia bermula dengan rasa sakit, gatal dan pedih. Puting akan bertukar warna dari merah jambu ke merah.

Penyelesaiannya...

Jangan hentikan penyusuan.

  • Susukan dengan payudara sebelah lagi dahulu dan setelah bayi kenyang baru alihkan ke payudara yang putingnya melecet supaya hisapan bayi tidak terlalu kuat dan mengakibatkan ia bertambah sakit/luka.
  • Biar sekejap tapi kerap. Jangan beri bayi hisap terlalu lama pada puting yang sakit. 10 minit adalah memadai.
  • Jika puting anda terlalu sakit, perah saja dulu susu di payudara tersebut sementara menunggu ia sembuh.
  • Periksa samada anda menggunakan teknik yang betul semasa melekapkan bayi ke payu dara. Pastikan bayi memasukkan hampir keseluruhan areola ke dalam mulutnya.

Pastikan puting kering

  • Perahkan sedikit susu dan sapukan pada puting. Ini boleh memulihkan puting yang melecet.
  • Elakkan memakai coli yang terlalu ketat. Jika boleh kerap 'anginkan' puting sehingga ia pulih.
  • Tidak perlu gunakan losyen atau sabun untuk puting melecet. Biar udara mengeringkannya.
  • Anda juga boleh menyapukan krim seperti bepanthen yang juga boleh digunakan untuk ruam lampin bayi.

Jumpa Doktor

  • Sekiranya tiada perubahan, jumpa doktor untuk memastikan samada terdapat jangkitan kulat atau ekzema.

Pencegahan...

  • Pastikan posisi ibu dan teknik meletakkan bayi ke payu dara adalah betul.
  • Jangan menggunakan pelindung plastik pada payu dara kerana bahan tersebut tidak meresap peluh.
  • Elakkan menggunakan coli yang diperbuat dari bahan sintetik kerana ia meningkatkan perpeluhan dan kurang aliran udara.
  • Tukar coli setiap kali mandi.
  • Bersihkan payu dara dengan air sahaja, jangan guna sabun kerana boleh mengeringkan kulit.

Jika anda taknak mengalami Crack Nipple, please follow the above instructions, insya'allah tak crack. Selamat mencuba.....

Read More

TAG Five - My Other Half

TAG lagi...ni dari Amyatie.

Rules:Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

*1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
Berita Buletin Utama

*2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Thousand Island

*3. What’s one food he doesn’t like?
Taugeh

*4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Teh-O, ice kurang

*5. Where did he go to high school?
SMK gombak Setia kot (lupalah)

*6. What size shoes does he wear?
8-9...i guess

*7. If he was to collect anything, what would it be?
Watch

*8. What is his favorite type of sandwich?
Anything

*9. What would this person eat every day if he could?
Nasi & Sambal

*10. What is his favorite cereal?
Anything

*11. What would he never wear?
Cap

*12. What is his favorite sports team?
Liverpool

*13. Who did he vote for?
Tak register, mcm mana nak vote?

*14. Who is his best friend?
Maizal & Maliki

*15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
Moody

*16. What is his heritage?
Malay + Indian (his father side relative mix indian)

*17. What is his favourite colour?
Blue

*18. What is his habit?
Korek Telinga (with cotton bud yer)

*19. What is he proud of?
His Body (hehehe...perasan macam body builder)

*20. Lastly, do you think he will read this?
No..because he don't know i'm blogging

*Who you want to TAG : -
None...everybody already answer this TAG

Read More

Tuesday, March 17, 2009

TAG Four - Five Things

TAG again...from Maryaa and Hayatie.


5 things found in my bag:

  1. Handphone
  2. Wallet
  3. Pen
  4. Tissue
  5. Lipstick

5 things found in my wallet

  1. My IC
  2. Driving License
  3. ING & ATM Cards
  4. Coins
  5. Mykid Iman

5 favourite things in my room

  1. Gambar Nikah
  2. Table Fan
  3. Wardrobe Iman
  4. Toys Iman
  5. Vase

5 things I've always wanted to do

  1. Nak fully BF Iman
  2. Nak cepat habiskan hutang yg ada ni
  3. Move to our new house (still under construction)
  4. Further Study (Hhmmm...bilalah boleh buat ni?)
  5. Driving (tak confident sbb dah lama tak drive)

5 things I'm currently into

  1. Online Shopping
  2. Blogging
  3. Blog-hopping
  4. Breastfeed
  5. Collect Tie Rack Scarf

Read More

Sharing is Caring and Loving - Tips

Ramai ibu bapa kadang-kala terlalu tertumpu dengan tugas seharian sehingga lupa untuk menasihati anak-anak ketika anak sedang tidur. Di sini ada beberapa tips yg boleh di kongsi bersama.

1.setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2.membaca surah al fatehah 1 kali, alam nasyrah 1 kali

3.bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4.apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5.ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Cubalah dan insya allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri. Selamat mencuba......
Bestkan jadi seorang ibu....
Read More

Addicted - Tie Rack Scarf

Aku addicted betul dengan TR Scarf ni. Kisahnya....aku kan slalu blog-hopping & surf internet, skali terjumpalah satu forum ni yg discuss pasal TR Scarf, siap attach dorang nyer collection lagi, memang cantik2 design TR ni. Terus terjatuh cinta pandang pertama. Apa lagi...surf internet pasal TR scarf, jumpalah online shop yg jual TR ni. Banyak...tapi kena pandai surveylah, especially dari segi harga & postage. Ada yg mahal giler and tak include postage plak tu. Kat KLIA ada butk TR ni, tapi takkan aku nak gi KLIA semata2 nak beli TR Scarf, so....online shoppinglah jawapannya.

Tapi tu lah...you have to be confident klo nak online shop ni. Ada skali aku beli TR online, tapi tak dapat, nasib..owner ni baik, dia replace yg baru. Buat masa ni aku dah ada 7 helai Tie Rack Scarves. Nak buat collection. Hhhhmmmm.....klo dah terjebak dengan barang yg memang kita minat, susah nak berhenti...asyik nak membeli jer. Di sebabkan TR ni lah aku dah over budget. Skang ni kena stop membeli. Tunggu ekonomi stabil dulu.
Read More

TAG Three - Four

Hutang TAG lagi, ni dari Hayati.

