Huhuhu....malam semalam anakku Iman terkunci dari dalam toilet. Iman bikin aku and hubby ribut. Unexpected...masa nak mandikan iman, aku tin...

Huhuhu....malam semalam anakku Iman terkunci dari dalam toilet. Iman bikin aku and hubby ribut. Unexpected...masa nak mandikan iman, aku tinggalkan kejap dia dalam toilet, pastu dengar kakak aku bising kat hubby cakap iman nak kunci pintu. Hubby aku biarkan saja sebab iman memnag selalu macam tu, suka main2 tutup pintu tapi tak tutup. Bila kakak aku bising lagi..baru hubby pergi tengok, pantas...hubby tengok iman baru nak tutup pintu toilet, bila sampai depan pintu sah2 pintu dah berkunci. Dari dalam bilik aku meluru ke toilet bila hubby cakap iman dah terkunci Aku ingat hubby gurau2 ckp macam tu, tapi bila aku tolak pintu memang dah berkunci. Hubby tanya aku kalau ada sapa2 lagi dalam toilet, aku cakap iman sorang jer. Ahhh...risau sudah, nak gelak pon ada....aku ngan hubby dah ketuk2 pintu, soh dia bukak pintu, nampak bayang2 dia macam nak buka pintu tapi tak boleh.
Dah tak ada jalan lain, hubby aku rempuh pintu toilet, nasib baik pintu PVC. Cuma selak jer yg patah. Iman...iman...masa pintu tu terbuka, selamba jer muka dia...siap senyum lagi. Aku betul2 tak expact yang dia boleh kunci pintu tu sebab dia tak sampai. Haiii...benda dah nak jadi kan, ibu pon careless jugak biarkan iman dalam toilet tanpa pengawasan orang dewasa. Mak ngan adik aku pon dah cakap jangan tinggalkan dia dalam toilet. Ini lah pengajarannya. Jangan tinggalkan anak anda dalam toilet walaupon sekejap.




Semalam aku and hubby cuti, sebab hubby nak ajar driving. Uuwaaa...dah lama tak drive, gigil kepala lutut, lagi gigil bila hubby yang ajar,...

Semalam aku and hubby cuti, sebab hubby nak ajar driving. Uuwaaa...dah lama tak drive, gigil kepala lutut, lagi gigil bila hubby yang ajar, manual plak tu. Nampak gayanya kena gi driving school balik...amik dalam 2-4 jam. Habis jer 'kelas memandu' trus amik Iman kat nursery. Ingatkan nak dating berdua jer, tapi kesian plak sebab masa hantar Iman gi nursery pagi tu iman nangis, dia tahu ibu ngan abah dia cuti.

Memula pergi Time Square, lepas tu pergi renew insurance motor and last skali tengok wayang lah. Kami tengok citer Transformers 2. Aku ingat cite robot2 ni boring, tapi yang ni best sangat dan tak membosankan. Dan yang paling best...Iman tak nangis, 1st time plak tu dia tengok wayang. Aku ngan hubby risau gak kalau iman buat hal, tapi sebaliknya...baguslah anak ibu & abah ni, next time kita tengok wayang lagi yer sayang.


Apa itu Oxytocin ? First time aku dengar selepas hampir 2 tahun aku melibatkan diri dalam arena Breastfeeding (chewaahhh). Kurang sungguh il...

Apa itu Oxytocin? First time aku dengar selepas hampir 2 tahun aku melibatkan diri dalam arena Breastfeeding (chewaahhh). Kurang sungguh ilmu ku dalam BF. Smalam, dalam forum SI ada sorang forumer mengatakan yang dia kerap rasa mengantuk semasa menyusukan baby dan kadang2 sampai tertidur. Apa puncanya? Dan bila di reply oleh seseorang..barulah ku tahu bahawa ada hormon yg dirembeskan oleh badan kita semasa menyusu yang membuatkan kita rasa relaxing iaitu hormon Oxytocin. Dalam erti kata lain Oxytocin is the hormone of love, which also causes us to relax. At the same time, oxytocin is released to trigger let-down. When the baby suckles on the nipples, it induces prolactin, the hormone that is responsible to induce milk production in the breasts (credit to dayangku). Baru aku perasan yang memang betul lah setiap kali BF...mesti mengantuk.