FOUR NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:

  1. Afizah
  2. Fiza
  3. Pija
  4. Ja

FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:

  1. My Hubby Birth Date
  2. Our Anniversary
  3. Family Birth Dates
  4. The day Iman was Born

FOUR THINGS YOU’VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:

  1. Breakfast
  2. Update Blog
  3. Check Email
  4. Photostat Management Paper

FOUR WAYS TO BE HAPPY:

  1. Shopping
  2. Vacation
  3. Think Positive
  4. Spend time with Hubby and my Honey Bunny Iman

FOUR PEOPLE YOU MISS FROM YOUR PAST:

  1. My Late Ayah
  2. My Late Brother
  3. Schoolmates
  4. Former Officemates (Maybank)

FOUR GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:

  1. Branded Handbag
  2. Cloth Diaper
  3. Medela Freestyle
  4. Quinny Zapp Stroller

FOUR OF YOUR FAVORITE HOBBIES:

  1. Reading
  2. Online Shopping
  3. Travelling
  4. Eating

FOUR PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:

  1. Mekah
  2. Bali
  3. Sabah
  4. Australia

FOUR FAVORITE DRINKS:

  1. Fruit Juice
  2. Barli
  3. Soya
  4. Horlick

FOUR THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR BAG:

  1. Handphone
  2. Wallet
  3. Lipstick
  4. Pen

FOUR FAVORITE COLORS:

  1. Blue
  2. Black
  3. Pink
  4. Red

TOP FOUR HANGOUTS:

  1. Tesco
  2. Ampang Point
  3. Food Court
  4. Gombak (Rumah PIL)

TOP FOUR U LOVE SO MUCH:

  1. My Mother
  2. My Son
  3. My Hubby
  4. My Self

TOP FOUR “THINGS” SPECIAL TO YOU:

  1. Handphone
  2. Camera
  3. My future House
  4. My Blog

TOP FOUR WHO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:

  1. Amyatie already answer this survey
  2. Hayatie already answer this survey
  3. Maryaa already answer this survey
  4. Everybody already answer this survey

TOP FOUR REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY:

  1. Coz i've been TAG
  2. Just for fun
  3. Free time coz bos outstation
  4. Nak banyakkan entry

Read More

TAG Two - Pregnancy

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Yes, at the beginning lah. Tapi...bila dah half year tu dah start merancang. Finally after 11 monts of our marriage, baru conceive...alhamdulillah.


2.WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Airisa Hana

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Speechless and very happy.

4. HOW OLD WERE YOU?
28 Years Old

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Pregnancy test, 2 kali buat test then baru go to the clinic for the confirmation.

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
For sure my Hubby firstlah then my mom & PIL

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Absolutely yes lah

8. DUE DATE?
09/07/2007

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
No, but my hubby yang kena Morning Sickness..hahahaha..

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Prawn Mee

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Hubby & SIL

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
Boy

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
No, but Yes for the second.

14. HOW MANY KG DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
15 kg

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
No, just buat majlis doa selamat.

16. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Low blood

17. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pusat Perubatan Naluri, Wangsa Maju

18. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
3 Hours

19. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My Hubby

20.WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
My Hubby, Doctor & Midwives

21. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural

22. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Yes, but not Epidural.

23. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.3 kg

24. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
Gender: Boy
DOB: 1/07/2007
TOB: 2252 HRS
Mode Of Delivery: Natural
Birth Weight: 3.3kg
Birth Length: 51cm
Head Circumference:tak ingat
Blood Group: B RH: +ve
G6PD: Normal

25. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Iman Hakimi Bin Husaini

26. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
1 Years 8 Months

27. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Yes


Read More

Monday, March 16, 2009

SELFISH ker....

Selfish ker aku....klo colleague aku minta tolong, aku cakap aku busy even i'm not busy
Selfish ker aku....klo colleague aku minta tolong, sambil buat keje dia tu, aku merungut
Selfish ker aku....klo colleague aku minta tolong, aku buat sambil lewa jer
Selfish ker aku....klo colleague aku minta tolong, pastu aku minta pendapat colleague lain and colleague tu cakap tak payah tolong, sebab keje tu dia boleh buat sendiri.

Tensionnn....I really hate people like this. Honestly...aku tak berkira dalam kerja, klo ada colleague yg datang minta tolong, i'm willing to help. Aku pernah tolong buat air utk bos dorang punya meeting (tea lady cuti) sebab dia tak tau buat air (sendiri nya bolehlah), work in team kan apa salahnya help each other. Tapi....aku paling benci bila orang suka amik kesempatan atas kelemahan orang lain. Seriously....my weakness, aku tak boleh nak tolak klo ada yg nak minta tolong. Hard to say 'NO' even aku tahu keje yang dia bagi tu dia sendiri boleh buat. Hhhmmmm...macam2 ragam manusia ni.
Read More

Friday, March 13, 2009

TAG - Sebelum & Selepas

Buat 2 sahabat kembarku di alam maya, Hayatie & Amyatie...kembar tak seiras. Ku nak langsaikan hutang TAG ni hah. Baca...jangan tak baca. Check it out bebeh...

1. Sebelum Tamat Persekolahan
  • Tak sabar rasanya nak tamatkan zaman persekolahan. Tak yah susah2 lagi nak bangun pagi2 gi skolah. Nak keje..nak merasa dapat duit sendiri, nak beli apa2 pon boleh sebab takyah mintak kat mak pak lagi
  • Tak payah nak berebut naik bas pagi2. Biasalahkan...dulu zaman 'bas mini'. Bas dah penuh macam tin sardin pon nak amik penumpang gak...selagi boleh sumbatlah katakan, apalagi macam2 bau perfume ada.

Selepas Tamat Persekolahan
  • Baru tahu susah gak nak dapat kerja, so...jadilah penganggur terhormat sekejap. Pastu amik class computer kat Cosmopoint. Dapat keje, sebulan jer tahan, boss garang sangat. Jadilah penganggur balik.
  • Tak perlu fikir pasal keje skolah, tak payah nak berebut pagi2 naik 'bas mini' tu lagi.

2. Sebelum Di ijabkabulkan

  • Pergi kerja sendiri, kali ni tak der 'bas mini' dah, ganti 'Metrobus' plak kekadang naik bas 'Intrakota'. Pagi2 dah kena bangun, klo lambat...sampai office pon lewatlah, dgn traffic jam lagi.
  • Ni yg paling sedih, arwah ayahku tak sempat nak nengok aku & adik aku naik pelamin. Arwah di jemput ilahi masa lagi 8 bulan kami nak nikah.
  • Aku dapat permanent job. Before this temporary jer, lama gak tau, 2 tahun gak lah kat Dataran Maybank tu, setahun Maybanlife & setahun lagi kat Mayban General Insurance. Kata nak permanentkan, tapi tapi tak der surat pon. Last2 dapat offer kat tempat keje ni, sampailah sekarang. Alhamdulillah...rezeki orang dah nak kawen kan.