Ini antara info yang aku dapat.

Wonders of breastfeeding

Seeing a child nursing makes one so appreciative of how well the human body is designed so that breastfeeding gives the child nourishment while at the same time fostering the loving bond between the mother and the child.

Initially you will see this in the way the baby learns to love the breast. I can remember when my baby first learned to smile. The very first times she smiled, she did so when she saw the beloved breast being dug out of the shirt for her to feed on!

Breast is the central focal point of your baby's life. It is NOT just a food source but a source of comfort and security. It is soft and warm to feel and to baby's mouth, which a bottle certainly isn't. Baby feels safe and secure at Mommy's breast. All nursing mothers can vouch for the fact how well breastfeeding calms down a fussy baby. Breast is baby's natural pacifier and 'security blanket'.

Breastfeeding is a natural way of bonding with your child. Nursing and holding the child close causes the brain to release a hormone-like substance called oxytocin. Its release is especially pronounced with skin-to-skin contact. This hormone has been called the "love hormone" or the "cuddle hormone" or the "bonding hormone". It provides a sense of calm and well being and helps the mother and child to bond together. It is involved in those mothering feelings we experience after giving birth to a child. (Oxytocin does NOT make breastfeeding a sexual experience as some erroneously believe)

Breastmilk contains a wonderful hormone called cholecystokinin (CCK), which induces sleepiness, both in the baby and the mother. It is the easiest method to put your child to sleep.

Apalah yang retak tu? Yang pasti bukan rumahtangga yer kalians. Hhmmm...macam2 dugaan betul. Dari jual kereta..tunggu loan kereta approved....


Apalah yang retak tu? Yang pasti bukan rumahtangga yer kalians. Hhmmm...macam2 dugaan betul. Dari jual kereta..tunggu loan kereta approved..sampailah dah dapat kereta, ada jer musibah yang menimpa. Nak tahu apa?

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Ini lah dia...retak menanti pecah. Cermin kereta belah driver retak. Hubby call petang smalam, dengan intonasi yang menyirap bagitau yang cermin kereta ratak, saya yang mendengar pon terus tersirap lagi terkejut. Dari apa yang di beritahu, nampak macam kena ketuk (saya tak sempat nak tengok sbb smalam hujan), Macam2 spekulasi. Kami parking kat tepi jalan (bukan jalan besar) sebab parking kat umah penuh, so..no choice lah. Takkan sebab cuaca panas cermin bley retak, lagipon cermin keta tu tak di tutup sepenuhnya. Selama ni parking tak der apa2 pon, kereta lain pon banyak gak parking kat situ. Ntahlah...kena keluar duit lagi.

Kekadang terdengar bebelan orang-orang di sekeliling kita, "Cuaca buruk je akhir-akhir ni ye.." Soalnya, kenapa hujan dikatakan c...

Kekadang terdengar bebelan orang-orang di sekeliling kita, "Cuaca buruk je akhir-akhir ni ye.." Soalnya, kenapa hujan dikatakan cuaca buruk?

Berapa ramai di kalangan kita yang mengeluh bila hari hujan?

- Iskk, tak kering la baju kalau asyik hujan je..
- Alahai, hujan laaagiiii
- Tiap-tiap hari hujan...susah la mcm ni
- Payah nak buat apa2 kalau hujan
- Tak boleh balik lagi, hujan!

Bukankah bebelan-bebelan itu lebih baik digantikan dengan doa : (Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikan hujan ini bermanfaat buat kami).

Hakikatnya, hujan itu rahmat.

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (kedaerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu,kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula)orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya)." (Al-A'raf : 57)

Sebenarnya hujan terlalu banyak manfaatnya.

1. Membersihkan udara
2. Menyubur tanaman
3. Membekal air ke empangan

Ini sikit sahaja senarai kebaikannya. Ada banyak lagi.

Kenapa orang selalu "bad mood" bila hujan?

"Hujan tidak, mendung pun tidak, tiba-tiba je bermuram ni..?" Macam biasa dengar ayat tu kan? Seolah-olah sinonim sungguh hujan dengan suasana muram/tak best. Kesian hujan.

Sedarkah kita? Bila hujan turun, rahmat dilimpahkan buat manusia. Sebab itu, Nabi pun pernah pesan, bila hujan turun, doa mustajab.

Sekarang ini, di tempat kita hampir tiap-tiap hari hujan. Tiap-tiap hari ada masa untuk doa menjadi mustajab. Kenapa lepaskan peluang dengan keluhan sia-sia di saat pintu-pintu langit sedang terbuka?

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah" (al-Qamar : 11)

Maka, BERDOALAH. Semoga hari ini lebih baik dari semalam. Dan semoga, hari esok akan lebih baik. Dalam ilmu tasawwuf dan ilmu-ilmu fardhu Ain lain pun ada juga mengingatkan kita tentang kebijaksanaan Allah.

Lihatlah firman Allah yg bermaksud : "Dan Kami turunkan hujan dari langit dengan sukatan yang tertentu, serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi;dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya." (Al-Mukminun :18)

Rupa-rupanya Allah turunkan hujan ADA SUKATAN. Baru hari ini kita tahu,bahawa Allah turunkan hujan lebat kepada kita sekarang ini ada sebabnya,ada sukatannya. Kemudian, air itu akan disimpan di bumi. Selama mana? Itusemua rahsia Allah.

"Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air dan pemindah benih; maka dengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian kami berikankamu meminumnya; dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau)menyimpannya." (al-Hijr : 22)

Semoga ada iktibar untuk peringatan kita.

"Dan Allah jualah yang mengetahui rahsia langit dan bumi dan kepadaNya lah dikembalikan segala urusan. Oleh itu, sembahlah akan Dia serta berserahlah kepadaNya. Dan (ingatlah), Tuhanmu tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan." (Surah Hud : 123)


ISTERI-ISTERI SENTIASA DARA PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam...

ISTERI-ISTERI SENTIASA DARA

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya:Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum.. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara(yang tidak pernah disentuh,
(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.


Tag dari Herni yg dah lama terperap. 1. If you can be an animal, what will u be? Why Burung, spread my wings and fly away, bebas untuk k...

Tag dari Herni yg dah lama terperap.

1. If you can be an animal, what will u be? Why

Burung, spread my wings and fly away, bebas untuk kemana2 saja.

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?

Tak der keja lain ker nak rompak bank, tak nak lah, kang kena tembak, sia2 jer.

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?

Menunaikan Haji ke Baitullah, rukun islam yang ke 4.

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?

Laaa...klo aku tahu aku dah nak meninggalkan dunia, mestilah buat amal ibadat lebih, mana ada selera nak makan.

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?

Ariel Sharon, lu pikir lah sendiri.

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?

Cukuplah 24 jam tu.

7. If you can date celebrities, who is that person? why?

Ramli Sarip, papa rock.

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?

Duit, boleh beli apa saja...huahahaha...

9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?

Sesapa yang nak buat, silakan.


Tag dari As Yang perlu Dilakukan ialah: 1. Copy gambar amal Islam diatas. 2. Tag 10 org sahabat anda dan wajib buat perkara yang sama. Ca...

Tag dari As

Yang perlu Dilakukan ialah:
1. Copy gambar amal Islam diatas.
2. Tag 10 org sahabat anda dan wajib buat perkara yang sama.