Selepas Di Ijabkabulkan

  • Macam tak caya jer....tidur malamku kini berteman. Klo nak buat ape2 pon berdua jerlah. Dah tak macam dulu lagilah, nak kena siapkan sarapan pagi, tgh hari & malam. Rutin harian seorang surirumahtanggalah katakan.
  • Pergi kerja tak naik bas dah, tak yah nak bersesak2, berebut2 nak naik bas. Haruslah hubbyku hantarkan. Pergi berhantar & balik berjemput lagi, sampailah skang. Kekadang ada gak naik bas klo ada emergency.

3. Sebelum ada Anak

  • Enjoy...selagi hidup berdua ni kan. Gi dating, tgk wayang...bestnya. Terfikir gak, bilalah nak ada anak ni, macam manalah klo dah ada anak nanti. Boleh ker aku jadi ibu yg terbaik untuk anakku nanti, macam2 lah berlegar dalam kepala otak ni.
  • Tidor pon berdua lagi kan, space katil pon besar, al-maklumlah...blom ada anak lagi.

Selepas ada Anak

  • Lengkap sudah rumahtangga kami degan kehadiran cahayamata dan bermulalah hidupku dengan gelaran IBU. Barulah aku tahu betapa susah dan payahnya nak membesarkan anak. Macam mana pengorbana MAK dulu, itulah yang aku rasa skarang. Begitu mencabar.
  • Dah tak boleh nak tido lena. Tido malam bertiga. Space katil pon dah ngam2. Klo dulu boleh tido berpelukan, skang ni dah kurang sket, biasalah....anak kat tengah2 kan, kekadang tukar gak posisi, hubby tepi katil aku plak kat hujung katil, klo anak tepi dinding? sudah tentulah aku sebelah hubby.

4. Sebelum jumpa SI.com

  • Tak pernah dengar form SI. Lepas byk surf internet, barulah aku tau macam mana cara2 nak jadi orang yg berjaya fully BF. Barulah terfikir bukan senang nak fully BF ni.

Selepas jumpa SI.com

  • Aku dapat bayak ilmu pengetahuan pasal BF. Tak semudah yg disangka. Tapi aku tetap gagal nak fully BF anakku, sebab...tak der support, last minute preparation, kurang ilmu & macam2 lagilah. Tapi aku tetap bersyukur, even terpaksa campur..anakku masih dapat menikmati SI. No FM utk malam & weekend.
  • Aku dapat kawan.

5. Sebelum ada Blog

  • Selalu blog-hopping, baca other people punya blog. Kekadang terfikir gak, klo aku ada blog, aku nak merapu apa dalam tu? Tapi ada hati gak nak create blog sendiri.

Selepas ada Blog

Tido malam tak lena, asyik fikir nak berBlog ajer. Ada jer idea nak tulis. Heran plak tu....tetiba ada banyak yg nak di ceritakan dan dikongsikan. Macam dah jadi addicted plak.

Hooorayyyy...dah habis. Tinggal satu TAG lagi blom settle.

Read More

Hari ini dalam Sejarah - Inverted Slipper

Cuba bayangkan, di pagi hari, ketika nak hantar anak kat nursery, sedang hujan turun dengan lebatnya, tetiba....selipar yg disarung terbalik. Itulah peristiwa yg berlaku pagi tadi, aku pakai selipar terbalik, dah sampai nursery baru perasan. Haaaaa...mesti gelak tak hingatkan. Aku nak patah umah balik, tapi hubby aku tak nak, dah lewat katanya, then dia cakap 'ala...orang bukan perasan pon za pakai selipar terbalik'. Nak tak nak....kami teruskanlan perjalanan ke tempat kerja dalam hujan lebat ittew, naik motor tau (kejamkan hubbyku ittew). klo org perasan selipar aku terbalik, mesti dowang ingat aku 'mental', mana taknya, atas motor aku sengih sowang2 mengenangkan keadaanku yang berselipar terbalik.

Ni suma gara2 anak bujang sorang tu lah (salahkan anak plak, padahal careless). Masa nak hantar gi nursery pagi tadi, guling2 depan pintu sambil nangis sbb nak bawa buku tebal 'My First Words' dia tu, mcm mana ibu nak bawa nak ooiii, hujan...nanti basah, tu yg dia protes tu. Aku yg dah sarung selipar yg betul masuklah umah balik nak amik dia yg tgh guling2 tu...langsung, terbalik plak. Hujan kan pagi tadi, tu yg pakai selipar tu, takkan nak pakai kasut kan, hujan2 tu...rosak lak kasut nanti. Lucky...aku bawak kasut spare, itupun hubby yg amikkan (aku letak atas bonet kete). Sampai jer lobby office, trus aku tukar selipar & sarung kasut. Itulah kisahnya, peristiwa yg takkan ku lupa sampai bila2.
Read More

Thursday, March 12, 2009

Weekdays Blogger

For blogger information (hehehe...perasan sudah, macamlah ramai sgt yang baca), aku hanya boleh berBLOG pada weekdays sahaja. Al-maklumlah umah acik tak dor PC, ni pon harapkan belas ihsan PC office, rezeki nak ada PC sendiri insya'allah akan datang tak lama lagi, tunggu...

So...the conclusion is, aku hanya boleh update & baca blog kengkawan pada office hour, Monday to Friday, 8.30 am till 5.30 pm. Sekian, harap maklum.
Read More

Wednesday, March 11, 2009

Petua - Membanyakkan Air Susu Ibu (ASI)

Macam familiar jer tajuk ni kan. Hhmmm...walaupon dah byk, even dalam Forum SI and Blog pon ada, tapi suka hati akulah nak letak, blog ini aku yang punya. Lagipon for my future reference and preparation for da 2nd. Sharing is caring kan, tips ni pon aku dapat dari mummy sara & syasya a.k.a Farah Farhan (Yg ada butik Sarakids tu). Check it out...

Pemakanan
Lobak Putih - Rasanye agak pelik. Ada yang buat sup dan jus. Mana yang boleh terima tekaklah. masak sup, + telur + soohoon pun boleh, lagi sedap
Sawi - Masak goreng tumis atau rebus.
Pegaga, daun pucuk betik, jantung pisang - dimakan sebagai ulam, rebus atau urap. Urap tu campuran kelapa, daun, bawang merah, bawang putih, ikan bilis/ udang kering.