Calon-calonnya:

syahadah
Ely skin
THA-Hayatie
Qis
Herni
maryaaa
Nadnye
Nonnie
ecaR
Cikgu Nik

Thank You so much kakyong for the award

Thank You so much kakyong for the award

Breakfast saya pagi ini adalah kuih Donut and kuih Gulung @ ketayap bersama dengan air milo (sendiri bancuh). Kalians tahu tak berapa harga...


Breakfast saya pagi ini adalah kuih Donut and kuih Gulung @ ketayap bersama dengan air milo (sendiri bancuh). Kalians tahu tak berapa harga untuk 2 bijik kuih ini? Memandangkan saya tak selalu beli kuih, saya tak expact harganya sampai macam tu skali. Klo beli pon, biasanya 3 kuih = RM1.00. Tapi yang ni nak tahu brapa harganya? Haa....RM1.10 untuk 2 bijik kuih yang cumil, rasa macam tak berbaloi. Dalam kepala hotak saya, mesti tak sampai sehinggit harga kuih ni, sekali terlebih sudah. Kalau kat cafe2 yang high class, sudah semestinya harga mahal kan, tapi ni kedai biasa jer, alahaiiiii...

Tada.... Inilah kereta yang dinanti2kan. Proton SAGA BLM. Aku punya kaler Hitam. Hanya ini yang kami mampu buat masa ni. Bersyukur sangat2 d...

Tada....
Inilah kereta yang dinanti2kan. Proton SAGA BLM. Aku punya kaler Hitam. Hanya ini yang kami mampu buat masa ni. Bersyukur sangat2 dengan rezeki yang Allah bagi.

Kalau ada budget lebih sket, bley buat macam ni plak. Cantik kan. Hahahaha...berangan sudah, ada ker duit fiza ooiii...lambat lagi lah klo nak modify macam ni :-). Duit yang ada pon cukup2 makan jer.

Boleh ker aku drive ni? Dah lama sangat tak memandu, tahap keyakinan diri pon dah zero. Renew lesen every year, tapi memandunya tidak. Hubby memang nak soh aku drive skang, dia dah bowing hantar aku gi kerja hari2 :-), besides nanti nak pindah rumah senang sket klo aku dah bley memandu, especially nak gi keja & hantar Iman gi nursery. Hua..ha..ha...panjanglah langkah ku lepas ni

Alhamdulillah...selesai sudah urusan kereta. Selepas mendapat keputusan yang menyakitkan hati dari bank2 lain, akhirnya kami terima juga off...

Alhamdulillah...selesai sudah urusan kereta. Selepas mendapat keputusan yang menyakitkan hati dari bank2 lain, akhirnya kami terima juga offer dari AM BANK. Walaupon terpaksa top-up duit (pokai sudah) sebab tak dapat full loan, at least sudi juga AM Bank bagi pinjaman kat kami, daripada bank2 lain tu, langsung tak bagi peluang.

Insya'allah, minggu ni dapatlah kereta. yeayyyy...dengan ini berakhirlah sudah episod patah kaki kami sekeluarga gara2 tak ada keta...muahh..ha..haaa :-)

Ingatan untuk diriku sendiri juga. Banyak orang menyangka bahawa mereka boleh menangguhkan solat Isyak selagi tidak masuk waktu Subuh atau ...

Ingatan untuk diriku sendiri juga.

Banyak orang menyangka bahawa mereka boleh menangguhkan solat Isyak selagi tidak masuk waktu Subuh atau terbit fajar. Sedangkan Allah S.W.T memerintahkan kita melakukan solat tepat pada waktunya.

Waktu Isyak bermula daripada mega merah sehingga pertengahan malam yang pertama. Menurut pendapat ulama, pertengahan malam yang pertama itu berada pada jarak masa pukul 1.00 pagi hingga ke pukul 2.00 pagi. Rasulullah S.A.W melarang mengerjakan solat Isyak pada pukul 3.00 atau 4.00 pagi. Jika sesiapa mengerjakan solat pada waktu tersebut, ia di ibaratkan seperti solat Subuh pada pukul 9.00 pagi.