Cekur Manis - masak rebus/ lemak manis.atau dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.

Kacang Hijau - bubur kacang hijau.campur beras merah & also bagus utk pekatkan susu
Kacang Tanah - kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
Daun Kucai - daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan rebus.makanlah bersama-sama nasi
Petola, bayam, daun turi - masak lemak manis

Minuman
Minum susu - Susu Anmum Breastfeeding yang paling sesuai.
Air masak - Jangan lupa minum air masak banyak-banyak. Kajian menunjukkan minum air masak sebelum breastfeed baby, InsyaAllah banyak air susunya.
Longan Kering - Samada dibuat jus atau dimakan begitu sahaja. Direbus dulu dengan gula batu/ gula kabung/ gula merah, kemudian diminum airnya.
Halba - rendam dan minum airnya. Bole juga telan sesudu kecil ngan air suam kalu tak lalu nak minum airnye. Bole juga ditambah dlm apa2 masakan cth kari.
Oat - minum dengan air suam + susu tin/Anmum, buat lempeng/cekodok.
Amalkan minum milo/nestum/horlicks
Amalkan meminum air rebusan buah pala/jus pegaga/spirulina
Soya - minum secawan sehari.
Kurma - makan begitu sahaja atau buat jus/ ice blended
Madu - sebagai pemanis dalam minuman atau dessert.

Supplement
Milkmaid Tea - ramai ibu2 yg beri respon +ve bile minum tea nih.

GNC fenugreek - Halba dlm bentuk kapsul keluaran GNC, bole didapati di farmasi GNC.

Pil ASI

Melilea Greenfield Organic

Melilea Organic Soya Drink

Organic Henry

Bidadari DCL
Makan ubat homeopati - alafafa, china off, calc flour
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Urutan
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF

Pil hormone prolactin (* recommended)
1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)
p/s-pil2 ini bole didapati difarmasi, tapi dptkan nasihat doktor/pharmacist sebelum ambil ubat2 ini

Cara-cara Lain
1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) Bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling payudara diwaktu pagi sebelum mandi
4) Pucuk betik - Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari
5) Kobis bulat - Ambil 2 kelopak daunnya dan tekap ke breast. Atau lenyek2 pastu tampal kat breast. Bole kurangkan bengkak susu masa dlm pantang.

Psikologi
1) Selalulah berfikiran positif untuk menyusukan anak. Kalau rasa susu semakin kurang tetapi anak baru saja berumur beberapa minggu, jangan cepat panik. Susukan seperti biasa. Banyakkan solat dan doa mudah-mudahan susu kembali normal.
2) Ketika di tempat kerja dan ketika mengepam susu, bayangkan wajah anak. Dipercayai ia dapat merangsang pengeluaran susu jika kita teringat kepada anak.
3) Semakin kerap menyusukan anak, semakin banyak susu. Kosongkan payudara anda bermakna menghantar isyarat bahawa susu perlu dihasilkan lagi.
4) Demand n Supply- kerapkan susuan, kalau ada masa, baby tidur, perahkan susu, tak kisahlah walau dapat 0.5oz pun, kerana by theory, more demand, more supply

Masa pengepaman
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti breast kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita 'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat keringjgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal Ubat

Beberapa cara mengepam yang berkesan:
a) Jenis pam yang digunakan memainkan peranan yang besar dalam penghasilan susu. Pam yang terbaik adalah double pumping iaitu ada dua corong untuk pam kedua-dua payudara dalam masa yang sama.
b) Di antara pam elektrik dan manual, aku lebih suka elektrik kerana ia lebih efektif dan setengahnya berstimulasi seperti bayi menghisap. Pam kesayanganku Spectra3.
c) Pam ketika menyusukan anak dapat membantu penghasilan susu yang lebih banyak. Ketika baby menyusu, pasti payudara sebelah lagi menitik-nitik.Jangan bazirkannya, pam la sambil menyusukan anak.

d)Tawakkal kepada Allah dan berharap susu keluar dan cukup untuk baby.

Semoga petua-petua ni dpt membantu ibu2..

Read More

Friday, March 6, 2009

Tazkirah Diri - IBU MITHALI.....Touching Story

Psstttt...sediakan tissue yer kengkawan.

For those yang bergelar ibu/ayah dan anak yang masih mempunyai ibu/ayah..kasih dan sayang ibu/ayah sentiasa berkekalan. Berbaktilah kepada mereka selagi hayat masih ada.

IBU MITHALI

PENERIMA ketiga berjalan perlahan-lahan turun dari pentas. Di lehernya, telah terkalung pingat "Ibu Mithali". Tangan kanannya menggenggam erat satu sampul dan segulung sijil. Tangan kirinya pula memegang beberapa hadiah iringan. Anaknya setia melangkah di sisi.

"Sekarang ...," suara pengacara majlis bergema kembali, "Tibalah kita kepada penerima anugerah "Ibu Mithali" yang terakhir. Penerima ini agak lain daripada yang lain dan sungguh istimewa. Untuk itu, dipersilakan Puan Afifah Rashid naik ke pentas bersama- sama Cik Nurul Humairah, untuk tampil memperkenalkan ibunya. Dipersilakan. "

Mataku tercari-cari pasangan ibu dan anak yang bakal mengambil tempat itu. Di barisan penonton paling hadapan, aku dapati seorang anak gadis berkulit hitam manis dan bertubuh tinggi lampai, sedang berusaha memujuk seorang wanita dalam lingkungan usia 60-an untuk bangun.

Aneh, kenapa ibu yang seorang ini nampaknya begitu keberatan untuk naik ke pentas? Kenapa dia tidak seperti tiga orang penerima sebelumnya, yang kelihatan begitu bangga menapak naik ke pentas, sebaik sahaja mereka dijemput?

Hampir lima minit kemudian, barulah tampak si anak gadis yang memakai sepasang kebarung bertanah ungu dan berbunga merah jambu serta bertudung ungu kosong, bersusah payah memimpin ibunya naik ke pentas.

Ibu itu pun menduduki kerusi yang telah diduduki oleh tiga orang penerima sebelumnya. Anak gadis itu kemudiannya beredar ke pembesar suara. Dia beralih pandang kepada ibunya yang hanya tunduk memerhati lantai pentas.

'Pelik sungguh ibu yang seorang ini. Lagaknya bukan lagak orang yang akan menerima anugerah. Dia tak ubah seperti seorang pesalah yang sedang menanti hukuman. Duduknya serba tak kena. Sekejap beralih ke kanan, sekejap berpusing ke kiri. Tangannya menggentel-gentel baju kurung biru muda yang dipakainya.'