Ini bermakna, waktu tersebut bukan waktu akhir untuk solat Isyak. Jika seseorang itu melakukan solat di luar waktu yang telah di tentukan, dia telah menyalahi perintah Allah swt. Hukumnya adalah berdosa.

Sebagaimana firman-Nya: "Sesungguhnya solat itu adalah wajib ke atas orang-orang yang beriman dengan ketetapan yang telah di tetapkan waktunya" (An-Nisa': 103)

Renung-renungkan dan selamat beramal.


Blog ku berwajah baru sudah :-). Ini adalah hasil dari kerja tangan mamaemma yang kreatif. Buat kawan2 blog ku yang tak boleh view tu sebel...

Blog ku berwajah baru sudah :-). Ini adalah hasil dari kerja tangan mamaemma yang kreatif. Buat kawan2 blog ku yang tak boleh view tu sebelum ni, hopefully lepas ni boleh lah view hendaknya :-). Thank you so much emma sebab sudi layan kerenah ku, kesian kat you sebab dapat client yang cerewet macam aku.
Buat kalians yang rasa nak tuko layout, buzz jer emma.

Saat N3 ini di tulis, emosi aku bercampur baur, marah...geram...terkilan...sedih, suma ada. Bayangkanlah dari end of April apply loan, until...

Saat N3 ini di tulis, emosi aku bercampur baur, marah...geram...terkilan...sedih, suma ada. Bayangkanlah dari end of April apply loan, until now....satu pon tak lepas lagi. Klo yg lepas pon tak bley bagi full loan. Mana nak cekau duit? Skang tgh tunggu keputusan dari 3 Bank. Apsal susah sangat nak lepas? Adakah sebab 'zero' down payment? Atau sebab unstable economic maka pihak bank berhati2 dalam nak approvekan loan? Atau sebab nama hubby tak clear lagi dlm system even keta lama dah habis bayar? tapi kami dah tunjuk receipt untuk membuktikan dah tak der hutang lagi. Gggrrrrr....

Sejak tak der keta ni segala aktiviti terbatas, patah kaki di buatnya. Setakat gi jenjalan yg dekat2 ni ok lagi lah naik motor, klo yg jauh2, nak naik motor gak ker? Kesian kat Iman....gi memana naik motor jer, berpanas..berhujan. Kalau nak balik umah PIL pon harapkan belas ihsan BIL & FIL datang amik. Yerlah...klo atuk dah rindukan cucunya, mesti sanggup datang kan. Dahlah skang musim orang kawen, gathering lagi. Huhuhuhu.....Tak dapek den nak po'ei. Sapa ada keta lebih? nak pinjammm :-)

This morning....aku pakai kasut seperti biasalah. Sambil tunggu hubby start motor. Tetiba...lepas hantar Iman kat nursery, ku rasa kakiku in...

This morning....aku pakai kasut seperti biasalah. Sambil tunggu hubby start motor. Tetiba...lepas hantar Iman kat nursery, ku rasa kakiku ini seperti di kuis2 oleh sesuatu. Aku buat tak tahu jer lah, andaianku mungkin itu khayalan saja. Sekali lagi aku rasa seperti di kuis2 lagi, terus kepala hotak aku ni berfikir, ada benda ker dalam kasut ni, lipas...lipan...anak cicak? Aku amati lagi betul2, iyer ker ada makhluk yang tak di undang dalam kasut aku ni? Sekali...amik ko, 'benda' tu menguis2 dengan lebih ganas lagi, memang sah...ada sesuatu dan aku pon dah mula rasa geli geleman satu badan. Sepantas kilat, atas motor itu jugak aku bukak kasut & buang 'benda' yg sesat itu. Apakah itu? Aku pon tak tahu dan aku tak sempat nak nengok :-p. Yang pasti...memang geli wei.