Dehem si anak dalam pembesar suara membuat aku sedikit tersentak.
Tumpuanku yang sekian lama terhala ke pentas, aku alihkan pada buku notaku. Aku menconteng-conteng helaian yang masih putih bersih itu untuk memastikan penku dalam keadaan yang baik. Kemudian, aku memeriksa kameraku. Filemnya masih ada. Baterinya masih dapat bertahan.

Sempat juga aku mengerling rakan-rakan wartawan dari syarikat akhbar dan majalah lain yang duduk di kiri kananku. Nampaknya, pen sudah berada dalam tangan masing-masing. Mata mereka sudah terarah kepada ibu di atas pentas dan anak yang sudah pun memulakan bicaranya dengan bismillah dan, memberi salam.

Aku tersenyum dan mengangguk kepada rakan- rakan wartawan yang duduk semeja denganku. Tetapi, senyuman dan anggukanku sudah tidak sempat mereka balas. Aku lantas mengemaskan dudukku mencari posisi yang paling selesa.

"Pertama sekali, saya ingin memanjatkan rasa syukur ke hadrat Allah, kerana dengan izin-Nyalah saya dan, mak berada dalam majlis yang gilang-gemilang ini. Seterusnya, saya ingin merakamkan penghargaan saya kepada pihak penganjur yang telah mempertimbangkan mak saya sebagai, salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini."

Suasana menjadi sunyi. Hadirin memberi tumpuan sepenuhnya kepada percakapan gadis itu.

"Sebetulnya, ketika saya kecil, saya memang membenci mak. Darjah kebencian itu meningkat setelah saya mendapat tahu Puan Afifah hanyalah mak angkat saya. Pada masa yang sama, saya merasakan sayalah anak yang paling malang , disisihkan oleh ibu sendiri, dan diperhambakan pula oleh mak angkat untuk membantu menjaga anak-anak kandungnya"

"Membantu menjaga anak- anak kandungnya? Mungkin, persoalan itu sedang pergi balik dalam benak tuan-tuan dan puan-puan sekarang. Persoalan itu pasti akan terjawab sebentar lagi, apakala saya mempertontonkan rakaman video yang memaparkan kehidupan anakanak kandung mak. Sebelum itu, saya harus menegaskan bahawa anak-anak yang bakal hadirin lihat nanti bukan terdiri daripada doktor, peguam, jurutera, pensyarah, ahli perniagaan, pemimpin masyarakat, dan guru, seperti mana anak ketiga-tiga "Ibu Mithali" yang baru menerima anugerah sebentar tadi."

Suara hadirin yang kehairanan mula kedengaran.

"Inilah dia abang-abang dan kakak- kakak saya!" suara hadirin semakin kedengaran. Mereka tidak dapat membendung rasa kekaguman.

"Yang mengeluarkan berbagai-bagai bunyi itu, Abang Long. Yang sedang merangkak ke sana ke mari itu, ialah Kak Ngah. Yang sedang mengesot ke ruang tamu itu, ialah Abang Alang. Yang sedang berjalan sambil berpaut pada dinding itu, ialah Kak Anjang. Yang sedang berjalan jatuh dari dapur ke dalam bilik itu, ialah Abang Andak."

"Seperti yang tuan-tuan dan puan-puan saksikan, tahap kecacatan fizikal dan mental abangabang dan, kakak-kakak saya tidak sama. Daripada yang tidak boleh bercakap dan bergerak langsung, seperti bayi yang baru lahir hinggalah kepada yang boleh berjalan jatuh dan, bercakap pelat-pelat, seperti budak berumur satu atau, dua tahun."

Hadirin yang sebentar tadi bingit suaranya kini terdiam kembali. Mereka menonton video yang sedang ditayangkan itu dengan khusyuknya.

"Untuk pengetahuan semua, abang-abang dan kakak-kakak saya, telah menjangkau usia 20-an dan, 30-an. Namun, meskipun telah dilatih dengan sungguh-sungguh, mereka masih belum pandai mengurus makan minum dan berak kencing mereka sendiri. Lihatlah betapa sukarnya mak hendak melayan makan dan, pakai mereka."

"Sewaktu saya berusia enam atau, tujuh tahun, saya sering mencemburui abang-abang, dan kakak-kakak kerana mereka, mendapat perhatian istimewa daripada mak. Saya iri hati melihat mak memandikan mereka. Saya sakit hati melihat mak menyuap mereka. Sedang saya disuruh buat semua itu sendiri."

"Mirah dah besar, kan ? Mirah dah boleh uruskan diri Mirah sendiri, kan ?" Lembut nada suara mak tiap kali dia memujuk saya. Namun, kelembutan itu telah menyemarakkan api radang saya

"Tapi, mak tak adil!" Saya kerap membentak. "Mak buat segalagalanya untuk kakak- kakak dan abang- abang. Kalau untuk Mirah, mak selalu berkira!"

"Mirah, abang-abang dan kakak-kakak Mirah tidak secerdas Mirah. Mereka cacat!" Berkali-kali mak menegaskan kepada saya. "Sebab itulah mak terpaksa membantu mereka."

"Mereka cacat apa, mak?" Saya membeliakkan mata kepada mak. "Semua anggota mereka cukup. Kaki dan tangan mereka tidak kudung. Mata mereka tidak buta. Yang betulnya, mereka malas, mak!"

"Mirah ... Mirah belum faham, sayang." Suara mak akan menjadi sayu tiap kali dia mempertahankan kakak-kakak dan abang-abang saya. Tetapi, kesayuan itu tidak pernah mengundang rasa simpati saya.

"Apabila difikirkan kembali, saya merasakan tindakan saya itu terlalu bodoh. Abang-abang dan kakak-kakak tak pernah kacau saya. Mak pun cuma sekali-sekala saja meminta bantuan saya menyuapkan mereka makan atau menukar kain lampin mereka. Itu pun saya tidak pernah ikhlas menolong.
Saya akan merungut tidak henti-henti sepanjang masa saya melakukan itu. Jika makanan yang saya suap tumpah atau jika abang-abang dan kakak-kakak terkencing atas tangan saya, ketika saya sedang menyalin kain lampin mereka, tangan saya ringan saja mencubit atau menampar mereka. Saya tahu mereka tidak pandai mengadu perbuatan jahat saya kepada mak. Ketika itu, memang saya langsung tidak punya rasa hormat kepada abang-abang dan kakak-kakak. Kepada saya, kehadiran mereka menyusahkan hidup saya."