TRUST is a very important factor for all relationships. When trust is Broken, it is the end of the relationship. Lack of trust leads to Susp...

TRUST is a very important factor for all relationships. When trust is Broken, it is the end of the relationship. Lack of trust leads to Suspicion, Suspicion generates anger, anger causes enmity and enmity may result in Separation.

A telephone operator told me that one day she received a phone call. SheAnswered, "Public Utilities Board." There was silence. She repeated, "PUB." There was still no answer. When she was going to cut Off the line, she Heard a lady's voice, "Oh, so this is PUB. Sorry, I got The number from my Husband's pocket but I do not know whose number it Is."

Without mutual trust, just imagine what will happen to the couple if the Telephone operator answered with just "hello" instead of "PUB".

NO POINTING FINGERS

A man asked his father-in-law, "Many people praised you for a successful Marriage. Could you please share with me our secret?" The father-in-lawAnswered in a smile, "Never criticise your wife for her shortcomings or When she does something wrong. Always bear in mind that because of her Shortcomings and weaknesses, she could not find a better husband thanYou."

We all look forward to being loved and respected. Many people are afraid Of losing face. Generally, when a person makes a mistake, he would look Around to find a scape goat to point the finger at. This is the start of a War.We should always remember that when we point one finger at a person, the Other four fingers are pointing at ourselves.

If we forgive the others, others will ignore our mistake too.

CREATING PERFECT RELATIONSHIPS?

A person visited the government matchmaker for marriage, SDU, and Requested "I am looking for a spouse. Please help me to find a suitable One." The SDU officer said, "Your requirements, please." "Oh, good looking, polite, Humorous, sporty, knowledgeable, good in singing and dancing. Willing to Accompany me the whole day at home during my leisure hour, if I don't go Out. Telling me interesting stories when I need companion for Conversation and be silent when I want to rest." The officer listened Carefully and Replied, "I understand you need television."

There is a saying that a Perfect match can only be found between a blind wife and a deaf husband, Because the blind wife cannot see the faults of the husband and the deaf Husband cannot hear the nagging of the wife. Many couples are blind and Deaf at the courting stage and dream of perpetual perfect relationship. Unfortunately, when the excitement of love wears off, they wake up and Discover that marriage is not a bed of roses. The nightmare begins.

NO OVERPOWERING

Many relationships fail because one party tries to overpower another, or Demands too much. People in love tend to think that love will conquer all And their spouses will change the bad habits after marriage. Actually, this Is not the case. There is a Chinese saying which carries the meaning that"It is easier to reshape a mountain or a river than a person's Character."

It is not easy to change. Thus, having high expectation on changing the Spouse character will cause disappointment and unpleasantness.

It would be less painful to change ourselves and lower our expectations.
RIGHT SPEECH

There is a Chinese saying which carries the meaning that "A speech will Either prosper or ruin a nation." Many relationships break off because of Wrong speech. When a couple is too close with each other, we always Forget mutual respect and courtesy. We may say anything without considering If It would hurt the other party.

A friend and her millionaire husband visited their construction site. A Worker who wore a helmet saw her and shouted,"Hi, Emily! Remember me? We used to date in the secondary school." On the Way home, her millionaire husband teased her, "Luckily you married me.Otherwise you will be the wife of a construction worker." She answered,"You Should appreciate that you married me. Otherwise, he will be the Millionaire And not you."

Frequently exchanging these remarks plants the seed for a bad Relationship.
PERSONAL PERCEPTION

Different people have different perception. One man's meat could be Another man's poison. A couple bought a donkey from the market. On the wayHome,A boy commented, "Very stupid. Why neither of them ride on the donkey?"Upon hearing that, the husband let the wife ride on the donkey. He walked Besides them. Later, an old man saw it and commented, "The husband is the Head of family. How can the wife ride on the donkey while the husband is On foot?" Hearing this, the wife quickly got down and let the husband ride on the donkey.