"Hantarlah abang-abang dan kakak-kakak ke rumah kebajikan, mak." Saya pernah mengusulkan kepada mak, ketika saya berusia sepuluh tahun.
"Lepas itu, mak dan ayah boleh hidup senang-lenang macam mak dan ayah orang lain. Mirah pun takkan rasa terganggu lagi."

"Mereka anak-anak mak, Mirah. Jadi, maklah yang patut jaga mereka, bukan petugas-petugas di rumah kebajikan." Begitu reaksi mak setiap kali saya mencadangkan hal itu.

"Saya langsung tidak menghormati, apatah lagi mengagumi pendirian mak.
Mak memang sengaja menempah masalah. Mak tidak menghargai jalan keluar yang telah sedia terentang di hadapannya."

"Rasa geram dan marah saya sampai ke puncaknya, semasa saya berusia dua belas tahun. Pada hari itu, mak demam teruk hingga tidak dapat bangun. Ayah terpaksa ambil cuti untuk membawa mak ke klinik. Lalu, saya ditinggalkan untuk menjaga abang-abang dan kakak-kakak di rumah.
Sebelum meninggalkan rumah, biarpun dalam keadaan yang lemah, berkali-kali mak sempat berpesan kepada saya, agar jangan lupa memberi abang-abang dan kakak-kakak makan, dan menukar kain lampin mereka."

Suasana dewan terus sunyi. Hadirin masih khusyuk mendengar cerita gadis itu.

"Itulah kali pertama saya ditinggalkan bersama-sama abang-abang dan kakak-kakak, selama lebih kurang lima jam. Jangka masa itu cukup menyeksakan. Kebetulan pada hari itu, abang-abang dan kakak-kakak benar-benar mencabar kesabaran saya. Entah mengapa Abang Long enggan makan. Jenuh saya mendesaknya. Abang Alang dan Kak Ngah pula asyik mencirit saja. Letih saya menukar kain lampin mereka. Abang Andak pula, asyik main air ketika saya memandikannya. Basah lencun baju saya dibuatnya. Kak Anjang pula, asyik sepahkan nasi dan tumpahkan air.
Penat saya membersihkannya. "

"Apabila mak dan ayah pulang, saya sudah seperti kain buruk, tubuh saya lunyai. Saya sudah tidak berupaya melihat muka mak dan ayah. Saya terus melarikan diri ke rumah ibu kandung saya, yang terletak di sebelah rumah mak. Begitulah lazimnya. Apabila fikiran saya terlalu kacau, saya akan ke rumah ibu untuk mencari ketenangan."

"Ibu!" Saya menerpa masuk lalu memeluk ibu. "Kenapa ibu bagi Mirah kepada mak? Kalau ya pun ibu tidak suka Mirah, bagilah Mirah pada orang lain yang lebih menyayangi Mirah, bukan mak."

"Mirah!" Ibu merangkul saya. " Kan dah berkali-kali ibu tegaskan yang ibu bagi Mirah kepada mak bukan kerana ibu tak sayang Mirah."

"Lazimnya ibu akan membuka kembali lipatan sejarah hidupnya apabila situasi itu berlaku. Ibu ialah kakak mak. Ibu sakit teruk setelah melahirkan saya. Selama berbulan-bulan ibu terlantar di hospital, mak yang telah menjaga saya. Setelah ibu sembuh, ibu dapat lihat sendiri betapa gembiranya mak dapat menjaga seorang anak normal.

Justeru, ibu tidak sampai hati hendak memisahkan kami."

"Ibu telah berasa betapa nikmatnya menjaga tujuh orang anak yang pintar dan cerdas. Jadi, biarlah nikmat itu turut dirasakan oleh mak pula dengan menjaga Mirah. Lagipun, dengan menyerahkan Mirah kepada mak, ibu masih dapat melihat Mirah membesar di hadapan mata ibu, walaupun Mirah tinggal bersama-sama mak. Dari pemerhatian ibu, ibu rasa, mak lebih menyayangi Mirah berbanding dengan anak anaknya yang lain."

"Sayang apa? Ibu tahu tak yang rumah tu macam neraka bagi Mirah? Ibu tahu tak yang Mirah ni tak ubah seperti hamba di rumah tu?"

"Jangan besar-besarkan perkara yang kecil, Mirah. Ibu tahu sekali-sekala saja mak membebankan Mirah dengan kerja-kerja rumah dan tugas menjaga abang-abang dan kakak-kakak Mirah. Itu pun Mirah buat tidak sesungguh hati. Nasi mentahlah, lauk hanguslah, abang-abang, dan kakak-kakak kena lempanglah."

"Mak adu semua kepada ibu, Ya?" Saya masih mahu berkeras meskipun saya tahu saya bersalah.

"Mak jarang-jarang mengadu keburukan Mirah kepada ibu. Ibu sendiri yang kerap mengintai Mirah dan melihat bagaimana Mirah melaksanakan suruhan mak."

"Saya tunduk. Saya sudah tidak sanggup menentang mata ibu."

"Ibu malu, Mirah. Ibu mengharapkan kehadiran Mirah di rumah mak kau itu dapat meringankan penderitaan mak.

Tetapi, ternyata kehadiran Mirah di rumah itu menambahkan beban mak."

"Saya benar-benar rasa terpukul oleh kata-kata ibu."

"Ibu rasa, apa yang telah mak beri kepada Mirah, jauh lebih baik daripada apa yang diberi kepada anak-anaknya sendiri. Mirah dapat ke sekolah. Kakak-kakak dan abang-abang Mirah hanya duduk di rumah. Mirah dapat banyak pakaian cantik. Sedang anak-anak mak yang lain pakaiannya itu-itulah juga. Setiap kali Mirah berjaya dalam peperiksaan, mak sungguh gembira. Dia akan meminta ibu tolong menjaga abang-abang dan kakak-kakak kerana dia nak lihat Mirah terima hadiah."

"Saya tidak sanggup mendengar kata-kata ibu selanjutnya, bukan kerana saya tidak mengakui kesalahan saya, tetapi kerana saya benar-benar malu."