Further on the way home, they met an old Lady. She commented, "How can the man ride on the donkey but let the wife walk. He is no gentleman." The husband thus quickly asked the wife to join him on the donkey. Then, they met a young man. He commented, "Poor donkey, how can you hold up the weight of two persons. They are cruel to you." Hearing that, the husband and wife immediately climbed down from the donkey and carried it on their shoulders.

It seems to be the only choice left. Later, on a narrow bridge, thedonkey was frightened and struggled. They lost their balance and fell intotheriver. You can never have everyone praise you, nor will everyone condemn you. Never in the past, not at present, and never will be in the future.

Thus, do not be too bothered by others words if our conscience is clear.

BE PATIENT

This is a true story. A man came out of his home to admire his new truck. To his puzzlement, his three-year-old sonwas happily hammering dents into the shiny paint of the truck. The man ran to his son, knocked him away, hammered the little boy's hands into pulp as punishment. When the father calmed down, he rushed his son to the hospital.

Although the doctor tried desperately to save the crushed bones, he finally had to amputate the fingers from both the boy's hands. When the boy woke up from the surgery & saw his bandaged stubs, he innocently said, " Daddy,I'm sorry about your truck." Then he asked, "but when are my fingers going to grow back?" The father went home & committed suicide.

Think about this story the next time someone steps on your feet or u wish to take revenge. Think first before u lose your patience with someone u love. Trucks can be repaired.. Broken bones & hurt feelings often can't. Too often we fail to recognise the difference between the person and the performance. We forget that forgiveness is greater than revenge.

People make mistakes. We are allowed to make mistakes. But the actions wetake while in a rage will haunt us forever.

Pause and ponder. Think before you act. Be patient. Forgive & forget. Love one and all. If you judge people, you have no time to love them.

Last week aku gi Poney Warehouse Sale ngan hubby. Kami memang plan nak amik cuti on that day sebab ada agenda lain, bukan sebab nak gi wareh...

Last week aku gi Poney Warehouse Sale ngan hubby. Kami memang plan nak amik cuti on that day sebab ada agenda lain, bukan sebab nak gi warehouse sale ni. Tapi memandangkan plan yg di rancang tak kesampaian, terpaksalah tukar agenda. Satu hari tu kami tawaf ke 3 Shopping Complex :-). 1st, South City Plaza, 2nd, The Mines & 3rd, Time Square. Haa....amik ko, lenguh segala sendi & urat2 kaki ni.

Citer gi cukur poket kat Poney Warehouse sale. Sampai kat South City Plaza dalam pukul 11.30am. Dari jauh dah nampak ramai orang. Aku rasa dorang amik cuti gaklah. Ramai sungguh umat manusia. Macam2 ragam...dari yang berdiri sampailah duduk bersila kat lantai, ada yg tengah memunggah2 baju, berebut2 nak amik baju, yg tengah buat selection baju mana nak beli, yg tengah buat calculation pon ada untuk total suma baju. Yang kaum bapa2 ni biasalah, tolong jaga anak, permandangan yg biasa kita lihat kat shopping complex bila time sale. Hubby aku plak skejap jer kat dalam tu, baguslah...aku pon tak suka klo dia ada, tak selesa nak shopping :-). Bila dah ramai sangat orang ni otak aku pon jadi blur, tak tahu nak pilih. Finally dapat sambar 5 helai t-shirt. Untuk boy tak banyak sangat choice, klo girl banyak. Bila dah habis geledah tu haruslah nak membayar kan....ha...ni pon azab gak, nak dekat 1 jam haku berdiri. Punyalah panjang walaupun double line & kaunter banyak, mana tak nya...kalau sorang beli dah penuh plastik bag, mesti amik masa nak kira kan. Total untuk suma baju RM74.40=5 helai. Memang berbaloi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...