"Saya meninggalkan rumah ibu bukan kerana berasa tersisih daripada ibu kandung sendiri, atau berasa kecewa sebab tidak mendapat pembelaan yang diharap- harapkan. Saya meninggalkan rumah ibu dengan kesedaran baru." "Sesampainya saya ke rumah tempat saya berteduh selama ini,saya dapati mak yang belum sembuh betul sedang melayan kerenah abang-abang dan kakak-kakak dengan penuh sabar. Saya terus menghilangkan diri ke dalam bilik kerana saya dihantui oleh rasa bersalah. Di dalam bilik, saya terus resah-gelisah. "

"Mirah," panggilan lembut mak seiring dengan bunyi ketukan di pintu bilik saya. "Mirah."

"Saya cepat-cepat naik ke atas katil dan memejam mata, pura-pura tidur."

"Sejurus kemudian, terdengar bunyi pintu bilik saya dibuka. "Mirah dah tidur rupa-rupanya! Kesian. Tentu Mirah letih menjaga abang-abang dan kakak- kakak semasa mak, ke klinik siang tadi. Maafkan mak, sayang. Mak tahu Mirah masih terlalu muda untuk memikul beban seberat itu. Tapi, keadaan benar- benar terdesak pagi tadi, Mirah. Mak janji, lain kali mak tak akan kacau Mirah lagi. Mak akan meminta ibu atau orang lain menjaga abang- abang dan kakak-kakak kalau mak terpaksa tinggalkan rumah"

Sepanjang mak berkata-kata itu, tangan mak terus mengusap-usap dahi saya. Suara mak tersekat-sekat. Saya terlalu ingin membuka mata dan menatap wajah mak ketika itu.

"Mirah, mak tahu Mirah tak bahagia tinggal bersama-sama mak."

Suatu titisan air mata gugur di atas dahi saya. Kemudian, setitik lagi gugur di atas pipi saya. Selepas itu, titisan-titisan itu kian rancak gugur menimpa serata muka dan leher saya.

"Walau apa pun tanggapan Mirah kepada mak, bagi mak, Mirah adalah segala-galanya. Mirah telah menceriakan suasana dalam rumah ini. Mirah telah menyebabkan mak berasakan hidup ini kembali berharga. Mirah telah. .."

"Mak!" Saya lantas bangun lalu memeluk mak. Kemudian, tiada kata-kata yang lahir antara kami. Yang kedengaran hanyalah bunyi sedu-sedan dan esak tangis.

Peristiwa pada hari itu dan, pada malamnya telah mengubah pandangan saya terhadap mak, abang-abang dan kakak-kakak. Saya mula merenung dan menilai keringat mak. Saya mula dapat menerima keadaan kakak- kakak dan abang- abang serta belajar menghormati dan, menyayangi mereka.

Keadaan dewan menjadi begitu sunyi seperti tidak berpenghuni sejak gadis itu berbicara.

Setelah meraih kejayaan cemerlang dalam peperiksaan penilaian darjah lima , saya telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah, di sebuah sekolah berasrama penuh. Saya telah menolak tawaran tersebut.

"Kenapa Mirah tolak tawaran itu?"

"Bukankah di sekolah berasrama penuh itu Mirah boleh belajar dengan sempurna?"

"Betul tu, Mirah. Di sana nanti Mirah tak akan berdepan dengan gangguan daripada abang-abang dan kakak-kakak! "

"Mirah tak menyesal ke, kemudian hari nanti?"

Bertubi-tubi mak dan ayah menyoal. Mata mereka tidak berkelip-kelip memandang saya.

"Mak, ayah." Saya menatap wajah kedua-dua insan itu silih berganti.

"Mirah ingin terus tinggal di rumah ini. Mirah ingin terus berdamping dengan mak, ayah, abang-abang dan kakak-kakak. "

"Tapi, boleh ke Mirah buat ulang kaji di rumah? Pelajaran di sekolah menengah itu, bukannya senang." Mak masih meragui keupayaan saya.

"Insya-Allah, mak. Mirah rasa, Mirah dapat mengekalkan prestasi Mirah semasa di sekolah menengah nanti," balas saya penuh yakin.

Mak dan ayah kehabisan kata-kata. Mulut mereka terlopong. Mata mereka terus memanah muka saya. Garis-garis kesangsian masih terpamer pada wajah mereka. Sikap mak dan ayah itu telah menguatkan azam saya untuk terus menjadi pelajar cemerlang, di samping menjadi anak dan adik yang baik.

Selama di sekolah menengah, mak sedapat mungkin cuba membebaskan saya daripada kerjakerja memasak dan mengemas rumah, serta tugas menjaga makan pakai abang-abang dan kakak-kakak kerana takut pelajaran saya terganggu. Sebaliknya saya lebih kerap menawarkan diri untuk membantu, lantaran didorong oleh rasa tanggungjawab dan timbang rasa.

Gadis yang bernama Nurul Humairah itu terus bercerita dengan penuh semangat, apabila melihatkan hadirin di dalam dewan itu mendengar ceritanya dengan penuh minat.

"Saya terpaksa juga meninggalkan rumah sewaktu saya melanjutkan pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia . Di sana saya membuat pengkhususan dalam bidang pendidikan khas. Bidang ini sengaja saya pilih kerana saya ingin menabur bakti kepada segelintir pelajar yang kurang bernasib baik. Di samping itu, pengetahuan yang telah saya peroleh itu, dapat saya manfaatkan bersama untuk abang-abang dan kakak-kakak. "

"Kini, telah setahun lebih saya mengharung suka duka, sebagai seorang guru pendidikan khas di kampung saya sendiri. Saya harus akui,segulung ijazah yang telah saya miliki tidak seberapa nilainya, berbanding dengan mutiara-mutiara pengalaman yang telah mak kutip sepanjang hayatnya."

"Sekarang, saya lebih ikhlas dan lebih bersedia untuk menjaga abang-abang dan kakak-kakak. Pun begitu, hati ini sering tersentuh apabila beberapa kali saya terdengar perbualan mak dan Ayah."

"Apa akan jadi kepada kelima-lima orang anak kita itu lepas kita tak ada, bang?" suara mak diamuk pilu.

Ayah akan mengeluh, kemudian berkata, "Entahlah. Takkan kita nak harapkan Mirah pula?"

"Mirah bukan anak kandung kita." Mak meningkah. "Kita tak boleh salahkan dia kalau dia abaikan abang-abang dan kakak-kakaknya."

"Mirah nak tegaskan di sini, mak, yang Mirah akan membela nasib abang-abang dan, kakak-kakak lepas mak dan ayah tak ada. Ya, memang mereka bukan saudara kandung Mirah. Tapi, tangan yang telah membelai tubuh Mirah dan tubuh mereka adalah tangan yang sama. Tangan yang telah menyuapkan Mirah dan mereka, juga tangan yang sama. Tangan yang memandikan Mirah dan mereka, adalah tangan yang sama, tangan mak."

Kelihatan gadis yang berkebarung ungu, berbunga merah jambu itu, tunduk sambil mengesat air matanya dengan sapu tangannya. Kebanyakan hadirin, khususnya wanita turut mengesat air mata mereka.

Gadis itu menyambung bicaranya. Tiga bulan lalu, saya terbaca mengenai pencalonan anugerah "Ibu Misali" dalam akhbar. Saya terus mencalonkan mak, di luar pengetahuannya. Saya pasti, kalau mak tahu, dia tidak akan merelakannya. Saya sendiri tidak yakin yang mak akan terpilih untuk menerima anugerah ini, sebab anak- anak mak bukan terdiri daripada orang-orang yang disanjung masyarakat, seperti lazimnya anak- anak "Ibu Misali" yang lain.

"Lorong dan denai kehidupan yang orang-orang seperti mak lalui mempunyai banyak duri dan, ranjau berbanding dengan ibu-ibu lain. Betapa keimanan mak tidak tergugat biarpun berdepan dengan dugaan yang sebegini hebat. Tiada rasa kesal. Tiada rasa putus asa. Tidak ada salah-menyalahkan antara mak dan ayah."

"Maafkan Mirah sekali lagi, mak. Hingga ke saat- saat terakhir tadi, mak masih tidak menyenangi tindakan Mirah mencalonkan mak, untuk menerima anugerah ini. Mak merasakan diri mak terlalu kerdil lebih-lebih lagi setelah mak mendengar pengisahan "Ibu Misali" pertama, kedua dan ketiga. Berkali-kali mak tegaskan yang mak menjaga anak-anak mak bukan kerana mahukan anugerah ini, tapi kerana anak-anak adalah amanah Tuhan."

"Saya ingin jelaskan di sini bahawa saya mencalonkan mak untuk anugerah ini, bukan dengan tujuan merayu simpati. Saya cuma berharap kegigihan dan ketabahan mak akan dapat direnung oleh ibu-ibu lain, terutama ibu-ibu muda yang senang-senang mendera dan mencampakkan anak mereka yang cornel, segar-bugar serta sempurna fizikal dan, mental."

"Sebagai pengakhir bicara, sekali lagi saya ingin merakam penghargaan saya kepada pihak penganjur, kerana telah mempertimbangkan mak saya sebagai salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini. Semoga pemilihan mak ini akan memberi semangat baru kepada ibu-ibu lain yang senasib dengan mak."

"Sekian, wassalamualaikum warahmatullah. "

Gadis itu beredar meninggalkan pembesar suara.

Penku telah lama terbaring. Buku notaku telah lunyai dek air mataku sendiri. Bahuku dienjut-enjut oleh sedu- sedanku. Pandanganku menjadi kabur. Dalam pandangan yang kabur-kabur itu, mataku silau oleh pancaran cahaya kamera rakan semejaku. Aku segera mengangkat kameraku dan menangkap gambar secara rambang tanpa mengetahui sudut mana atau, apa sebenarnya yang telah menarik perhatian wartawan-wartanan lain.

'Bertenang. Kau di sini sebagai pemberita. Kau seharusnya berusaha mendapat skop yang baik, bukan dihanyutkan oleh perasaan kau sendiri.'
Terdengar pesanan satu suara dari dalam diriku.

Lantas, aku mengesat air mataku. Aku menyelak buku notaku mencari helaian yang masih belum disentuh oleh air mataku. Aku capai penku semula.

"Demikianlah kisah pelayaran seorang ibu di samudera kehidupan yang tidak sunyi dari ombak dan badai. Sekarang, dijemput Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa dengan diiringi oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan "Ibu Mithali" untuk menyampaikan anugerah "Ibu Mithali" serta beberapa hadiah iringan kepada Puan Afifah Rashid. Yang Berbahagia Puan Sri dipersilakan."

Nurul Humairah membantu maknya bangun. Kemudian, dia memimpin maknya melangkah ke arah Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa. Lutut maknya menggeletar. Namun begitu kerana dia tidak berdaya menahan perasaannya dia terduduk kembali di atas kerusi.

Melihatkan itu, Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa sendiri datang mendapatkan Puan Afifah, lalu mengalungkan pingat itu. Setelah itu, beliau menyampaikan beberapa hadiah iringan. Air mata Puan Afifah berladung.

Tepukan gemuruh bergema dari segenap penjuru dewan. Sejurus kemudian, seorang demi seorang penerima anugerah "Ibu Mithali" sebelumnya, naik ke pentas bersalaman dan berpelukan dengan Puan Afifah. Bertambah lebatlah hujan air mata penerima anugerah "Ibu Mithali" yang terakhir itu.

APAKAH HATI MU TIDAK TERSENTUH DENGAN KISAH INI........... DI MANA KASIH SAYANG MU BUAT IBU????????
SEKARANG DI MANA AYAH IBU MU???? TELAH BERTANYA KHABAR MEREKA HARI INI....?

AYAH IBU MU MERINDUI MU SEKARANG INI.........JANGAN MERINDUI NYA SETELAH KETIADAAN NYA NANTI...........................

Uuwaaaaa...ku rindu sudah dengan ayahku. Al-Fatihah....
Read More

Merapu...kerja

Lately ni aku rasa malas nak kerja. Sebab.....keje pon dah tak banyak sangat, since my DGM berhenti keje last year (dapat better offer). Every day gi office...buat keje sikit2, dah habis...surf internet plak, blog-hopping, berforum & yang paling klakar...bila manager/exec. lalu...buat2 macam ada kejelah plak, cepat2 check email (konon2 buat kejelah)...ishhhh terukkan.

Skang ni jaga boss baru a.k.a Project Director...seram siot, satakat jaga DGM tu oklah lagi. Tak perlah, cari pengalaman. Ada lah keje sikit, daripada tak der. Tapi tu lah....bila boss ada, rajin semacam, ada jer keje nak buat..tunjuk rajinlah konon tapi bila bos tak der...malasnya nak buat keje, asik 'mentenet' jer, dalam kepala otak tu fikir 'ala...nanti klo boss ada tak der plak keje nak buat'...huhuhu...rugi syarikat klo dpt staff cenggini.
Read More

Finally....

Alhamdulillah...finally i've decided to start blogging after so long reading others. I've been blog-hopping since 2007. After looking at other people blog inspire me to have my own blog as well and finally....i got one.
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...